JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyres distriktspolitikk:

Erna lover statsansatte retten til å jobbe hvor de vil. Her er NTLs respons

– Dette handler ikke om distriktspolitikk, men om valgkamp, sier forbundsleder Kjersti Barsok i Norsk Tjenestemannslag (NTL).
NULL TILTRO: – Her har regjeringen i åtte år brutt ned en statlig organisasjonsmodell med statlig tilstedeværelse på mangfoldige lokasjoner over hele landet og så skal de i valgkampen komme med dette forslaget under dekke av distriktspolitikk. Vi har sett hvilken politikk som har vært ført i åtte år og har derfor liten tiltro til dette forslaget, sier NTL-leder Kjersti Barsok om regjeringens flørting med distriktene.

NULL TILTRO: – Her har regjeringen i åtte år brutt ned en statlig organisasjonsmodell med statlig tilstedeværelse på mangfoldige lokasjoner over hele landet og så skal de i valgkampen komme med dette forslaget under dekke av distriktspolitikk. Vi har sett hvilken politikk som har vært ført i åtte år og har derfor liten tiltro til dette forslaget, sier NTL-leder Kjersti Barsok om regjeringens flørting med distriktene.

Ole Palmstrøm

baj@lomedia.no

Er du ansatt i staten og partneren får en jobb et annet sted i landet, så lover Høyre at du skal kunne ta med deg din statlige stilling dit.

– Vi vurderer hele tiden utflyttinger av statlige funksjoner. Men en av tingene vi har lært av pandemien er man kan være ansatt i for eksempel landbruksdepartementet, og jobbe fra et satellittkontor med tre-fire andre personer en helt annen plass i landet enn hvor departementet ligger. Offentlige ansatte skal kunne bo der man ønsker, og bidra ved å jobbe digitalt, sa Solberg til VG da hun mandag la fram Høyres nye distriktssatsing.

NY DISTRIKTSPOLITIKK: Sammen med kommunalminister Nikolai Astrup og distriktsminister Linda Helleland la statsminister Erna Solberg fram tre distriktspolitiske strategier. Blant annet skal man kunne ta med seg sin statlige stilling hvor som helst i landet.

NY DISTRIKTSPOLITIKK: Sammen med kommunalminister Nikolai Astrup og distriktsminister Linda Helleland la statsminister Erna Solberg fram tre distriktspolitiske strategier. Blant annet skal man kunne ta med seg sin statlige stilling hvor som helst i landet.

Leif Martin Kirknes

Fem tiltak for distriktene

Sammen med kommunalminister Nikolai Astrup og distriktsminister Linda Helleland la statsminister Erna Solberg fram en fempunktsliste over tiltak og tre distriktspolitiske strategier – en for småbyer, en kysten og en for fjell- og innlandet.

Slik skal regjeringen overbevise for å vinne distriktene i stortingsvalget:

1. Ta utdanning der du bor

2. Jobb fra der du bor

3. Høyhastighets bredbånd til alle innen 2025

4. Historisk samferdselssatsing

5. Skape jobber over hele landet

Der småbystrategien skal bidra til å utvikle småbyer og større tettsteder som attraktive kraftsentre for vekst og omstilling i hele sin region, legger kyst- og fjell og innlandsstrategiene vekt på næringsutvikling, samt hvordan bærekraftig bruk av naturressurser kan gi positive ringvirkninger i lokalsamfunnene.

– Sterke småbyer og tettsteder er viktige for å gjøre det attraktivt å bo, leve og jobbe i hele landet. Småbyene trenger attraktive og kompakte sentrumsområder og et bredt tjeneste-, kultur- og fritidstilbud. Slike urbane kvaliteter kan tiltrekke seg flere unge og skape blilyst og bolyst, samtidig som det styrker distriktene rundt, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup.

Også Venstre flørter med distriktene: Statsansatte skal få jobbe fra «distrikts-huber» over hele Norge

NTL har liten tiltro

NTL-leder Kjersti Barsok er kritisk og mener folk har liten grunn til å ta Høyres frierferd og åpenbare flørting med distriktene seriøst.

– Dette kunne vært et interessant forslag om det hadde handlet om statlig tilstedeværelse i distriktene, men dette handler kun om enkeltpersoners tilstedeværelse i distriktet og viser at forslagsstillerne har liten forståelse for hvilke oppgaver som løses i staten og hvilke faglige fellesskap de trenger, sier hun.

Barsok mener videre at regjeringen blander kortene:

– Dette handler ikke om distriktspolitikk, men om valgkamp. Dette handler ikke om å desentralisere statlige etater og styrke etatene eller departementenes tilstedeværelse i distriktene til beste for både innbyggere og ansatte. Gjennom åtte år har regjeringen sentralisert statlige arbeidsplasser. Det har ført til at folk ikke kan bo og jobbe i hele landet. Og ikke minst har det ført til at staten langt på vei er trukket tilbake fra der folk bor, sier Barsok.

– Ny strategi vil splitte - ikke samle

Henny-Kristin Asperanden Navarsete, tillitsvalgt for NTL Veg, mener regjeringens nye distriktsvennlige politikk er et eksempel på «keiserens nye klær».

– Her kaster regjeringa noe lemfeldig ut det de kaller et distriktstiltak med en løsning som viser at de verken har forståelse eller innsikt i de viktige og kompliserte oppgavene som hver eneste dag blir utført av tilsatte i staten, sier hun, og lurer på om dette er en del av en ny privatiseringsstrategi:

– Privatisering og utskilling av offentlige oppgaver har jo vært denne regjeringens store mantra.

Saken fortsetter under bildet.

EVENTYR: Henny-Kristin Asperanden Navarsete er tillitsvalgt for NTL Veg og sammenligner regjeringens nye distriktsvennlige politikk med eventyret «Keiserens nye klær», og lurer også på om dette er en del av en ny privatiseringsstrategi:  – Privatisering og utskilling av offentlige oppgaver har jo vært denne regjeringens store mantra, fastslår hun.

EVENTYR: Henny-Kristin Asperanden Navarsete er tillitsvalgt for NTL Veg og sammenligner regjeringens nye distriktsvennlige politikk med eventyret «Keiserens nye klær», og lurer også på om dette er en del av en ny privatiseringsstrategi: – Privatisering og utskilling av offentlige oppgaver har jo vært denne regjeringens store mantra, fastslår hun.

NTL Veg

For splitter man arbeidsmiljøet, svekker man fellesskapet, og oppgavene stilles åpne for hogg.

– Regjeringa har brukt tiden sin på å sentralisere staten vekk fra distriktene, men når vinden snur, kommer de med tiltak der tilsatte skal sitte i satellitter, uten direkte støtte fra kolleger for å løse oppgaver gjennom annet enn Teams og andre digitale verktøy, sier Navarsete.

For felleskap med kolleger i eit fagmiljø utvikler ikke bare fag, men også en "tenkende organisasjon", mener Navarsete:

– I ein tenkende organisasjon blir mye fag skapt ved lunsjbordet, eller et tilfeldig møte ved kaffemaskinen. Sosial støtte på arbeidsplassen er også en av de viktigste faktorene for å opprettholde god psykisk helse.

Navarsete tror regjeringens nye strategi vil splitte - mer enn det samler:

– Det kan virke som om regjeringa ønsker å sette distriktskommunene opp mot hverandre. Ved å presentere en slik løsning blir det vanskeligere for regionene å samla seg om løsningar på tvers av kommunegrensene. Tanker om felleskap og en strategisk satsing på å styrke regioner ved at staten etablerer seg og ta del i kompetanseklynger forsvinner, konkluderer Henny-Kristin Asperanden Navarsete.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse