JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KAMP: Natalia Zubillaga er født inn i en familie som aldri har sittet stille og sett på urettferdighet.

KAMP: Natalia Zubillaga er født inn i en familie som aldri har sittet stille og sett på urettferdighet.

Eirik Dahl Viggen

Natalia Zubillaga, nestleder i LO i Oslo:

En nazimarsj på 1990-tallet vekket Natalia Zubillagas politiske engasjement

Ryktene går om at hun har popstjernestatus i deler av fagbevegelsen. Selv er Natalia Zubillaga mer opptatt av å få politikken ut i verden enn å skulle bli så godt likt av alle.


25.02.2020
13:30
25.02.2020 13:28

anne.siri@lomedia

Hun er svartkledd og mørk i blikket, hun hater regn og nå står hun ute på hovedplassen på Universitetet i Oslo med hendene begravd i jakkelommene. Regndråpene treffer henne i jevn takt, men Natalia Zubillaga klager ikke. Hun lar fotografen gjøre jobben sin, for en som henne er vant med å stå ute når det river.

Nabo med rivalen

– Noen mener kanskje jeg er brautende og macho. Når engasjementet tyter ut av meg, da kan jeg bli litt sånn «nå gønner vi på, dere», uten å kjenne så mye etter om det er for mye eller ikke.

Hun fører oss ned i en mørk kjeller i fysikkbygningen ved Norges eldste universitetet, en institusjon som ble grunnlagt i 1811. Hun snakker om hvor viktig gratis høyrere utdanning er i en velferdsstat.

Her nede i kjelleren er fagforeningene stuet bort med sine kontorer: Norsk Tjenestemannslag, Forskerforbundet, Akademikerne og Parat. Zubillaga innrømmer at hun ikke akkurat renner ned dørene til de individrettede Akademikerne, men at de kan samarbeide så lenge det ikke handler om tariff.

Hun sier at hun unner dem et større møterom.

(Saken fortsetter under bildet)

I MØRKET: På NTL-kontoret i kjelleren på fysikkbygget. Hun liker seg ikke alene her nede etter at det har blitt mørkt.

I MØRKET: På NTL-kontoret i kjelleren på fysikkbygget. Hun liker seg ikke alene her nede etter at det har blitt mørkt.

Eirik Dahl Viggen

Tok torget tilbake

Hennes store politiske oppvåkning skjedde på Hønefoss på 1990-tallet. Der marsjerte folk i gatene med hakekors-merke på jakkeermet. Trusler og slåsskamper ble med ett ganske vanlig i den ellers så koselige østlandsbyen. Etter skoletid hang de streite ungdommene og pønkerne side om side på torget for å ta byen tilbake. De stiftet Ringerike Antirasistisk Ungdom og startet motkamp, de arrangerte debattmøter og konserter.

– Som mørkhudet hadde jeg jo ikke noe valg, jeg måtte ta standpunkt, forteller Natalia Zubillaga, fortsatt i svarte Dr. Martens-sko, akkurat som på 90-tallet.

Lønnsoppgjøret: Her er kravlista fra NTL

Flyktet fra diktatur

Dette med ikke bare å finne seg i urettferdighet har hun arvet fra familien. Militærdiktaturene herjet Latin-Amerika på 1970- og 80-tallet. Motstanderne av regimene ble bortført, kastet i fengsel, torturert, i verste fall drept, og dette var ikke noe unntak i Uruguay, det lille landet med grense mot Argentina og Brasil. Moren og faren var aktive i venstreside-koallisjonen Frente Amplio frem til de ble ettersøkt av myndighetene. På midten av 70-tallet kom de til Hønefoss som politiske flyktninger.

– Jeg er så utrolig stolt av familien min, over alle valgene de har måttet ta. De har betalt en høy pris, sier Natalia, som har to søstre.

Utpå 1980-tallet var demokratiseringen i Uruguay i gang. I 1985, da Natalia var fem år, bestemte familien seg for å flytte tilbake for godt.

Kritikk for appell

Her på NTLs kjøkken, over en skål med søte gjendekjeks og under skarpe lysstoffrør, skal Zubillaga snart servere oss en spontan tale. En miniversjon av appellen hun holdt på vegne av LO i Oslo foran folkemengden på Youngstorget 8. mars i fjor. Seansen gikk som smurt, ja, sett bort fra noen negative kommentarer. Kritikerne mente hun hadde talt for mye om arbeidsliv, for lite om feminisme.

Øynene gnistrer lyn og torden et øyeblikk, men stemmen er ganske mild:

– Lønn, pensjon, midlertidighet, deltid. Disse tingene henger jo sammen og danner rammene for livene våre, og for likestillingen. Kvinner må bære store deler av byrden hvis velferdsstaten bygges ned. Vi er dem som går ned i stilling for å ta ansvar for de som trenger omsorg og pleie, vi jobber midlertidig.

Hun runder av:

– Sekstimersdagen er svaret vi trenger, og den er trolig innen rekkevidde.

NTL vil snu nedgangen i antall yrkesaktive medlemmer

Sterke forbilder

Kanskje er det ikke så farlig at hun ikke fikk samstemt applaus på Youngstorget.

– Vi damer må hive oss mer utpå, og vi må støtte hverandre når vi gjør det.

Hvilke forbilder har du?

– Folk som har turt å gi meg plass uten at de selv føler seg truet. Jeg har lært ufattelig mye av å observere gode ledere, sier hun, og nevner navn som Ellen Dalen og Anita Solhaug.

De er to av forgjengerne hennes som ledere for NTL på Universitetet i Oslo. Og Roy Pedersen, tidligere leder av LO i Oslo. Det var forresten han som inspirerte henne til å abonnere på Nationen.

– De er gode på EØS, og i den avisa leser jeg at det faktisk produseres mat i dette landet. Det skjer ikke innenfor Ring 2, for å si det sånn!

(Saken fortsetter under bildet)

MØTER: På Trondheimskonferansen i begynnelsen av februar.

MØTER: På Trondheimskonferansen i begynnelsen av februar.

Jan-Erik Østlie

Par i kamp

Hun trekker også frem samboeren. Han er en sånn som bygger opp folk uten å fortelle dem hvordan de skal være.

På torget på Hønefoss på 90-tallet skjedde det nemlig også noe annet stort. Natalia la merke til en slank fyr med dreads ned til rumpa, han sto på skateboard og het John Thomas Suhr. Da hun var 17 og han var 19, flyttet de sammen, og 23 år etter er de fortsatt et par. Suhr leder Handel og Kontor i Oslo-Akershus, og til sammen har paret cirka 400 prosent stilling. Når de ikke kjemper for makt og fordeling i arbeidslivet, eller diskuterer på ut- og innpust med hverandre, bruker de timene til å spise, sove og trene, det siste av ren plikt.

Forholdet er basert på fravær, har Suhr leende fortalt over telefonen. Paret har ikke tid til å sitte i sofaen og gnage, og i sommerferien ligger de fire uker pal og leser bøker på en strand utenfor Barcelona. Skjønt, hva som skjer nå som de får tilgang på et familiehus i Selje på Vestlandet, vet ikke Natalia.

– Det er så vakkert der! Og så klaustrofobisk.

Hun grøsser litt. Den norske ut i naturen-mentaliteten får hun ikke helt grep om.

Evig utlending

– Når er en norsk, når er en det ikke? Det er ikke viktig for meg. Jeg vil alltid representere «innvandrerne», både i Norge og i Uruguay. For meg er det en kjempefordel. Jeg får en annen tilknytning til verden, jeg ser at det finnes ulike måter å leve på, forteller hun.

De høylytte, spanske diskusjonene fyker på tvers over bordet når familien på Hønefoss samler seg rundt middagen. Det kan høres ut som krangling, men det er bare politikk.

De bodde i Uruguay i fem år. Natalias far drev en kombinert bokhandel og kiosk, men de hadde dårlig råd. Mye var privatisert i landet. Og, verre, i en avstemning sa flertallet av folket nei til at de ansvarlige for grove menneskerettighetsbrudd skulle rettsforfølges. Moren kunne ikke leve blant overgriperne fra diktaturtiden, og i 1990 var de tilbake i Norge for godt. Da hadde Natalia glemt norsken sin.

Først i familien

Likevel ble hun den første i familien til å ta høyere utdanning. I 2007 leverte hun fra seg masteroppgaven i historie, en diskursanalyse av AKPs nasjonsbegrep under EEC-debatten i 1972. Fikk toppkarakter og ble oppmuntret til å søke doktorgradsstipend, men var lei av teori og ensomme stunder på lesesalen. Etter ett år med søknadsskriving, landet hun jobben som eksamenskonsulent ved Sosialantropologisk institutt på universitetet, en såkalt administrativ stilling. Hun er glad i jobben hun har permisjon fra. Noen sentral posisjon i LO drømmer hun ikke om. Hun rister på hodet.

– Den direkte kontakten med medlemmene på en arbeidsplass, og forhandlingene med ledelsen. Det er dette som er fagforeningsarbeid, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

TOPPKARAKTER: Hun fikk toppkarakter på masteroppgaven i historie, men valgte vekk en akademisk karriere. Her står hun på Fredrikkeplassen på Universitetet i Oslo.

TOPPKARAKTER: Hun fikk toppkarakter på masteroppgaven i historie, men valgte vekk en akademisk karriere. Her står hun på Fredrikkeplassen på Universitetet i Oslo.

Eirik Dahl Viggen

Bort fra partilinjen

Hun er en samlende leder, får vi høre, også på tvers av partipolitiske grenser. At Natalia Zubillaga er partiløs blir sett på som en av hennes styrker. Selv mener hun at LO må analysere dagens situasjon: Ett parti er ikke i posisjon til å ta makt alene. LO må samarbeide med en bredere venstreside, mener hun.

Hennes NTL-romantiske side slår ut i full blomst. Hun forteller at hun hører på radio hele tiden, og at NTL-folk stadig lar seg intervjue for åpen mikrofon. Da blir hun kry. Målet nå er å verve flere ansatte i vitenskapelige stillinger, via prosjektet «LO for alle». Zubillaga mener mytene utenfra ikke stemmer. Som påstandene fra konkurrentene om at NTL er et slags strømlinjeformet lavlønnsforbund, der alle skal presses inn i samme form. Ja, de organiserer renholdere, men også professorer.

– Styrken vår er at vi ivaretar alle stillingsgruppene vi organiserer. Vi er ikke et særinteresseforbund.

En hårete kunstner

Siden Akademikerne i 2016 fikk sin egen tariffavtale med staten, har de vært som en motpart i lønnsforhandlingene, mener Zubillaga.

– Vi står fast ved at sentrale forhandlinger sikrer best lønnsutvikling for alle statsansatte, og det hindrer at menn fyker fra kvinner på lønnsstatistikken, fortsetter Zubillaga.

På korktavla på kontoret hennes henger et lite portrett av en kvinne, den meksikanske maleren Frida Kahlo.

– Jeg liker kunsten hennes. Jeg liker at hun er hårete, akkurat som meg, og jeg liker at det synes i bildene hennes.

Natalia Zubillaga

• 39 år.

• Leder for Norsk Tjenestemannslag ved Universitetet i Oslo.

• Nestleder i LO i Oslo.

• Sitter i arbeidsutvalget i 8. mars-komiteen i Oslo.

25.02.2020
13:30
25.02.2020 13:28

Natalia Zubillaga

• 39 år.

• Leder for Norsk Tjenestemannslag ved Universitetet i Oslo.

• Nestleder i LO i Oslo.

• Sitter i arbeidsutvalget i 8. mars-komiteen i Oslo.




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker