JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvarets logistikksjef etter NATO-øvelsen: – De ansatte er avgjørende for å levere

NATOs gigantøvelse ble en test for Forsvarets logistikkorganisasjon, som gikk bra på grunn av dyktige ansatte og samarbeid med det private, mener direktør Petter Jansen.
FORNØYD: FLO-sjef Petter Jansen er godt fornøyd med hvordan NATOs storøvelse gikk for egen organisasjon.

FORNØYD: FLO-sjef Petter Jansen er godt fornøyd med hvordan NATOs storøvelse gikk for egen organisasjon.

FORSVARET

anders@lomedia.no

Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) spilte en nøkkelrolle i NATO-øvelsen Trident Juncture, som ble avsluttet i forrige uke. Administrerende direktør Petter Jansen er godt fornøyd med måten FLO fasiliterte øvelsen.

350.000 tonn utstyr har blitt tatt i mot i havner og lufthavner, og sendt videre i landet. 50.000 soldater har fått en seng, mat og toalett og kommunene som har vært berørt sitter igjen med et godt inntrykk av NATO, ifølge undersøkelser som er gjort.

NTL langer ut mot regionreformen: – Sannsynligvis den minst gjennomtenkte forvaltningsreformen i moderne tid

To avgjørende faktorer

For FLOs del pågår fortsatt øvelsen, ettersom alt utstyret nå skal sendes tilbake. Jansen er strålende fornøyd.

– Alle disse testene har gått meget bra. Imponerende bra, sier han etter at den aktive øvelsen ble avsluttet.

Han mener det er to forhold som har sørget for suksessen: egne ansatte og samspill med strategiske partnere fra det private.

– Det ene er at vi har en fenomenal arbeidsstokk av ansatte i vår militære organisasjon. De er øvd til å lede denne type tester og øvelser. Om dette ikke fungerer, kan vi heller ikke motta støtte fra det sivile samfunnet. Det er kanskje suksesskriteria nummer én, sier han.

Den andre faktoren er samspill med private leverandører:

– Vi har strategiske avtaler med store norske konsern og bedrifter, som hjelper oss. Posten og Bring, Grieg-systemet, transportører er bedrifter som har støttet oss i vår primære oppgave. Den miksen har fungert så bra at vi har fått skryt fra utenlandske ledere, generaler og statsministeren vår, sier Jansen.

Ringvirkninger

Jansen poengterer at FLO har vært opptatt av å kjøpe så mye varer og tjenester som mulig lokalt, for å gi positive ringvirkninger der øvelsen har funnet sted. For eksempel har Åmot kommune hatt omsetning på 430 millioner kroner i forbindelse med øvingene der.

Øvelsen skal evalueres av Forsvarets forskningsinstitutt, og Jansen ser fram til en grundig analyse av det som har blitt gjennomført.

Endringer framover

Tillitsvalgte i Forsvaret har mange ganger pekt på hvor viktig det er å beholde mest mulig av støtteorganisasjonen internt i Forsvaret, framfor å basere seg på å leie inn kapasitet fra markedet. De peker på kompetanse blant de ansatte, kostnader og lojalitet blant medarbeidere som kan komme tett på krigssituasjoner som argument.

Langtidsplanen for Forsvaret innebærer endringer for FLO.

– I denne langtidsplanen, og den forrige fra Stoltenberg-regjeringen, heter at vi skal ha en basal organisasjon selv og samarbeide med det sivile næringsliv der vi ikke har kapasitet selv. Forsvaret av Norge er et samspill mellom det sivile og det militære. Dette samspillet kommer til å fortsette, sier Jansen.

Han poengterer at ingen har blitt sagt opp i hans sju år som leder i FLO, men at det snarere har blitt flere ansatte på enkelte områder.

– Det har skjedd fordi vi har fått krav om kortere responstid, og da har det vært behov for å bemanne opp deler av organisasjonen, sier han.

Framover er det store bildet at drift og vedlikehold av luftstyrkene i all hovedsak vil bli levert av fly- og helikopterprodusentene selv, mens innen landmakten vil rundt 90 prosent av vedlikeholdet utføres internt, og sjøforsvaret noe midt i mellom, opplyser FLO.

– Framover vil det generelt i FLO bli behov for å bygge opp noe kapasitet i Nord-Norge, spesielt i Finnmark. Vi bygger også opp eget vedlikeholdssenter for det nye artilleriet vårt i Bjerkvik, sier han.

Tar tilbake ansvaret for flydrivstoff

Det siste nye er at drivstoff til luftforsvaret framover skal ordnes av Forsvaret selv.

– Dette ble outsourcet for en del år siden, men den beredskapen er så viktig for forsvarssjefen at vi ønsker å ha den internt med egne ansatte, sier Jansen.

Dette utgjør rundt 30 ansatte. Det er heller ikke lenge siden FLO vurderte hva som skulle skje med Forsvarets laboratorietjenester (FOLAT), testsenteret til Forsvaret. Her ble konklusjonen at det ikke finnes operative eller økonomiske fordeler ved å skille det ut.

– Så det går begge veier, og jeg er ikke enig i at vi utelukkende er opptatt av å kvitte oss med oppgaver. vi skal tilfredsstille operative krav, og noen ganger kan det være bedre å la sivile håndtere oppgavene, gitt at de operative kravene ivaretas, sier Jansen.

Ett område som Jansen varsler må forvente endringer er lagrene til Forsvaret.

– Vi har en lagerstruktur som ble bygd opp når vi hadde 13 brigader og mange sjøforsvarsdistrikter. Vi har lager for bekledning 44 steder i landet. Nå er vi ikke så mange steder med samme størrelse som før, og da er det naturlig å konsentrere det til færre steder. Mitt oppdrag fra Forsvarssjefen er å komprimere det til halvparten, sier Jansen, og legger til at dette skal skje med naturlig avgang – ikke oppsigelser.

Godt samarbeid med ansattes organisasjoner

Jansen har lang ledelseserfaring i norsk næringsliv og etter at han kom til FLO har han merket seg noen særtrekk:

– Jeg har vært med på en del omstillinger innen bank og finans, luftfart og Posten. FLOs organisasjon har i seg evnen til å være veldig konstruktive. Samspillet med de ansatte, ledelsen og kompetansen hos de ansatte er noe av det bedre jeg har opplevd. De gode tilbakemeldingene etter øvelsen er en veldig anerkjennelse av kompetansen og ikke minst holdningene til å gjøre en god jobb og utføre samfunnsoppdraget vårt, sier han.

Han understreker at det er et godt samarbeid med fagforeningene i FLO, og at det er de små justeringene over tid som har gitt gode resultater.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse