JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTE-ansattes pensjon og tariffhopping

Onsdag 12. juni hadde LO i Namsos et leserinnlegg i Trønder-Avisa angående Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) sine ønsker om å bytte arbeidsgivertilknytning fra Kommunenes Sentralforbund med mål om å endre opparbeidede pensjons-rettigheter for egne ansatte.

Dette inngår som en del av NTEs resultatforbedringsprogram som skal rette opp flere år med underskudd i selskapet. Noe av besparelsene gjøres ved nedbemanning, og med varsel om ytterligere tiltak hvis målet om et resultat på 200 millioner etter skatt ikke blir nådd.

Et av de tiltakene ledelsen i NTE forsøker å få gjennomslag for er «Tariffhopping» som innebærer bytte av arbeidsgiverorganisasjon.

Når et selskap har inngått avtaler og enighet med fagforeningen lokalt i mange år, som for eksempel pensjonsrettigheter, har tariffhopping ved flere tilfeller vært en kjent metode for og frata de tillitsvalgte de verktøy de har til rådighet for å forsvare tariffestede rettigheter. Resultatet sier seg selv, de faglige-og pensjonsrettigheter som er opparbeidet over lang tid blir svekket.

Dette skjer oftere i fristilte offentligeide selskaper en i private sektor. Selskapenes målsetting med tariffhopping, er som regel å redusere kostnader, som fører til langt dårligere betingelser for de ansatte. På denne måten legges deler av regningen for selskapenes dårlige styring og økonomisk resultat over på de ansatte, mens ansvaret for tapene ligger til den til en hver tid sittende ledelse.

I samme innlegg ber LO i Namsos om støtte fra et Fylkesråd dominert av Arbeiderpartiet for å unngå at opparbeidede rettigheter forringes. De oppfordrer til at vedtaket fra fylkestinget i 2007 opprettholdes slik at NTEs ønsker om å benytte tariffhopping som et mulig virkemiddel ikke kan gjennomføres.

På LO-kongressen 2013 utspant det seg en gemyttlig snill «krangel» mellom Jens og Roar, om hvem som kom først! Var det Arbeiderpartiet eller LO? Ingen av partene ville egentlig gi seg, men til slutt gikk LO tilsynelatende av med seieren. Dette er for så vidt en uviktig diskusjon, mest satt i scene for å fremheve samarbeidet mellom Arbeiderpartiet, og LO. Men det er ikke uproblematisk når folkevalgte i reelle saker, som i dette tilfellet NTE, går arbeidsgivers ærend og bidrar til å muliggjøre tariffhopping. Bruken av tariffhopping fra arbeidsgiversiden ødelegger de verktøy som fagforeningene har, noe som igjen bidrar til å forringe de tariffavtaler og rettigheter som fagbevegelsen har arbeidet frem i over lang tid. Tariffhopping kan sidestilles med fagforeningsknusing.

Styret i Verkstedklubben Kværner Verdal tar avstand fra tariffhopping, og støtter LO i Namsos og NTE-ansatte i sin kamp for å beholde opparbeidede rettigheter i forhold til pensjon.

Annonse

Flere saker

Annonse