JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Årsmøte i Sentralforvaltningen:

Dette blir viktigst for NTL Sentralforvaltningen framover

NTLs største landsforening har nok å ta tak i de neste to årene.
AMBISJONER: NTL Sentralforvaltningen ønsker å påvirke mange områder i den kommende toårsperioden. Her fra representantskapsmøtet i 2018, med fysisk oppmøte på Sørmarka.

AMBISJONER: NTL Sentralforvaltningen ønsker å påvirke mange områder i den kommende toårsperioden. Her fra representantskapsmøtet i 2018, med fysisk oppmøte på Sørmarka.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

NTL Sentralforvaltningen avviklet et digitalt representantskapsmøte i slutten av oktober. Her vedtok de handlingsplanen for de neste to årene, pluss flere uttalelser.

De prioriterte oppgavene er inkludering, arbeidsplassutforming, tariff, styringssystemer og klima og miljø. Boikott av Wizz Air ble også tatt opp.

Les også: Bjørn Halvorsen gjenvalgt som leder for NTL Sentralforvaltningen

Dugnad ikke nok

I en egen uttalelse viser NTL Sentralforvaltningen til regjeringens inkluderingsdugnad, som har som mål å få flere med funksjonshindre i jobb.

Landsforeningen er kritisk til at dette punktet er tatt ut av avtalen om et inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen og mener en dugnad er langt mindre forpliktende enn en slik avtale.

I uttalelsen sier de at dugnad ikke er løsningen på en av våre mest alvorlige likestillingsutfordringer. Én hindring er at arbeidsgivere i stor grad må betale for tilrettelegging av arbeidsplasser selv. NTL Sentralforvaltningen vil at staten tar mer av denne kostnaden ved å sette av 50 milloner kroner årlig.

«Det norske samfunnet har ikke råd til å la 100.000 personer, som ønsker å jobbe, stå utenfor arbeidslivet.», fastslår landsforeningen.

Kontorløsninger

Landsforeningen har jobbet med arbeidsplassutforming i mange år, og i den nye handlingsplanen ligger dette fast.

NTL Sentralforvaltningen slår fast at utforming av arbeidsplasser og valg av kontorløsninger er viktig for trivsel, oppgaveløsning og samarbeid. For at det skal fungere, må de ansatte få være med og bestemme.

– Det er mange statlige etater som flytter på seg, skal inn i nye bygg eller innføre nye løsninger. Vi må holde trykket oppe der, og smittesituasjonen gjør det enda mer aktuelt å problematisere free seating og bytting av arbeidsplasser, sier Bjørn Halvorsen.

De har også levert forslag, via NTL, til LO-kongressen, der de krever større medbestemmelse på utforming av hjemmekontor og arbeidsplasser.

Klar tariffpolitikk

På lønn og tariff har NTL Sentralforvaltningen som overordnet mål at det igjen skal bli én hovedtariffavtale i staten. Men det gjelder ikke for enhver pris.

Samtidig slår handlingsplanen fast at deres viktigste krav er at lønnsoppgjørene skal skje ved kollektive, sentrale forhandlinger ende ut i kronetillegg.

De kan heller ikke akseptere oppgjør uten en lavtlønnsprofil. De slår videre fast at «NTL Sentralforvaltningens avdelinger er klare til å streike for å få gjennomslag for hovedprinsippene i NTLs lønnspolitikk».

Et annet punkt i landsforeningens handlingsplan er å jobbe mot styringssystemer som svekker medbestemmelsen og øker mulighetene for kontroll og overvåking av de ansatte. HR-avdelinger er en økende trend i staten, slik NTL Sentralforvaltningen ser det, som har med seg problematiske sider – som individualisering av arbeidslivet.

– Det passer dårlig inn i den norske modellen. Det tar med seg amerikansk arbeidslivsideologi inn i staten, konstaterer Halvorsen.

Om de økte mulighetene for kontroll og overvåkning, skriver landsforeningen i handlingsplanen: «Dette er en trussel mot de ansattes personvern og rettssikkerhet.»

Store klimaambisjoner

Et annet punkt går på klima og miljø. Det ble vedtatt en egen uttalelse om dette av representantskapsmøtet.

NTL Sentralforvaltningen krever at jobb- og fagforeningsreiser skal skje på mest mulig miljøvennlig måte, og at klima- og miljøspørsmål må få større plass i partssamarbeidet på arbeidsplassene.

I uttalelsen sin fastslår landsforeningen at Norge må komme i gang med utslippskutt som monner. «Klima- og miljøkrisen er så alvorlig at vi er villige til å gå til politisk streik for å få fortgang i den nødvendige omstillingen. (...) Det gjelder ikke bare lenger å dele for å skape, men å dele for å overleve.» heter det.

Et annet virkemiddel de peker på, er å innføre arbeidstidsreduksjoner. Samtidig er det et klart forbehold her: Nemlig at de lavtlønte skal sikres reallønnsvekst i tillegg til mer fri.

– Lavtlønte må ha reallønnsøkning også, vi kan ikke bare avspise dem med mer fri når det er vanskelig å betale regninger, fastslår Halvorsen.

Boikott av Wizz Air

NTL Sentralforvaltningen har ikke mye til overs for Wizz Airs kontroversielle satsing i Norge. De oppfordrer til boikott inntil selskapet inngår tariffavtaler med fagorganiserte arbeidstakere.

– Om de er smarte og har lyst til å tjene penger, bør de bare snu helt. Når til og med Erna Solberg har oppfordret til boikott sier det sitt, fastslår Halvorsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse