JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimadebatt på Kartellkonferansen:

Alle er enige om at det går for sakte – men at klimamålene for 2030 kan vi fortsatt nå

NTL-leder Kjersti Barsok og klima- og miljøminister Espen Barth Eide er enige om at omstillingen går for sakte, men tror det er mulig å innfri 2030-målene.
– Vi står overfor den største omstillingen verden har måttet gjennomføre. Det er en enorm oppgave. Men det er veldig mye enklere når det er såvidt bred internasjonal enighet, sier klima- og energiminister Espen Barth Eide (Ap), som nylig deltok på klimatoppmøtet i Glasgow.

– Vi står overfor den største omstillingen verden har måttet gjennomføre. Det er en enorm oppgave. Men det er veldig mye enklere når det er såvidt bred internasjonal enighet, sier klima- og energiminister Espen Barth Eide (Ap), som nylig deltok på klimatoppmøtet i Glasgow.

Ole Palmstrøm

alf@lomedia.no

Klimautfordringene stod selvsagt på dagsordenen under det politiske verkstedet på Kartellkonferansen. I debatten deltok Hilde Wisløff Nagell fra Tankesmien Agenda, Equinor-sjef Anders Opedal, forbundsleder Kjersti Barsok i NTL samt klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

En enorm oppgave

Med seg hadde de inngangsverdier fra den foregående diskusjonen, der den internasjonalt anerkjente økonomen Mariana Mazzucato var innleder.

Hun slo fast at staten har en sentral rolle, og at Norge har vært en ledende nasjon innen viktige felt på vei mot det grønne skiftet.

– Det Norge gjorde med å lage incentiver for en elektrifisering av bilparken, var unikt og fremtidsrettet. Det gjorde at Norge ble det landet i verden hvor det ble solgt flest Tesla-er, og viste vei internasjonalt, påpekte Mazzucato.

Hun trakk også frem de statseide selskapene som viktige verktøy for å lykkes.

– De er ofte sovende giganter, og det er viktig å bruke dem som et verktøy til både vekst og det grønne skiftet, sa Mazzucato.

Staten og kapitalen: Slik vil økonomiprofessoren bruke staten for å redde planeten

Espen Barth Eide deltok nylig på klimatoppmøtet i Glasgow. Oppgaven Norge og verdenssamfunnet står overfor er enorm. Det la heller ikke den ferske statsråden skjul på.

– Men det er veldig mye enklere når det er såvidt bred internasjonal enighet blant ledende og viktige nasjoner nå om at det må tas dyptgående grep for å redde miljøet, fastslo Barth Eide.

Næringslivet må bidra

Både internasjonalt og globalt vil næringslivets omstillingsevne og -vilje være en avgjørende faktor.

Konsernsjef Anders Opedal i Equinor slo fast at at de, som Norges største selskap, har et stort miljøansvar – og at de ønsker å være en ansvarlig pådriver i å bidra til det grønne skiftet.

– Vi som selskap endrer oss, og vi har forlengst sett at vi måtte akselerere og øke tempoet i vår satsing. Vi har bygget en solid kompetanse. Historisk sett har vi lyktes med å bygge en verdensledende olje- og gassindustri. Målet nå er å ta dette industrieventyret videre ved å bidra sterkt til at det grønne skiftet i Norge lykkes, sa Opedal.

Saken fortsetter under bildet.

– Vi må ikke velge bort olje og gass nå - før vi har fått opp dampen på det fornybare, så kan det bli farlig. Energiknapphet i verden vil gjøre at det grønne skiftet kan gå saktere, mente Equinor-sjef Anders Opedal.

– Vi må ikke velge bort olje og gass nå - før vi har fått opp dampen på det fornybare, så kan det bli farlig. Energiknapphet i verden vil gjøre at det grønne skiftet kan gå saktere, mente Equinor-sjef Anders Opedal.

Ole Palmstrøm

Han trakk frem Equinors satsing på Northern Lights-prosjektet, hvor man investerer i et massivt anlegg for karbonfangst og permanent lagring, som et viktig eksempel på konsernets bidrag nasjonalt og globalt

– Dette inngår i regjeringens Langskip-prosjekt. Staten har bidratt, og vi samarbeider også med Shell og Total om dette. Med dette prosjektet vil vi bidra til globale utslippsreduksjoner, sa Opedal - som opplyste at dette kan bidra til å redusere Norges utslipp med 40 prosent.

Klima, olje, gass og vindkraft: Equinor-sjefen vil ta norsk sokkel fra olje og gass til energi

Barth Eide sa seg enig i at staten må og bør være aktiv i arbeidet med det grønne skiftet.

– Det betyr ikke at staten skal betale alt og eie alt der vi er engasjert, men at vi skal legge til rette for konsesjoner, bygge infrastruktur og bidra med incentiver som kan sette fart på arbeidet. Skal vi for eksempel bygge en hydrogenbasert teknologi, må staten være med infrastruktursatsingen i hele den kjeden for at dette skal bli gjennomførbart og tilgjengelig, utdypet Barth Eide.

Olje og rekruttering: Klimaengasjerte unge vegrer seg for å melde seg inn i LO, mener NTL Ung-lederen

Fornøyd og forventningsfull

NTL-leder Kjersti Barsok er fornøyd og forventningsfull til den nye regjeringens klima- og miljøpolitikk.

– Vi så det i Hurdalsplattformen, og det du sier her i dag er musikk i mine ører. Det er for oss i NTL åpenbart at staten må bli flinkere til å bruke påvirkningskraften sin. Skal staten være aktiv og bidra til gode premisser og prosesser på veien gjennom det grønne skiftet, må staten være rustet til det. For grundige utredninger og forsvarlige konsesjonsprosesser utføres av saksbehandlere. Har vi ikke et saksbehandlingsapparat og et regime med tilstrekkelige ressurser, så stanser dette opp. Da vil tempoet i omstillinga bli skadelidende, advarte Barsok.

Anders Opedal var opptatt av å tenke både langsiktig og strategisk.

– Vi trenger unge og engasjerte fagfolk fremover, skolert for de nye næringene. Skoler og utdanningsinstitusjoner må rustes for dette. Det kan gi oss et internasjonalt konkurransefortrinn. På alle nivåer. Fra lærlinger til ingeniører, påpekte han.

Opedal opplyste videre at Equinor som global industriaktør har stor påvirkningskraft i næringslivet, og at disse mulighetene brukes aktivt.

– Vi har 9000 underleverandører, og kjøper varer og tjenester for 130 milliarder i året. Det gir oss muligheter til å påvirke andres miljøvalg. Vi setter krav til våre underleverandører. Det har vi gjort i alle år. Det gjelder blant annet innen etikk og arbeidsvilkår, men også innen miljøvalg, sa Opedal.

Er klimamålene urealistiske?

Agenda-sjef Trygve Svensson slo til slutt fast at det haster veldig med å få fart på omstillingen.

– Vi har sinnsykt dårlig tid. Det er ikke lenge til 2030. Rekker vi dette? Går det kjapt nok? spurte han.

Anders Opedal har tro på at skiftet kan lykkes. Men advarte mot forhastede valg når det gjelder bruk av olje og gass i overgangsfasen.

– Vi må ikke velge bort olje og gass nå – før vi har fått opp dampen på det fornybare, så kan det bli farlig. Energiknapphet i verden vil gjøre at det grønne skiftet kan gå saktere, mente Equinor-sjefen.

NTL-leder Kjersti Barsok er klar til å ta utfordringene på strak arm.

– Jeg er veldig optimistisk med tanke på at vi skal lykkes på det. Hurdalsplattformen legger til rette for det, og den nye regjeringen er offensiv. Omstillingen går ikke fort nok, men jeg mener helt klart at vi skal og kan lykkes, sa Barsok.

Espen Barth Eide nikket og sa seg enig.

– Det går ikke fort nok, men vi kan lykkes. Det er viktige tendenser i verdensøkonomien som peker i rett retning. Vi må omstille oss fra det vi har hatt til det nye. Vi som en stor energinasjon må bli enige om rammene for dette, og det tror jeg vi skal klare, sa klima- og energiministeren.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse