JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømstøtte til bedriftene kan være like rundt hjørnet

En statlig lånegarantiordning og rause enøktilskudd skal være blant tiltakene i strømstøttepakken til bedriftene.
Jan Christian Vestre innkaller til nytt møte om strømstøtte til bedriftene

Jan Christian Vestre innkaller til nytt møte om strømstøtte til bedriftene

Jan-Erik Østlie

Fredag klokken 14 skal næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) møte partene i arbeidslivet – LO, NHO og Virke, får NTB opplyst i departementet.

Vestre er for tiden i USA, men vil delta digitalt på møtet. Det er foreløpig ikke kjent om næringsministeren på møtet vil presentere regjeringens forslag til modell for strømstøtte til bedriftene.

Etter det NTB kjenner til, vil pakken inneholde flere typer virkemidler. Blant annet er det viktig for regjeringen å koble pakken til en sterk enøk-komponent.

Kilder sier til DN at regjeringen også vil gå inn for en lånegarantiordning der staten tar det meste av risikoen for lånene.

Detaljene er imidlertid ikke spikret, og forslaget fra regjeringen skal først drøftes med LO og NHO.

I Storbritannia: Fryser strømregningen til vanlige familier i to år

– Dårlig løsning

Men for NHO er en lånegaranti ikke nok.

– Vi har understreket hele veien: Det må ligge en direkte tilskuddsordning i bunnen. Vi har vært tydelige på at en ordning som kun inneholder lånegarantier og energieffektiviseringstiltak, alene ikke vil være nok. Det trengs en målrettet refusjonsordning til de bedriftene som er hardest rammet av skyhøye kraftpriser, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid i en epost til NTB.

– Bedriftene har betalt milliarder i økte strømregninger til stat og kommune. Det vi ber om, er at noe av dette gis tilbake til de bedriftene som sliter mest med strømpriser som har steget med 400–500 prosent, skriver han videre.

Mye delt: Det kan hende du må legge ut 30.000 kroner for strøm i januar

Problematisk

Etter det NTB har grunn til å tro, mener imidlertid regjeringen at en direktestøtte til bedriftene er problematisk.

Det kan nemlig leses som at bedrifter som går med underskudd, blir belønnet, mens bedrifter som har klart å omstille seg og spare strøm, ikke får noe.

Også de fleste økonomene har advart mot å øse skattebetalernes penger over bedriftene. Men nå tar sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 til motmæle.

– Med et så stort sjokk som det her er snakk om, kan det få store utilsiktede konsekvenser for fellesskapet. Det er snakk om matavlinger eller tjenester som fellesskapet trenger, og det er snakk om mange arbeidsplasser, sier Knudsen til NTB.

Aktuelt: Nå koster strømregninga en månedslønn i 16 land i Europa

– Må vurdere støtte

– Det er naturlig at strømstøtten behovsprøves, og at man begynner med en låneordning, men også vurderer støtte dersom det viser seg ikke å være tilstrekkelig, sier han.

Tidligere torsdag kom det meldinger om at regjeringen ville presentere strømstøtteordningen på en pressekonferanse lørdag.

Men like etter avviste fungerende kommunikasjonssjef Camilla Pettersen i Nærings- og fiskeridepartementet overfor NTB at dette er tilfelle.

Debatt: «Kan nokon skru ned temperaturen i straumdebatten?»

Annonse
Annonse