JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bråk om særavtale ved institutt for by- og regionforskning

NTL ved NIBR mener at ledelsen går til angrep på deres rettigheter ved å si opp særavtalen ved instituttet. Til høsten kan det ende i streik.
STREIKEVILJE: Frants Gundersen (t.h.) og Per Medby, NTL-tillitsvalgte ved NIBR, mener at ansatte ved NIBR er villig til å streike for å forsvare særavtalen.

STREIKEVILJE: Frants Gundersen (t.h.) og Per Medby, NTL-tillitsvalgte ved NIBR, mener at ansatte ved NIBR er villig til å streike for å forsvare særavtalen.

May Berg

may.berg@lomedia.no

Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) gjennomgikk en opprivende omstillingsprosess høsten 2013. Bråket resulterte i at NTL-foreningen vedtok mistillitsforslag mot instituttsjefen i januar. Støvet har knapt lagt seg, før det igjen blåser opp til strid. Denne gangen gjelder det lønns- og arbeidsvilkår nedfelt i den lokale særavtalen.

Sagt opp særavtalen

Det er ledelsen ved NIBR som ønsker å forandre særavtalen, men lokale forhandlinger med NTL-foreningen i vinter førte ikke fram. Saken ble løftet til LO/NHO-nivå, men forhandlingsmøtet i slutten av april resulterte i brudd. Deretter valgte ledelsen ved NIBR å si opp særavtalen.

– NIBR og arbeidsgiverforeningen Abelia mener åpenbart at særavtalen er for god. De ønsker å svekke lønns- og arbeidsvilkårene til de ansatte. Men vi forhandler ikke ned opparbeidede rettigheter, sier forbundssekretær Tor Erik Granum i NTL.

Særavtalene er viktige

Granum forklarer at den lokale særavtalen, som er hjemlet i overenskomsten mellom NTL og Abelia, er svært sentral. Alle de viktige, materielle bestemmelsene ligger i særavtalen, mens den sentrale overenskomsten er en rammeavtale. Ifølge Granum, har Abelia i flere hovedoppgjør forsøkt å få fjernet en bestemmelse i overenskomsten §3 som har vært med siden overenskomsten ble opprettet i 2002.

Det er Hovedavtalen mellom LO og NHO §4-2.4 som sikrer at partene ikke ensidig kan si opp særavtalen. Sies avtalen opp kan, kan parten bringe avtalen inn i hovedoppgjøret med konfliktrett.

– Alvorlig angrep på våre rettigheter

Frants Gundersen, leder i NTL NIBR, og styremedlem Per Medby opplever at instituttlederen ved å si opp særavtalen angriper deres faglige rettigheter, når hun i stedet burde bygge tillit etter bråket i vinter.

– Dette er det alvorligste angrepet på våre rettigheter siden vi fikk denne særavtalen for 12 år siden, sier de to, og påpeker at nesten alle punkter i særavtalen er under angrep.

– De ønsker helt klart å svekke ansiennitetsprinsippet, som har et sterkere vern i vår særavtale enn i Hovedavtalen. Det opplevde vi under nedbemanningene i vinter da ledelsen kjøpte seg fri med sluttpakker. Videre vil de ha full styringsrett over bonussystemet, som NTL hittil har hatt forhandlingsrett på. De vil svekke permisjonsreglene for utøvelse av tillitsverv slik at vi får svakere rettigheter enn noen andre i forskningssektoren. Ledelsen ønsker å knytte kompensasjon ved reiser til oppdragsfinansiering. Vi er imot at faglige rettigheter skal knyttes til hvor mye man har skaffet av oppdragsfinansiering, sier de to tillitsvalgte.

Abelia i kulissene

De to NTL-tillitsvalgte mener at arbeidsgiverforeningen Abelia har mer enn en finger med i spillet.

– Vi vet at Abelias ønske er å flytte faglige rettigheter ut av avtaleverket og over i lovverket, i håp om at nåværende regjering skal ordne opp med lovverket for dem. Vi har sett Abelia sine jurister i sving, og er usikre på hvor mye innflytelse de har på pågående prosess, sier Gundersen og Medby.

De vil kjempe for at rettigheter som er lovbestemte, fortsatt skal være nedfelt i avtaleverket.

– Vi har jo ingen kontroll på endringer i lovverket. Vi opplever for eksempel at arbeidsmiljøloven er under press, sier Gundersen.

Også på NILU

Også på Norsk institutt for luftforskning (NILU) er den lokale særavtalen sagt opp av arbeidsgiver.

Ifølge leder for NTL NILU, Thor Ofstad, er det usikkerhet rundt Statens Pensjonskasse (SPK) som ligger bak. Bedriften ønsker å stå fritt til å endre den tariffestede pensjonsordningen uten de ansattes medvirkning. Det vil ikke NTL-foreningen gå med på.

– Vi har sagt at dersom SPK viser seg å knekke økonomien ved NILU, så har vi så mye ansvarsfølelse at vi kan reforhandle avtalen, men vi blir tydeligvis ikke trodd på det, sier Ofstad.

Ofstad tror det er vilje blant medlemmene til å streike for den lokale særavtalen.

– Arbeidsgiver og Abelia må ta med i betraktning at en del av ordningene som ligger inne i særavtalen er forhandlet fram, som kompensasjon for dårligere lønn, sier Ofstad. I likhet med de tillitsvalgte på NIBR, ser han Abelia i kulissene når særavtalen sies opp.

– Jeg vil rette en sterk advarsel til Abelia om ikke å kødde med avtalen, sier Thor Ofstad.

Økonomi ligger bak

Leder av NTL Forskningsinstitutter Pål Kjærstad deler bekymringen fra de tillitsvalgte på NIBR og NILU. Selv opplever han mange tilbakemeldinger fra tillitsvalgte hvor arbeidsgiver ønsker å endre særavtalens bestemmelser om pensjonsordningen. Noen steder foregår det et «råkjør» fra arbeidsgiver for å få de tillitsvalgte til å endre pensjonsordningen.

Kjærstad opplever også at mange virksomheter sliter med dårlig økonomi.

– Årsaken til det varierer fra virksomhet til virksomhet, men at angrepene på pensjonsordningene har noe med at virksomhetene sliten med økonomien, er opplagt. Men dette skal skje ved ryddige prosesser som nødvendigvis vil ta lang tid, sier Kjærstad.

– Er dette en sak medlemmene er villig til å streike for?

– Oppsigelsen av særavtalene går på det grunnleggende ved hele overenskomsten. Det er krystallklart at særavtalene er en sak vi kan mobilisere på. Vi regner med å få full støtte fra medlemmene i en eventuell konflikt, sier Kjærstad.

Kan streike om særavtalene

Oppsigelsen av særavtalene betyr at de tas med inni forhandlingene i hovedoppgjøret i høst. Forhandlingene er berammet til 17. og 18. september.

– Det innebærer at vi har streikerett på særavtalene. Det betyr også at overenskomsten for hele avtaleområdet settes i spill, sier forbundssekretær Tor Erik Granum i NTL.

I ytterste konsekvens kan det innebære at alle 40 virksomheter som omfattes av denne overenskomsten kan tas ut i streik dersom man ikke kommer til enighet om en nye særavtaler.

NIBR:

Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) driver forskning og utredningsarbeid innen offentlig forvaltning, styring og demokrati, samfunnsplanlegging, velferd og levekår og regional analyse. Instituttet har rundt 60 forskere.

NIBR ble etablert av Norges teknisk-naturvitenskapelige forskningsråd (NTNF) i 1967. I 1986 ble instituttet en selvstendig stiftelse. NIBR får sin basisbevilgning over Miljødepartementets budsjettpost til miljøvernforskning. Det omfatter instituttets grunnbevilgning og innsats i avtalte programmer.

– Et robust og konkurransedyktig institutt

– Det har over tid oppstått behov for endringer og fornyelse av NIBRs særavtaler. Av hensyn til stiftelsen og dens ansatte ønsker vi å skape et mer robust og konkurransedyktig institutt. Løpetiden på NIBRs særavtaler var to år av gangen, og på grunn av den lange løpetiden fant vi det vanskelig å vente to nye år på å fornye særavtalene. Da vi ikke oppnådde enighet i forhandlingene måtte oppsigelse skje nå. Ledelsen ved NIBR ser ingen dramatikk i dette og ønsker å fortsette lokale forhandlinger, skriver instituttsjef Hilde Lorentzen ved NIBR i en kommentar til NTL-magasinet.

Lorentzen vil ikke kommentere hva man konkret ønsker å endre i den lokale særavtalen.

– Vi finner det ikke riktig å kommentere på detaljer i ønskede endringer, da denne kommunikasjonen skjer direkte med lokale tillitsvalgte på NIBR, skriver Lorentzen.

Arbeidsgiverforeningen Abelia avviser at det er på deres råd at NIBR og NILU har sagt opp den lokale særavtalen.

– Det er ikke Abelia som har rådet NILU og NIBR til å si opp sin særavtale. Vi blander oss ikke inn i hva slags særavtaler som til enhver tid gjelder for medlemmene, men bistår selvsagt medlemmene hvis de ber om det, sier Birgit Abrahamsen, advokat og direktør for arbeidsrett i Abelia.

Abrahamsen begrunner hvorfor Abelia har forsøkt å få fjernet §4-2.4 fra særavtalen. Abelia mener at sentrale parter, som blir involvert i forhandlingene, oftest ikke har nødvendige forutsetninger for å forhandle reelt om de lokale bestemmelsene som er omtvistet.

– Bestemmelsen innebærer at forhandlingsprosesser om endringer i særavtaler blir unødvendig tidkrevende, skriver Abrahamsen i en mail til NTL-magasinet.

Ledelsen i NILU sier til NTL-magasinet at de vil involvere fagforeningene:

– NILU har i all dialog med våre tillitsvalgte vært helt klar på at hvis vi i fremtiden skulle komme i en så vanskelig økonomisk situasjon at NILUs styre skulle begynne å vurdere vårt medlemskap i SPK, vil vi involvere alle fagforeningene i en god prosess for å finne en best mulig løsning for alle våre medarbeidere, skriver administrerende direktør Kari Nygaard i en epost.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

NIBR:

Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) driver forskning og utredningsarbeid innen offentlig forvaltning, styring og demokrati, samfunnsplanlegging, velferd og levekår og regional analyse. Instituttet har rundt 60 forskere.

NIBR ble etablert av Norges teknisk-naturvitenskapelige forskningsråd (NTNF) i 1967. I 1986 ble instituttet en selvstendig stiftelse. NIBR får sin basisbevilgning over Miljødepartementets budsjettpost til miljøvernforskning. Det omfatter instituttets grunnbevilgning og innsats i avtalte programmer.