JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisa

Dramatisk situasjon for unge på arbeidsmarkedet: – Mange vil akseptere dårligere arbeidsforhold fordi de ikke har noe valg

Unge LO-tillitsvalgte mener tiltakene for studentene ikke er tilstrekkelig. Knapphet på jobber og tapt ekstrainntekt kommer på toppen av høy husleie.
UNGE TILLITSVALGTE: Leder Iris Jansdottir Nordberg i FO-studentene (t.v.) er bekymret for at mange studenter har mistet viktig ekstrainntekt. Leder Lone Lunemann Jørgensen i NTL Ung tror mange unge vil akseptere dårligere arbeidsforhold på grunn av knappheten på jobber.

UNGE TILLITSVALGTE: Leder Iris Jansdottir Nordberg i FO-studentene (t.v.) er bekymret for at mange studenter har mistet viktig ekstrainntekt. Leder Lone Lunemann Jørgensen i NTL Ung tror mange unge vil akseptere dårligere arbeidsforhold på grunn av knappheten på jobber.

fo.no / Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

Med over 408.000 personer arbeidsledige frykter leder Lone Lunemann Jørgensen i NTL Ung at det blir enda verre for ungdom å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

– Situasjonen er ganske dramatisk for unge arbeidstakere, arbeidssøkere og studenter for tida. Det er ikke flust av ledige jobber, og jeg tror mange unge vil akseptere dårligere arbeidsforhold fordi de ikke har noe valg, sier hun.

En annerledes sommer

Nå etterlyser hun mer politisk handlekraft fra regjeringen. I midten av mars spratt tallet på arbeidsledige i være etter at svært mange ble permitterte og mange ble ledige som følge av Koronapandemien. Lonemann Jørgensen frykter at mange ungdommer vil slite med å komme seg inn på arbeidsmarkedet i sommer og utover høsten.

p

Koronakrisen har påvirket alle aktiviteter til LO. Også årets sommerpatrulje blir rammet. Men Jørgensen er glad for at den likevel skal gjennomføres da hun frykter mange unge tar til takke med lave lønns- og arbeidsvilkår. En av de viktigste rollene sommerpatruljen har i samfunnet, er å bidra til trygghet for unge i sommerjobb. Dette gjøres gjennom å oppdage brudd på arbeidsmiljøloven og andre avtaleverk gjennom arbeidsplassbesøk og samtaler med unge arbeidstakere.

Kombinasjonen med at færre får sommerjobb i år, den nåværende økonomiske situasjonen, og en skyhøy arbeidsledighet blant unge gjør at denne sommeren blir helt annerledes enn tidligere.

Vanskelig med sommerjobb

Dette bekymrer også Iris Jansdottir Nordberg som leder FO-Studentene.

– Nå som mange er permitterte kan det bli vanskeligere for studentene å få seg sommerjobb, og mange mister den ekstra inntekten de pleier å tjene gjennom ferien, sier hun.

Nordberg påpeker at mange studenter er permittert fra deltidsjobbene sine, og har mistet en viktig inntektskilde.

– Studentene får ikke dagpenger på lik linje som andre arbeidstakere, men et tilleggslån fra Lånekassen. Dette synes jeg er urettferdig, da dette er forskjellsbehandling av arbeidstakere, sier hun.

I tillegg er Nordberg bekymret for internasjonale studenter i Norge.

– Det kan være ekstra utfordrende for de internasjonale studentene, der mange hverken har rett på studiestøtte eller andre ytelser. De permitterte internasjonale studentene står dermed tomhendte, sier hun.

– Jeg opplever at mange studenter er frustrerte og føler seg fastlåst. I tillegg til at mange har mistet inntekt, er det også mange som har mistet det sosiale gjennom at det nå er digitale forelesninger. Flere studenter opplever det som umotiverende og sliter med å komme seg gjennom semesteret, sier hun.

Forbundsleder Mimmi Kvisvik deler bekymringen:

– Jeg er bekymret for den oppvoksende generasjon i den tida vi nå er inne i. Som ung å møte et så presset arbeidsmarked som vi nå ser, kan – hvis vi ikke er kloke og sikrer nødvendige tiltak– føre til langvarig og i verste fall livsvarig utenforskap, sier forbundsleder Mimmi Kvisvik.

Hun sier at det i «gjenreisningen» av Norge er viktig at vi har et bredt nok perspektiv, som tar inn over seg alle generasjoner og mennesker i ulike livssituasjoner.

– Dette innebærer også at vi sikrer ivaretakelse ikke bare av arbeid og helse, men hele den sosiale dimensjonen. Samfunnets ansvar for å ivareta og støtte befolkningen også psykososialt vil være helt nødvendig for å bære folk gjennom krisa, men også ut av den på en god måte, sier Kvisvik.

Krisepakken var for liten

Lone Lunemann Jørgensen i NTL Ung forventer nå at regjeringen tar tak i disse problemene som unge arbeidstaker og studenter sliter med.

– Krisepakkene som var rettet mot unge tok kanskje brodden av det verste, men det må mer til, mener Jørgensen.

Tiltakspakker til ulike næringer og forskningsprosjekter er eksempler på ting som hun nå forventer mer av.

– Et annet aspekt er at det kunne vært flere ledige arbeidsplasser i staten. Ikke bare fordi den enkelte kan være sikret inntekt, men fordi velferdsstaten trenger det, sier hun.

Jørgensen blir bekymret når hun hører representanter fra regjeringspartiene varsle at de vil kutte enda mer gjennom ABE-reformen.

– Da blir jeg bekymra både på vegne av dem som jobber i staten og for velferdsstaten. Jeg tror ikke tilliten til velferdsstaten blir større når den blir mindre, sier hun.

Boligmarkedet for unge

En annen sak som Jørgensen har vært opptatt av i lengre tid er boligmarkedet for ungdom.

– Det er jo sånn at i krisetider sliter flere med å betjene husleie og lån. Det hadde vært kult å høre politikere med en ambisiøs plan for en sosial boligsektor som er unntatt profittjaget, sier hun.

Og forteller at NTL Ung er med på en aksjon for å senke husleia til krisa er over.

– Vi har henvendt oss til blant annet Huseiernes Landsforbund, for vi ønsker oss en rettferdig boligpolitikk som baserer seg på folk sitt behov for tak over hodet og ikke at noen skal tjene seg rike på bolig, slår hun fast.

Les mer også: Fem grafar som forklarer korleis arbeidsløysa rammar norske arbeidstakarar

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse