JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tariffavtalen vår er under angrep

Jobb nummer én i vårens tariffoppgjør er å forsvare den kollektive tariffavtalen i staten, sier NTLs nestleder Anita K. Solhaug.
Nestleder Anita K. Solhaug forbereder seg på tøffe tak i vårens hovedoppgjør.

Nestleder Anita K. Solhaug forbereder seg på tøffe tak i vårens hovedoppgjør.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

Solhaug kaster et blikk i krystallkula, og ser at det blir tøft å holde fast på og videreføre NTLs lønnspolitikk i vårens tariffoppgjør.

Hun mener å ha god grunn til å frykte at den borgerlige regjeringen med hjelp av Akademikerne vil gå løs på hovedtariffavtalen i staten.

Dragkampen mellom Akademikerne og LO Stat går i reprise i hovedtariffoppgjøret annethvert år. Akademikerne vil ha slutt på at 80 prosent av potten fordeles av de sentrale partene, og vil ha mer penger til de lokale oppgjørene. LO Stat, og NTL, som representerer de store arbeidstakergruppene i staten, mener at deres grupper er best tjent med at mest mulig at pottten fordeles i de sentrale forhandlingene.

– Det som Akademikerne og denne regjeringen har felles, er at de synes Hovedtariffavtalen i staten er en tvangstrøye. Å forsvare den kollektive tariffavtalen i staten er jobb nummer en i år. Den er under totalangrep. Vi må stå sammen med Unio og YS og forsvare hovedtariffavtalen, sa Solhaug til landsstyret nylig.

Et fellestrekk ved kravene fra arbeidsgiversiden i år, ifølge Solhaug, er at de ønsker å ta enkeltgrupper ut av tariffavtalen. De ønsker mer styringsrett over lønnsmassen, og vil, i likhet med Akademikerne, at mer av poten skal fordeles i lokale forhandlinger.

Klarer ikke stå imot presset

De siste oppgjørene har LO Stat Unio og YS levert felles krav, selv om de langt fra er enige om alt. LO Stat, med støtte fra NTL, er alene om å være imot store lokale forhandlingspotter. I år klarer de ikke å stå imot presset fra samarbeidspartnerne, tror Solhaug.

– Vi må se virkeligheten i øynene. Når vi ikke er store nok, klarer vi ikke å stå imot, sier Solhaug, som spår at vårens tariffoppgjør kommer til å resultere i den største lokale potten noensinne.

Akademikerne utfordrer

NTLs nestleder påpeker at Akademikernes vekst i det statlige tariffområdet er en gedigen utfordring, fordi Akademikerne står for en helt annen lønnspolitikk enn de tre andre hovedsammenslutningene. LO Stat er fortsatt størst i staten, men Akademikerne haler innpå. De øker medlemstallet sitt langt mer enn de andre tre, viser tall fra NTLs egen organisasjonsundersøkelse. Det betyr at LO Stat er avhengig av å samarbeide med Unio og YS i tariffoppgjøret for å nå fram med sine krav.

Hovedtariffavtalen er «hellig»

Solhaug er redd for at Jan Tore Sanner, statsråden for det nye «superdepartementet», Kommunal- og moderniseringsdepartementet, i vårens tariffoppgjør vil forsøke å kjøre staten inn på samme avtalespor som kommunene, som har en minimumsavtale. Solhaug sier det ville være en katastrofe om det skulle skje. Hun mener at avtalen i kommunene setter grupper opp mot hverandre.

Solhaug er krystallklar på at Hovedtariffavtalen i Staten er «hellig» for NTL.

– Avtalen vår er ikke til salgs, uansett hvilken gruppe de prøver å kjøpe ut. Det kommer ikke til å bli lagt så mye penger på bordet at NTL sier ja til en avtale som den kommunene har. For så mye penger finnes ikke i dette landet, sier en kampklar nestleder.

Vil vente til tariffoppgjøret

Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil ikke uttrykke noen mening om lokale kontra sentrale oppgjør, og heller ikke si noe om man ønsker å samordne hovedtariffavtalen i staten med kommunenes minimumsavtale.

«Det er to måneder til lønnsoppgjøret starter. Vi jobber med å utarbeide statens tilbud og krav i lønnsoppgjøret. Av respekt for partene i arbeidslivet skal hovedsammenslutningene først få vite dette og det skjer først 7. april», skriver statssekretær Kristin Holm Jensen i en e-post til NTL Magasinet.

«Regjeringen vil videreutvikle det gode samarbeidet med partene i arbeidslivet, og vi vil likebehandle organisasjonene. Vårt mål er at oppgjøret skal bidra til en rimelig lønnsutvikling for offentlig ansatte, samtidig som vi tar hensyn til konkurranseutsatte næringer. Vi må legge til rette for at offentlige virksomheter kan rekruttere og beholde ansatte som er avgjørende for at vi lykkes med å gi gode offentlige tjenester», skriver Holm Jensen.

Avviser påstand

Rikke C. Ringsrød, leder i Akademikerne Stat, avviser at Akademikerne krever at enkeltgrupper skal tas ut av hovedtariffavtalen.

– Den påstanden har Solhaug tatt helt ut av det blå, sier Ringsrød.

Ringsrød viser til at Akademikerne alltid har stått for at det er de lokale partene som skal fordele de økonomiske rammene i kollektive forhandlinger.

– Statlige virksomheter har svært ulike oppgaver og er lokalisert over hele landet. Derfor er de lokale parter best skikket til å disponere tariffoppgjørenes økonomi. Sentrale parters rolle bør begrenses til å forhandle frem størrelsen på potten. Med dagens hovedtariffavtale fordeler de sentrale parter ca. 80 prosent av økonomien, derfor vil Akademikerne også kreve endringer i tariffavtalen slik at fordelingen blir tariffestet som et lokalt ansvar, skriver Ringsrød i en e-post til NTL Magasinet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse