JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiets oppslutning

Trond Giske: Velgerne forlater oss

Tidligere nestleder i Ap Trond Giske sier det er dypt beklagelig at det ikke ble rødgrønn flertallsregjering etter stortingsvalget i fjor høst.
Trond Giske var invitert til årsmøtet i Byåsen Arbeiderlag for å holde innledning om den politiske situasjonen. Her fra Trøndelag Arbeiderpartis fylkesårsmøte i 2020. 

Trond Giske var invitert til årsmøtet i Byåsen Arbeiderlag for å holde innledning om den politiske situasjonen. Her fra Trøndelag Arbeiderpartis fylkesårsmøte i 2020. 

Heiko Junge / NTB

I et nesten timelangt innlegg på Byåsen Arbeiderlags årsmøte i Trondheim mandag advarte den tidligere Ap-nestlederen mot velgerflukt og mangelen på en tydelig visjon.

– Velgerne forlater oss. Fortsetter fallet i samme tempo det ikke velgere igjen når Byåsen Ap møtes til neste år. Det er alvorlig å ligge i stabilt sideleie på 20 prosent. Noe forklares med strømkrise og pandemi, men det er ikke hele forklaringen, sa Giske ifølge møtereferatet i Adresseavisen.

Dramatisk nedtur for regjeringen: Velgerne rømmer fra Støre og Vedum

Han tegnet et bilde av et Ap som ikke har klart å vise fram et prosjekt og en ambisjon og pekte på flere strategiske problemer for Arbeiderpartiet.

– Vi har en formidabel utfordring til venstre for oss. Rødt, MDG og SV fikk over 16 prosent i valget. I Oslo og Trondheim fikk disse partiene like mye som Ap. Det er dramatisk, sa Giske. Han mener Rødt over sperregrensen er undervurdert som faktor i det politiske Norge.

– Jeg er overbevist om at Rødt har én ambisjon: Å bli det ledende partiet til venstre for Ap og skvise ut SV. Hver gang det oppstår et samfunnsproblem, så slår Rødt et Dokument 8-forslag i bordet. De rekker det fra nyhetene kommer på radioen om morgenen til Dagsrevyen lages på ettermiddagen. Jeg tror at SV valgte å ikke gå i regjering for å overleve i kampen mot Rødt, sa Giske.

Annonse
Annonse