JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvaret bruker millioner på innleie

I 2013 brukte Forsvaret over 122 millioner på innleie. For lagermedarbeider Bjørg Johannessen er hver juni like nervepirrende.
IKKE FAST STILLING: I tre og et halvt år har lagermedarbeider Bjørg Johannesen jobbet midlertidig på Forsvarets Logistikkavdeling Forsyning på Madla. I følge NTL har hun krav på fast stilling. Kravet er avvist av Forsvaret. 
– Jeg vil at ledelsen skal vite at det sitter en person og biter negler fordi jeg ikke vet hva som skjer de neste månedene, sier Johannesen.

IKKE FAST STILLING: I tre og et halvt år har lagermedarbeider Bjørg Johannesen jobbet midlertidig på Forsvarets Logistikkavdeling Forsyning på Madla. I følge NTL har hun krav på fast stilling. Kravet er avvist av Forsvaret. – Jeg vil at ledelsen skal vite at det sitter en person og biter negler fordi jeg ikke vet hva som skjer de neste månedene, sier Johannesen.

Anders Hauge-Eltvik

katharina.dale.hakonsen@lomedia.no

– Over en viss tid har Forsvaret kuttet stillinger for å spare penger, men arbeidsoppgavene er der. Det fører til at de benytter penger på innleid arbeidskraft, sier Tom-Rune Klemetsen, leder i NTL Forsvaret.

I fjor brukte Forsvaret 122 millioner kroner på innleid arbeidskraft. Det tilsvarer 250 årsverk.

I 2012 gikk 90 millioner med til innleie.

Forsvaret har ikke oversikt over bruken fra tidligere år. Cyberforsvaret, Logikkstikkavdelingen og Hæren er storforbrukere av ekstern arbeidskraft.

Nervepirrende

Lagermedarbeider og NTLmedlem Bjørg Johannesen på Forsvarets Logistikkavdeling Forsyning på Madla har fått erfare konsekvensene av Forsvarets bruk av innleid hjelp. I til sammen nærmere fire år har hun jobbet for Forsvaret. I to og et halvt år, fra august 2010 til desember 2012, var hun innleid gjennom bemanningsbyråer. De siste 17 månedene har hun vært midlertidig ansatt på kontrakter av seks måneders varighet. Det er nervepirrende.

– Da kontrakten min gikk ut i november, fikk jeg beskjed om at de ikke trengte flere folk. Jeg hakket tenner og tenkte: hva skjer nå? Ved en tilfeldighet fikk jeg vite at de hadde fornyet kontrakten med seks måneder. Det er ofte rent tilfeldig at jeg får vite om forlengelsene, sier Johannesen.

I følge Tjenestemannsloven, har hun krav på fast ansettelse. Johannesen utfører faste arbeidsoppgavene til en tidligere kollega som gikk av med pensjon. NTL har fremmet kravet om fast ansettelse. Forsvaret har avvist kravet.

Stillingen hennes er lyst ut. Johannesen har søkt, var på intervju i januar i år og er blant de innstilte.

Hun vet ikke når avgjørelsen tas. Forsvaret har gitt henne beskjed om at det kan ta alt fra to til seks måneder. Årsaken er at alle de innstilte må sikkerhetsklareres.

– Jeg er 40 år og har lyst til å se framover. Jeg vil gjerne slå meg til ro og slutte å ukependle fra Eiken i Vest-Agder til Stavanger. Jeg trenger en fast jobb for å få finansiering i banken. Kontrakten min går alltid ut i juni. Det har ført til at i de siste fire årene har jeg ikke hatt skikkelig sommerferie.

Stortrives

Bjørg Johannesens har kontrakt fram til 31. mai. Hun vet ikke om hun får fortsette.

– Nå har dette pågått så lenge. Tålmodigheten tar snart slutt. Jeg vil gjøre en god jobb, men for hver gang jeg bare får en forlengelse, tappes jeg for krefter, sier lagermedarbeideren som legger til at hun stortrives på arbeidsplassen.

I følge Hovedtariffavtalen, skal innleie drøftes med tillitsvalgt minst to ganger i året. I flere år har Tom-Rune Klemetsen ønsket å diskutere innleid arbeidskraft med Forsvaret.

– I 2013 sendte vi et krav om drøftelse. I år er første gang dette er drøftet på en ordentlig måte, sier Klemetsen som er usikker på om Forsvaret har orden i sysakene.

– Jeg er ikke komfortabel med at tallene er riktige. Jeg frykter at de er høyere, sier han.

Personaldirektør i Forsvaret, Tom Simonsen, tror dette er de reelle tallene. Han argumenterer også for at i Forsvaret, som en stor organisasjon, har behov for innleie.

– Omfanget av innleid arbeidskraft styres ut fra de oppgaver som skal utføres ved sesongmessige svingninger og uforutsette behov, sier Simonsen.

Spare penger

I følge Tjenestemannsloven skal medarbeidere i all hovedsak være fast ansatte.

Men det fins noen få unntak. For eksempel dersom arbeidsgiver har behov for en tjenestemann i en kort periode, når arbeidet ikke er fast organisert eller ved åremålsstillinger.

– Det er ok med innleie, men det må skje i lovlige former, sier Klemetsen som legger til at over en viss periode har Forsvaret kuttet stillinger for å spare penger, men arbeidsoppgavene forsvinner ikke.

– Det fører til at de bruker penger på innleid arbeidskraft, sier Klemetsen.

Personaldirektøren i Forsvaret understreker at all innleie så vidt vi er bekjent foregår i lovlige former.

– Hvis vi ikke klarer å løse oppgavens innenfor Forsvarets faste antall årsverk, må vi ty til innleie. Målet vårt er at alle oppgavene skal løses av faste ansatte, sier Simonsen.

Bakkemannskap

For at den militære delen av Forsvaret skal yte sitt beste, er de avhengig av sivile kolleger de kan stole på, som er gode og lojale, mener Klemetsen.

– Jeg kan ikke forstå at midlertidig innleid kapasitet kan betjene Forsvaret på en så god måte som de faste ansatte, sier han.

– For å bli gode sammen, må en øve sammen. Forsvaret er avhengig av kontinuitet og lojale sivilt ansatte som vet hva militæret trenger, sier Klemetsen.

Tom Simonsen vektlegger at den lokale arbeidsgiver i Forsvaret er ansvarlig for at eksterne medarbeidere utfører arbeidsoppgavene på en tilfredsstillende måte.

– Vi har gjennom mange år jobber aktivt med holdninger, etikk og ledelse. Vi forutsetter at innleid arbeidskraft tilsettes i tråd med disse prinsippene, sier personaldirektøren.

Innleid arbeidskraft

Mer enn 122 millioner er brukt på innleie i 2013. De jobber på verksted, kjøkkenet og i andre støttefunksjoner i forvaltningen.

Cyberforsvaret: 61 357

Logikkstikkavdelingen: 16 652

Hæren: 12 605

Jeg trenger en fast jobb for å få finansiering i banken

Bjørg Johannesen

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Innleid arbeidskraft

Mer enn 122 millioner er brukt på innleie i 2013. De jobber på verksted, kjøkkenet og i andre støttefunksjoner i forvaltningen.

Cyberforsvaret: 61 357

Logikkstikkavdelingen: 16 652

Hæren: 12 605