JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk erstatning for aldersdiskriminering

Ivar Romundstad søkte som 56-åring en stilling i Hurum kommune, men fikk ikke jobben. Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) slo fast at han var aldersdiskriminert. To år etter har han fått erstatning.
Innledere på seminar om jobb etter 50 år: Arbeidstager Ivar Romundstad, Ole Christian Lien ( NAV), Helge Næsheim (SSB) og Merete Lindland (Avinor).

Innledere på seminar om jobb etter 50 år: Arbeidstager Ivar Romundstad, Ole Christian Lien ( NAV), Helge Næsheim (SSB) og Merete Lindland (Avinor).

Stig H. Christensen

stig@lomedia.no

Seks søkere ble innkalt til intervju i Romudstads tilfelle, og fire av dem var helt åpenbart mindre kvalifisert enn 56-åringen.

Etter at han tok opp kampen, fikk Romundstad flere aha-opplevelser. Han erfarte at svært mange hadde vært i samme situasjon.

– Det mange tillitsvalgte ikke er klar over, er at §13 i Arbeidsmiljøloven klart og tydelig slår fast at aldersdiskriminering er straffbart, forteller Romundstad.

Hele saken hans tok to år og endte med at han fikk erstatning fra kommunen.

58-åringen, som er valgt opplæringsleder i Fagforbundet, Akershus, har mottatt mye positiv respons etter at han tok kampen mot aldersdiskriminering.

Særlig er han glad for vedtaket fra LDO som slår fast at han var «ung nok» for jobben han søkte.

Lite synlig

Romundstad var en av innlederne på Senter for seniorpolitikks (SSP) møte «Bytte jobb etter 50 år - er det mulig?».

SSP og LDO mener svært få tar opp tråden etter å ha blitt satt til side på grunn av alder. Det er behov for at flere står fram og synliggjør problemet.

Ivar Romundstad hadde en fordel ved å søke stilling innen det offentlige, for der er det fullt innsyn i ansettelsesprosessen.

Det var et betydelig skritt å ta kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet, samtidig som det innebærer en belastning å stå i en slik sak over flere år.

– Likevel er det svært viktig at vi får fram flere av disse eksemplene, sa en jurist fra LDO på møtet.

Få skifter jobb

Også eldre arbeidstakere skifter jobb, ifølge Helge Næsheim fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som, naturlig nok, la fram tall over situasjonen.

Grovt sagt skifter 7 - 8 prosent av de mellom 55 og 61 år jobb, og 5 prosent av de mellom 62 og 66 år.

Næsheim skilte mellom virksomhet og foretak.

Flere skifter jobb innenfor en virksomhet, for eksempel fra en skole til en annen innen samme kommune.

Verken utdanningsnivå eller bosted betyr noe særlig for jobbskifte.

Ansatte i privat sektor bytter jobb hyppigst, mens det innen det offentlige har flere interne skifter.

Høy sysselsetting

Norge har høy sysselsetting blant folk over 50 år, sammenliknet med andre OECD-land.

Ole Christian Lien fra NAV fortalte videre at seniorer stort sett har trygge og stabile jobber.

Hovedtendensen er at folk blir i den jobben de har etter å ha passert 50 år. OECDs anbefalninger går ut på å ha en aldersnøytral rekruttering, i større grad tilpasse offentlig sektor til pensjonsreformen og fjerne aldersgrensene.

Lien understreket at det er ugunstig å bytte jobb fra AFP-bedrift til ikke-AFP-bedrift når man nærmer seg 62 år, da det følger kriterier med for å få AFP, blant annet hvor lenge man har vært i jobben.

Også på området privat tjenestepensjon er det god grunn til å sjekke ordningene nøye ved jobbskifte.

Går man fra offentlig til privat sektor er det stor fare for at pensjonen blir dårligere.

– Det er lavest mobilitet i offentlig sektor, noe som nok skyldes god AFP og tjenestepensjonsordning, sa Ole Christian Lien.

Avinor positive til eldre

Merete Lindland fra Avinor la fram bedriftens seniorpolitikk. Generelt sett ga hun inntrykk av at bedrfiten verdsatte seniorers kunnskap og erfaring.

Avinor vil ha folk i «alle livsfaser» og også mangfold med hensyn til alderssammensetning og Lindland kom med eksempler på at de hadde ansatt en på 57 år og en på 59 år.

Hun trakk fram virkemidler som helseprofiltester, obligatorisk trening i arbeidstiden, bevissthet rundt kosthold, energipauser, dvs korte pauser med innlagte øvelser, seniorkurs med tanke på å stå lenger i arbeid, økonomisk rådgivning, medarbeidersamtaler spesielt for de som har fylt 58 år og delvis uttak av pensjon som en mulighet.

De har en uke ekstra ferie ved fylte 62, 63 og 64 år.

Nytt nettsted

SSP har nå etablert et nytt nettsted hvor man kan få råd og tips når man skal søke ny jobb etter å ha fylt 50 år, nemlig: nyjobb50pluss.no.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse