JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi kommer ikke til å gi oss!

De streikende i kultursektoren ga NTLs landsstyre klar beskjed om at de vil stå kampen helt ut.
KAMPVILJE:  Fem av de streikende kulturarbeiderne møtte NTLs landsstyre torsdag, og fikk varm støtte fra de tillitsvalgte.

KAMPVILJE: Fem av de streikende kulturarbeiderne møtte NTLs landsstyre torsdag, og fikk varm støtte fra de tillitsvalgte.

Tonje Karenina Pettersen/NTL

anders@lomedia.no

Dagen etter den resultatløse meklinga mellom LO Stat og Spekter, samlet NTLs landsstyre seg i Oslo og på Teams. Her fikk de møte flere av de streikende ved kulturinstitusjonene, og det var ingen som viste noen tegn til streiketretthet.

– Det er sult og kaldt i Bjørvika nå, men vi kommer til å stå der. Vi kommer til å stå denne kampen helt ut, fastslo Knut Brotnow, NTL-medlem ved Den Norske Opera & Ballett.

Sterk støtte

Han rapporterte til landsstyret i forbundet sitt om status etter snart to måneder i streik. På Operaen nærmer det seg 200 streikende og aktivitet lik null. Fra 25. oktober streiker totalt rundt 1100 medlemmer i Creo, Fagforbundet og NTL.

– Dere kan være helt sikre på at streikeviljen hos oss og de andre teatrene er stor. Den går hånd i hånd med stor frustrasjon, sa Brotnow.

Han poengterer at informasjon som sendes ut fra ledelsen og Spekter bare virker mobiliserende.

– De sender ut «informasjon» som vi har begrenset mulighet til å svare på. Men det øker bare streikeviljen. Dere må ikke finne på å gi etter, sa Brotnow til landsstyret.

De streikende får også god støtte fra alle de møter på gata.

– Streikevaktene opplever varm og god støtte fra folk der ute. Det er viktig. Så gå hjem og prek saken vår og gi oss støtte der dere kan, sa han til landsstyret.

Vil ha uravstemning

Tillitsvalgt Knut Stian Berge fra Kilden i Kristiansand tok også ordet, og fortalte at denne streiken har blitt personlig.

– Vi vil ikke gi oss nå. Vi ønsker også å ha uravstemning over et eventuelt resultat. For dette har blitt personlig for oss nå, sa han.

Han forteller at det stadig kommer nye medlemmer til forbundet, selv om verveaktivitet ikke er høyt prioritert nå. Samtidig takker han for støtten fra forbundet sentralt og LO-familien lokalt.

– For å få dette igjennom, må vi bare stå på. Det er kaldt nå, men vi har fått varme jakker og trenger flere på mandag når 16 nye går ut i streik. Da er vi 150 i streik totalt, og vet at Kilden blir hardt ramma, sa han.

MOTIVERTE: Knut Brotnow (t.v.) og Knut Stian Berge er i streik, og vil holde på helt til de vinner fram.

MOTIVERTE: Knut Brotnow (t.v.) og Knut Stian Berge er i streik, og vil holde på helt til de vinner fram.

Tonje Karenina Pettersen/NTL

– Tusen takk

Forbundsleder Kjersti Barsok takket de streikende grundig for innsatsen de legger ned.

– Tusen takk for at dere tar denne viktige kampen, jeg håper dere kjenner støtten fra oss andre, sa hun.

Hun karakteriserer LO-forbundenes krav som rimelige og rettferdige.

– Det er ikke spesielt dyrt heller. Det er ikke til å forstå at lederne stenger institusjonene framfor å innfri et krav som koster 1 prosentpoeng mer enn dagens midlertidige ordning – som allerede har spart dem for store summer, sa hun.

Hun oppfordrer alle til å gi tilbakemeldinger til kulturinstitusjonene og Spekter, om å komme de ansatte i møte.

– Dette handler om å sikre at kvinner og menn får samme pensjon livet ut. Alle som streiker synes det er kjipt og ville helst vært inne på arbeidsplassen sin, laget innhold og levert kulturopplevelser. Men det er enda kjipere å ha en motpart som ikke vil sikre menn og kvinner lik pensjon, sier Barsok.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse