JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Samarbeidsbruddet får konsekvenser for YS

YS brøt ut av det lange samarbeidet med LO Stat og Unio. NTL-nestleder Anita K. Solhaug sier at Akademikerne er deres hovedmotstander.
MED UNIO: NTL-nestleder Anita K. Solhaug sier det viktigste er at LO Stat og Unio står sammen. At YS Stat leverte eget krav bryr hun seg ikke så mye om.

MED UNIO: NTL-nestleder Anita K. Solhaug sier det viktigste er at LO Stat og Unio står sammen. At YS Stat leverte eget krav bryr hun seg ikke så mye om.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

nina.hanssen@lomedia.no

For første gang på mange år, leverer ikke LO Stat, YS Stat og Unio stat et felles krav i hovedtariffoppgjøret.

YS Stat valgte å levere et eget krav, der de ikke prioriterer mellom de tre virkemidlene for å fordele pengene.

LO Stat og Unio stat vil ha sentral pott og justeringsforhandlinger som prioriteringer.

Kamp

NTLs 1. nestleder Anita K. Solhaug sier hennes personlige mening er at det viktigste var at LO Stat og Unio stat leverte felles krav.

– Jeg legger ikke så stor vekt på YS Stat, de er mindre enn NTL som forbund. Så selv om det hadde vært bra om de var med, har de nå valgt en annen vei, konstaterer hun.

Hun syns det burde vært mulig å levere et felles krav:

– Kravene deres er ikke så ulike de vi har sendt, så det burde gått an å levere felles krav. De har tatt et valg. Men det må også få følger, mener Solhaug.

– Nå må de klare seg på egen kjøl. De har levert et eget krav og vil stå alene, så får vi så hvordan det går. Vi leker ikke tariffpolitikk, sier hun.

Hun mener det nå er opp til LO Stat og Unio stat å forsvare lønnssystemet i staten.

– Vi to har på mange måter lik oppfatning av systemet og ser sterke tilhengere av det. Systemet er under totalangrep, og til sammen klarer vi å stå i mot Akademikerne, sier hun.

Akademikerne kom som vanlig med krav som krever en annet tariffsystem, og vil at økonomien skal fordeles lokalt. Det er helt i tråd med Frp og Høyre sin politikk, mener Solhaug.

– Jeg skal bruke den neste måneden på å komme i mål sammen med Unio. Det er viktig at vi som har levert et felles krav klarer å holde sammen da får vi et godt resultat for våre medlemmer. Vi er kampklare for våre felles krav, forsikrer hun.

Prioriteringer

YS Stat-leder Pål N. Arnesen sa ved forhandlingsstart mandag at årsaken til at ikke de tre hovedsammenslutningen kunne enes i kravene er at de i år har ulike prioriteringer på økonomien, men at det ikke ligger noen dramatikk i dette.

– Vi er enige om mye og felles er at vi ikke ønsker å endre dagens system. Der står vi sammen, sier han.

Arnesens hovedkrav er en lønnsutvikling som sikrer alle reallønnsvekst, bidrar til å løse statens rekrutteringsutfordringer og som tetter lønnsgapet mellom staten og privat sektor. YS Stat mener det er helt nødvendig at Staten tilbyr en konkurransedyktig lønn for å sikre rekruttering av dyktige ansatte. I sitt krav presiserer de at alle virkemidlene, sentrale tillegg, justeringsforhandlinger og avsetning til lokale forhandlinger, må tas i bruk i år. Også når det gjelder pensjon skiller YS Stat seg fra de andre.

– YS har lenge ønsket en ny tjenestepensjon i privat og offentlig sektor. Vi synes det er trist at det ikke er flertall for noen endring innenfor pensjon på dette tidspunktet, og fremmer derfor ikke noe krav i årets lønnsoppgjør. Vi ønsker imidlertid å invitere partene i til en prosess for å få på plass en ny tjenestepensjon i offentlig sektor, opplyser Arnesen.

De andre partene sier ingenting om tjenestepensjon.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse