JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seier for ambassadeansatte:

Ambassaden anker ikke dommen: Nå får ansatte endelig utestående feriepenger utbetalt

Den spanske ambassaden anker ikke saken der NTL-medlemmer ble tilkjent mange tusen kroner i feriepenger.
ANKER IKKE: Den spanske ambassaden i Oslo anker ikke dommen som gir de ansatte rett på feriepenger etter norsk lov.

ANKER IKKE: Den spanske ambassaden i Oslo anker ikke dommen som gir de ansatte rett på feriepenger etter norsk lov.

Kai Hovden

anders@lomedia.no

– Det kom ingen anke, og det betyr at arbeidsgiver har godtatt dommen. Det er vi ekstremt fornøyde med, sier forbundssekretær Tove Helvik.

Dermed blir utestående feriepenger utbetalt, noe som utgjør flere titalls tusen kroner for flere av medlemmene. Selv om NTL ikke vant fram på alle punkter, er Helvik glad dommen nå er rettskraftig.

– Vi kunne håpt på å få enda mer, men alle er fornøyde med at vi har en dom som sier at norsk lov skal gjelde også på ambassader, sier Helvik.

Dommen: Tove og Trine vant mot ambassaden i retten. Får etterbetalt fem år med feriepenger

Tilbakebetaling

15 ambassadeansatte var en del av søksmålet, og de krevde å få etterbetalt feriepenger for fem år tilbake. Ambassaden har utbetalt vanlig lønn i juni, men ikke feriepenger. Nå får de ansatte differansen.

Summene de ansatte får utbetalt varierer, men for enkelte er det flere titalls tusen kroner.

Disse medlemmene er lokalt ansatte og betaler dermed skatt til Norge, er medlem av Folketrygden og har yrkesskadeforsikring. Og nå er det altså fastslått at de skal ha feriepenger.

Tove Helvik

Tove Helvik

Katharina Dale Håkonsen

– Viktig dom

Det er ferieloven som er brukt for å fastslå at arbeidstakerne skal ha feriepenger. Det synes Helvik er viktig.

– Denne avgjørelsen kan gjelde flere ambassader, og det viktigste er at lokalt ansatte på ambassadene vet hva de har krav på, sier hun.

Fortsetter kampen

De ansatte ved den spanske ambassaden er fornøyde med at dommen gir de medhold i at ferieloven gjelder, og at de får tilbakebetalt de utestående feriepengene.

– Vi er fornøyde med at norsk lov anvendes og at den spanske kollektivavtalen som gjelder for lokale ansatte ved Spanias ambassader i utlandet ikke kan anses som en tariffavtale i relasjon til ferieloven i Norge, uttaler tillitsvalgt Nicolas Soriano Salkjelsvik.

Samtidig påpeker han at de bare så vidt er i gang med å få bedret arbeidsforholdene ved ambassaden, og han viser til mange elementer de vil ha utbedret.

– En annen sak som dommen ikke har løst er den lave lønn som de lokale ansatte ved Spanias ambassade har per i dag og som ikke har vært vesentlig endret siden 2001, det vil si i de siste 20 år. Dette innebærer at noens lønn faller under det som defineres som fattigdomsgrensen i EU, sier han. 

Han forteller at flere ansatte har funnet seg nye jobber selv om de trivdes i jobben ved ambassaden. Soriano Salkjelsvik sier også at de ansatte ikke er fremmed for å streike for å bedre forholdene ved ambassaden.

– Vi er per i dag ikke bundet i våres arbeidskontrakter av noen tariffavtale i Norge, og dette gjør at vi faller utenfor noen krav til minstelønn og at vi ikke kan få hjelp fra Arbeidstilsynet som kun har myndighet til å føre tilsyn med eksisterende områder for allmenngjort lønn, sier han. 

Ingen kommentar fra ambassaden

Ambassaden ble også dømt til å betale over halvparten av saksomkostningene til saksøkerne, på over 250 000 kroner.

Den spanske ambassaden ønsker ikke å kommentere ankespørsmålet, opplyser deres advokat.

Denne avgjørelsen kan gjelde flere ambassader

Tove Helvik, forbundssekretær

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse