JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvaret trenger kulturendring for å kvitte seg med mobbing og trakassering, mener tillitsvalgte

Tillitsvalgte reagerer sterkt på resultatene av Forsvarets undersøkelse om seksuell trakassering.
Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL, NOF-leder Torbjørn Bongo og leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret og.

Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL, NOF-leder Torbjørn Bongo og leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret og.

Ole Palmstrøm og Sissel M. Rasmussen

anders@lomedia.no

Forsvarets undersøkelse av mobbing og trakassering ga resultater som utløser sterke reaksjoner. Blant annet svarer 2,7 prosent av kvinner under 20 år, og 2,1 prosent av kvinnene mellom 20 og 29 år, at noen har hatt sex eller samleie med dem uten samtykke det siste året.

Mellom 10 og 20 prosent av de 8.805 ansatte og vernepliktige som svarte på undersøkelsen sier de har blitt utsatt for vold eller trusler om vold de siste seks månedene. Begge spørsmål omfatter i eller utenfor tjenestetid.

Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL, leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret og NOF-leder Torbjørn Bongo synes omfanget er skremmende, og krever rask og riktig handling.

24 kvinner og 20 menn i Forsvaret sier de har blitt voldtatt det siste året

– En ukultur som må tas grep om

– Resultatene i undersøkelsen er alarmerende og vitner om en ukultur det er behov for å ta grep om raskt. Det kan ikke være tvil om at det må en fundamental kulturendring til, og at nye konkrete tiltak må på plass, sier Kjersti Barsok.

Klemetsen mener undersøkelsen viser at Forsvaret har en lang vei å gå.

– At seksuell trakassering er så omfattende i Forsvaret viser at organisasjonen ikke slår hardt nok ned på uønsket oppførsel. Undersøkelsen viser at Forsvaret ikke har lykkes med å motvirke ukulturen gjennom de tiltakene som er på plass i dag, sier han.

Etter at resultatene av undersøkelsen ble kjent, har både forsvarssjef og forsvarsminister uttrykt sinne over resultatene og varslet styrket innsats for å komme dette til livs.

– Det er ikke tilstrekkelig å være forbanna. For å møte problemet på en effektiv måte må vi holde hode kaldt, poengterer Barsok.

Klemetsen peker på at alle i Forsvaret har et ansvar for å takle problemene, og minner på at slik oppførsel må få konsekvenser.

– For å få bukt med problemet må ledere på alle nivå i Forsvaret, uavhengig av kjønn og alder, ta dette på alvor og følge opp med konkrete tiltak. Seksuell trakassering må få konsekvenser for dem som utfører trakasseringa, sier han.

– Nå må tiltakene gjennomføres

Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund er også klar i sin reaksjon på undersøkelsen:

– Resultatene fra undersøkelsen er alvorlig, de er ikke akseptable og krever handling, sier han.

Bongo er opptatt av at undersøkelsen får konsekvenser i form av handling:

– Samtidig så er det positivt at Forsvaret har gjennomført en undersøkelse med dette tema, og det er bra at det er utarbeidet en tiltaksplan. Nå er gjenstår det viktigste, gjennomføringen.

Bongo mener også at dette er en jobb alle i Forsvaret kan bidra til å gjøre.

– Alle i Forsvaret kan, og bør, bidra til å gjøre ting bedre. Ved å si ifra og støtte hverandre, kan vi bidra til å få et enda bedre arbeidsmiljø i Forsvaret.

Forsvarsledere sakker akterut: – Lønna for oberster, brigaderer og kommandører må opp, mener NOF

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse