Nina Hanssen (tekst)" />
Torill Nustad

Torill Nustad

Lars Åke Andersen

Derfor ble Torill fra Horten en hardbarka feminist

Faren var fagforeningsleder i Jern og Metall og kjempet for rettferdighet på arbeidsplassen. Men hjemme løftet han ikke en finger. Det gjorde Torill Nustad til en hardbarka feminist.
2018102914521420181029151356

nina.hanssen@lomedia.no

– Velkommen til Øvre Lysthus. Vi pleier å si at dette er et lysthus for rettferd og moral, siden vi er fagforeningsfolk og prester som holder til her, sier hun og ler rått, så latteren smitter over på kollegene i gangen.

Det er ikke lenge siden Torill Nustad (65) gikk av som hovedtillitsvalgt for NTL ved Universitetet i Tromsø. Nå prøver hun å venne seg til rollen som rådgiver.

– Jeg har jobbet her i 23 år og skal fortsette et par år til, samtidig som jeg nå får mer fritid og tid til egne prosjekter, forteller hun.

Kvinnefronten

Den tidligere fagforeningskjempen med østlandsdialekt har bodd i Tromsø i 45 år og har hele tiden vært aktiv i Kvinnefronten og i Rødt.

Kampen for likestilling startet allerede før hun visste hva begrepet innebar. I den tradisjonelle arbeiderfamilien i Horten jobbet faren på verftet og var en ihuga fagforeningsmann, før han ble ufør i ung alder. Da måtte moren trå til som kontordame for å forsørge mann og fire barn.

– Vi diskuterte mye politikk i heimen. Jeg husker at pappa ofte snakket om rettferdighet, men jeg så også at han ikke hjalp til med noe hjemme. Mitt ungdomsopprør var å prøve å få pappa til å bidra på kjøkkenet. Men det hjalp ikke mye, innrømmer hun.

Torill Nustad

Torill Nustad

Lars Åke Andersen

Eneste jente på guttelag

Også på idrettsbanen gikk hun mot strømmen, ved å velge fotball.

– Jeg spilte en del med gutta i gata i Horten, og så kom det en trener fra Ørns fotballlag og headhuntet meg. Det var jo ikke vanlig at jenter spilte fotball den gangen, så det vakte oppsikt. Jeg var også den eneste jenta på laget og i mils omkrets. Jeg spilte spiss og var ganske god.

Senere var hun med og etablere Skarp damelag i Tromsø i 1977. Det vakte oppsikt da Nustad som første kvinne entret talerstolen på tinget til Norges Fotballforbund og krevde at jente- og kvinnefotballen skulle prioriteres. Men for de som kjenner henne, var det ingen overraskelse at Torill Nustad gjorde akkurat dét.

Etterkrigstidas viktigste slag for kvinners rett til arbeid ble satt i gang i 1975 - av 13 kvinner på en trelastbedrift i Hedmark

Voksen på privatskole

Dette skjedde imidlertid mange år etter at hun driblet rundt i gatene i Horten og lurte på hva hun skulle bli. Skolelei som hun var, hadde Nustad mest lyst til å reise til sjøs og se verden.

– Min eldste bror, som var sjømann, fortalte meg hvordan jenter ble behandlet ombord og overbeviste meg om at dette ikke var noe å lengte etter. Så da gikk jeg sosialfaglinja på forsøksgymnaset på Nøtterøy i stedet.

Etterpå gikk turen England for å lære språk og oppleve noe nytt. Nustad var formelt au pair, men i praksis jobbet hun på en privatskole.

– Jeg var bare 19 år og fikk ansvar for 16 barn i alderen fem til 13 år som bodde på internat i Sussex. Å lese god natt-historier og trøste femåringer som bodde hjemmefra, var tøft. Jeg var både lekekamerat og reservemamma. En utfordrende tid, men jeg tjente bra og lærte mye både om meg sjøl og om England. Hortensjenta ble voksen mens hun jobbet på privatskolen.

Torill Nustad

Torill Nustad

Lars Åke Andersen

Fem om å være kvinne i fagbevegelsen: «Det er synd du er feminist, du som er så søt»

Institusjonsbyggeren

Til Tromsø kom hun høsten 1973 for å utdanne seg til sosialarbeider. Men kort tid etter at hun hadde begynt å studere, skjønte hun at hun verken skulle bli sosialarbeider eller bli værende i akademia. Det var en verden hun følte seg fremmed i. Men Tromsø var blitt byen hennes. Hun jobbet først i Oktober bokhandel, deretter i fiskeindustrien, før hun fikk fast jobb på meieriet. Det ble 14 år i produksjonen hos Tine, der hun var organisert i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund. Dette var en fysisk tung jobb hvor maskinene bestemte tempoet, og etterspørselen etter yoghurt og rømme bestemte arbeidstida. Lønna var bra, men det var ikke en jobb å bli gammel i.

– Det var litt som i Chaplin-filmen Modern Times, forteller hun.

Til slutt måtte hun gi opp og gikk på attføring i to år mens hun studerte sosiologi. Trang økonomi gjorde at hun sluttet på hovedfaget, og etter en tid fikk hun jobb i ekspedisjonen ved det samfunnsvitenskapelige fakultet på universitetet. I 2001 ble hun hovedtillitsvalgt, noe hun har vært i hele 17 år inntil hun ga seg i år.

Nustad har opplevd tøffe tider som alenemor, inngått partnerskap og nå vært singel i mange år. Hun bor fortsatt alene, men forteller at hun er forelsket igjen og har en kjæreste.

Nå gleder hun seg til å bli pensjonist om et par år. Da skal hun bruke enda mer tid på familie, kjæreste og venner. Hun vil gå mer i fjellet og ikke minst reise mer.

Berit Ås får eget arkiv og feirer 90-årsjubileum med foredragsturné

Kokebok for fusjon

Som hovedtillitsvalgt har hun vært igjennom fire fusjoner.

– Jeg elsker utfordringer, så jeg må innrømme at jeg synes omstilingsprosessene var veldig spennende, sier hun og smiler bredt.

Nustad mener NTL får respekt og blir tatt seriøst i omstillingsprosesser fordi de har sakkunnskap og fremmer konkrete forslag til løsninger som er forankret hos medlemmene.

Hun minner om at fagbevegelsens styrke er at de er mange aktive medlemmer og tillitsvalgte som kjenner og respekterer hverandre.

– Medlemsinformasjon, skolering og samhold i foreninga er viktig når det gjelder, sier hun.

Nustad har i sin tid som leder vært synlig både i miljøet og i media. Hun har frontet en NTL-forening som har tatt klart standpunkt og deltatt i debatten om universitetet og sektorens utvikling. Det er også en av grunnene til at NTL-foreningen har doblet antall medlemmer under Nustads ledelse.

STERKE SAMMEN:  Fagbevegelsens styrke er at aktive medlemmer og tillitsvalgte kjenner og respekterer hverandre, sier Torill Nustad.

STERKE SAMMEN: Fagbevegelsens styrke er at aktive medlemmer og tillitsvalgte kjenner og respekterer hverandre, sier Torill Nustad.

Lars Åke Andersen

Glad for #metoo

Fagforeningskolleger karakteriserer Nustad som prinsippfast, tydelig og løsningsorientert og peker på hennes engasjement for likelønn og kvinnekamp. Her mener hun NTL fortsatt har mye å kjempe for.

– Jeg er bekymret for utviklingen nå. Privatiseringen, og ikke minst omleggingen av lønnssystemet fra sentralt til mer lokale oppgjør, undergraver fellesskapet og fagbevegelsens kampkraft. Det undergraver også kampen for likelønn, sier Nustad.

Den engasjerte feministen er fortsatt er aktiv i Kvinnefronten, både lokalt og nasjonalt .

– I dag er min datter leder i Kvinnefronten i Tromsø, og det er jeg sjølsagt stolt av, sier hun.

Hun synes det er bra at #metoo-kampanjen fikk fart på arbeidet mot diskriminering og seksuell trakassering, noe som både Kvinnefronten og mange kvinner i fagbevegelsen har jobbet med i årevis.

– #metoo fikk løftet det fra å være den enkeltes personlige problem til et samfunnsproblem og noe som angår veldig mange. Altfor mange menn misbruker sin makt, og menns holdninger til jenter og kvinner må endres.

Denne boka skal lære tillitsvalgte å håndtere seksuell trakassering

Torill Nustad

Torill Nustad

Lars Åke Andersen

Kvinnelige forbilder

Hvis hun skal fremheve et forbilde i norsk fagbevegelse, kommer svaret raskt:

– Det er selvsagt Gerd Liv Valla, som ble den første kvinnelige LO-lederen. Hun kom fra offentlig sektor og endret LO mens hun var leder. Jeg synes det var trist at hun måtte gå og et paradoks at hun ble beskyldt for å bruke hersketeknikker som vi vet mannlige LO-ledere har brukt i mange år uten konsekvenser, sier hun.

Nustad trekker også fram tidligere NTL-leder Turid Lilleheie, som hun mener gjorde en stor innsats i kampen for likelønn og ikke minst i kampen for å forsvare den offentlige tjenestepensjonen.

Snart skal hun delta en siste gang på NTLs landsmøte. Men først skal hun til Nederland for besøke sønnen og barnebarnet Ronja.

Lyd: Hvorfor var feminist et skjellsord i arbeiderbevegelsen? Hun har svaret

{"418852":{"type":"m","url":"/image-3.418852.7d841efa3a","cap":"Torill Nustad","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418863":{"type":"m","url":"/image-3.418863.c18691af2e","cap":"Torill Nustad","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418865":{"type":"m","url":"/image-3.418865.23e64dabcd","cap":"Torill Nustad","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418887":{"type":"m","url":"/image-3.418887.6dcfbce0ac","cap":"Torill Nustad","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"421613":{"type":"m","url":"/image-3.421613.9802a6f9ae","cap":"STERKE SAMMEN: Fagbevegelsens styrke er at aktive medlemmer og tillitsvalgte kjenner og respekterer hverandre, sier Torill Nustad.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"81","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Torill Nustad (65)","closed":false,"place":"Kampen for likestilling startet allerede"},{"type":"f4","title":"7 kjappe spørsmål","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jeg må innrømme at jeg synes omstilingsprosessene var veldig spennende.","place":"Nustad har i sin tid som leder vært synl"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Torill Nustad (65)

Hva: Nylig avgått hovedtillitsvalgt for NTL ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet
Hvorfor: Klar for NTLs landsmøte i november

7 kjappe spørsmål

Hva har du ennå ikke gjort i livet?
Vært på interrail! (Jeg skal ta tog på kryss og tvers gjennom Europa)

Hva gjør du når du skal unne deg noe?
Koser meg med god mat og drikke

Hva er ditt første barndomsminne?
Utflukt til Borrestranda med bading og jakt på sauer

Hva er du lei av?
At så mange i maktposisjoner ikke følger opp festtalene og prioriterer likelønn og lik verdsetting av kvinner og menns arbeid når de vedtar budsjetter eller setter seg ved forhandlingsbordet.

Hva gjør deg bekymret?
At så mange unge gutter og menn er overgripere uten at deres kamerater eller samfunnet griper inn og gjør noe aktivt for å stoppe volden.

Hvem har imponert deg mest?
Alle damene i kvinne- og fagbevegelsen som har stått opp for kvinners rettigheter.

Hva vil du anbefale?

At fagbevegelsen søker samarbeid med kvinnebevegelsen og at enda flere fagorganiserte blir med i Kvinnefronten!

Jeg må innrømme at jeg synes omstilingsprosessene var veldig spennende.

{"418852":{"type":"m","url":"/image-3.418852.7d841efa3a","cap":"Torill Nustad","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418863":{"type":"m","url":"/image-3.418863.c18691af2e","cap":"Torill Nustad","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418865":{"type":"m","url":"/image-3.418865.23e64dabcd","cap":"Torill Nustad","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418887":{"type":"m","url":"/image-3.418887.6dcfbce0ac","cap":"Torill Nustad","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"421613":{"type":"m","url":"/image-3.421613.9802a6f9ae","cap":"STERKE SAMMEN: Fagbevegelsens styrke er at aktive medlemmer og tillitsvalgte kjenner og respekterer hverandre, sier Torill Nustad.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"81","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Torill Nustad (65)","closed":false,"place":"Kampen for likestilling startet allerede"},{"type":"f4","title":"7 kjappe spørsmål","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jeg må innrømme at jeg synes omstilingsprosessene var veldig spennende.","place":"Nustad har i sin tid som leder vært synl"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}