JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ledere kjenner ikke tariffavtalen

Et NTL-medlem i staten ble forsøkt tvunget ut i pensjon da hun ble rammet av kreft, stikk i strid med avtaleverket.
– Det er bekymringsfullt at mange ledere i staten mangler kunnskap om hovedtariffavtalen, sier forbundssekretær Vibecke Solhaug.

– Det er bekymringsfullt at mange ledere i staten mangler kunnskap om hovedtariffavtalen, sier forbundssekretær Vibecke Solhaug.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

Aftenposten har i et par oppslag i august satt fokus på sykepengerettigheter for eldre ansatte. Det ene tilfellet gjaldt et NTL-medlem i Statens vegvesen.

68-åringen ble forsøkt tvunget ut i pensjon mot sin vilje etter at hun fikk en kreftdiagnose. Da hun begynte kreftbehandlingen i mars i år, fikk hun beskjed av HR-avdelingen om at sykepengene ville opphøre etter 60 dager. Derfor måtte hun over på pensjon.

Beskjeden kom som et sjokk på kvinnen, som ønsket å fortsette i jobben etter at behandlingen var fullført.

Kontormedarbeideren har jobbet i Statens vegvesen i 37 år, først i full stilling. De senere årene har hun gått i 60 prosent stilling. Hun har 40 prosent uførepensjon på grunn av leddgikt.

– Jeg blir sparket mens jeg ligger nede, sa kvinnen til Aftenposten.

Måtte snu

Da Aftenposten tok saken, fant avisen raskt ut at kvinnen hadde rett til både sykepenger og til å stå i jobben.

NTL kunne fortelle at begrensningen i Folketrygdloven på 60 dagers sykemelding for 67-70-åringer ikke gjelder statsansatte, fordi de har en bedre ordning gjennom hovedtariffavtalen i staten.

De har krav på sykepenger i inntil 12 måneder, uten noen form for aldersbegrensning. Statsansatte har dessuten rett til å stå i jobb til de er 70 år, og har mulighet til å jobbe enda lenger enn det etter søknad.

Statens vegvesen måtte snu, og beklage behandlingen av kvinnen.

HR-sjefen forklarte at prosessen med å pensjonere kvinnen ble igangsatt for at hun skulle ha en inntekt når sykepengene opphørte.

Mangler kunnskap

– Det er bekymringsfullt at mange ledere i staten mangler kunnskap om hovedtariffavtalen, sier forbundssekretær i NTL Vibecke Solhaug til NTL-magasinet.

Hun mener at ledere får for dårlig opplæring om tariffavtaler.

– Ledere med juridisk utdanning kan lovverket, men tariffavtalene har de ikke nødvendigvis så mye kunnskap om. Hovedtariffavtalen har rettigheter utover det loven gir. Det er bekymringsverdig dersom man har en HR-utdanning som har «sorte hull» når det kommer til hovedtariffavtalen, som er en viktig del av lønns- og arbeidsvilkårene i offentlig sektor, sier Solhaug, som mener det er symptomatisk at også Statens pensjonskasse (SPK) har gitt feil informasjon i denne saken.

SPK ga Statens Vegvesen en skriftlig bekreftelse på at det var 60 dagers sykemelding som gjaldt, og har siden måttet beklage at de har gitt feil informasjon.

– SPK har lagt seg langflate og beklaget, og det bør de absolutt, sier Solhaug.

Ansvaret ligger hos departementet

Hun påpeker at det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet som har arbeidsgiveransvaret for statsansatte, og som i siste instans er ansvarlige for at avtaleverket håndheves.

– Det er viktig å gi nye ledere kunnskap om avtaleverket. Saker som dette undergraver respekten for avtaleverket, sier Solhaug.

NTL-sekretæren påpeker at hovedtariffavtalen også på andre områder gir statsansatte utvidete rettigheter.

– Folketrygdloven sier at man må ha vært ansatt i fire uker for å ha rett til sykepenger. Hovedtariffavtalen i staten sikrer ansatte sykepenger allerede etter første dag, påpeker Solhaug, som understreker at dette er rettigheter som statsansatte har forhandlet seg fram til på bekostning av lønn.

Arbeidsgiver må bære kostnadene når ansatte har rettigheter utover det Folketrygdloven gir. For den tvangspensjonerte kvinnen betyr fulle sykepengerettigheter at hun får utbetalt 1000–2000 kroner mer i måneden etter skatt. Hun opptjener pensjonspoeng og slipper å tære på pensjonskapitalen sin.

Viktig med kunnskap

NTL-magasinet har bedt Kommunal- og moderniseringsdepartementeet om en kommentar og spurt om departementet deler NTLs bekymring når det gjelder kunnskaper om avtaleverket.

Statssekretær Kristin Holm Jensen gir følgende kommentar på e-post:

«Departementet er enig i at det er viktig at statlige arbeidsgivere har god kunnskap om lov- og avtaleverket som gjelder i staten. Dette mener vi også at generelt er tilfelle.»

Sykepenger

Folketrygdloven gir 67-70-åringer sykepenger maksimalt i 60 dager.

Hovedtariffavtalen i staten gir statsansatte rett til sykepenger i inntil 12 måneder, uten aldersbegrensning.

Folketrygdloven gir nyansatte rett til sykepenger først etter 4 uker.

Hovedtariffavtalen i staten gir rett til sykepenger allerede etter første dag.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Sykepenger

Folketrygdloven gir 67-70-åringer sykepenger maksimalt i 60 dager.

Hovedtariffavtalen i staten gir statsansatte rett til sykepenger i inntil 12 måneder, uten aldersbegrensning.

Folketrygdloven gir nyansatte rett til sykepenger først etter 4 uker.

Hovedtariffavtalen i staten gir rett til sykepenger allerede etter første dag.