JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sommerjobb

Fra kjøttskjærer til rådgiver på Youngstorget. Bjarne er sjef for LOs sommerpatrulje

Denne sommer skal LOs ungdomsrådgiver Bjarne Lagesen lede rundt 300 deltakere, som skal besøke sommerjobber over hele landet.
LOs ungdomsrådsgiver Bjarne Lagesen leder årets sommerpatrulje. I fjor klarte de å gjennomføre LOs sommerpatrulje delvis digitalt med 167 deltakere. I år har han 300 deltakere i action landet rundt de neste ukene.

LOs ungdomsrådsgiver Bjarne Lagesen leder årets sommerpatrulje. I fjor klarte de å gjennomføre LOs sommerpatrulje delvis digitalt med 167 deltakere. I år har han 300 deltakere i action landet rundt de neste ukene.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Selv skal Lagesen besøke Sørlandet, Trøndelag og Møre og Romsdal de neste ukene. Han har rundt 300 ungdommer som nå er på veien, og målet er å nå 5000 arbeidsplasser både i offentlig og privat sektor i løpet av juli.

– Har du en kompis som har det jævlig på jobb i sommer? Ta kontakt, er oppfordringen fra LOs sjef for sommerpatruljen Bjarne Lagesen.

Han er glad for at smittetrykket nå gjør at de kan møte flere fysisk på jobben, i fjor jobbet de under strenge pandemiregler.

– Vi forholder oss til lokale og nasjonale regelverk og reiser rundt med digitale spørreskjemaer i år. Målet vårt med besøkene til ulike bedrifter er jo først og fremst for informere ungdommer om pliktene og rettighetene i arbeidslivet, og hjelpe dem. Men vi informerer jo samtidig arbeidsgiverne, sier han og smiler.

Sommerjobb? Her er seks gode råd til deg som er fersk i arbeidslivet

Fra Steinkjer til Oslo

Det er en stolt organisator som sitter foran oss på Youngstorget. Den tidligere lederen av NNNs Sentrale Ungdomsutvalg, begynte å jobbe sentralt i LO som ungdomsrådsgiver i 2019 og stortrives.

– Det var jo litt vemodig da jeg måtte flytte fra Steinkjer, fra jobben min der som kjøttskjærer i Nortura og inn til hovedstaden. Jeg hadde jobbet som kjøttskjærer i ni år da jeg begynte i LO-jobben, forteller han.

En drømmejobb på Youngstorget

Lagesen sier at det var en engasjert foreleser fra solidaritetsungdommen i Norsk Folkehjelp som vekket hans politiske engasjement.

– Jeg ble så engasjert da jeg hørte om alt det viktige solidaritetsarbeidet de gjør i El Salvador og andre steder at jeg bestemte meg for å bli aktiv. Det var moro å bli tillitsvalgt for NNN, og som ungdomsleder fikk jeg også etter hvert være med i forbundsstyret. Da jeg ble oppfordret til å søke jobben som ungdomsrådsgiver, var det en drøm, sier han.

Lagesen innrømmer at det er mye lovverk og regelverk å sette seg inn i når man skulle jobbe i LO, og at det ble ekstra mye arbeid i forbindelse med pandemien. Men i fjor klarte de å gjennomføre LOs sommerpatrulje delvis digitalt med 167 deltakere. I år har han 300 deltakere i action landet rundt disse ukene.

– Jobben er så meningsfull at jeg stortrives her, forteller trønderen.

Har du spørsmål om sommerjobben? Ring 416 16 666 eller ta kontakt med LOs sommerpatrulje på Facebook, Instagram eller på epost: sommerpatruljen@lo.no.

Har du spørsmål om sommerjobben? Ring 416 16 666 eller ta kontakt med LOs sommerpatrulje på Facebook, Instagram eller på epost: sommerpatruljen@lo.no.

Leif Martin Kirknes

Bare en glipp

I fjor reiste Lagesen selv i Troms og Finnmark med sommerpatruljen, og flere år har han reist rundt med LOs sommerpatrulje. Han understreker at sommerpatruljen ikke driver med valgkamp, men rett og slett sjekker at ungdommer får den lønn og de arbeidsforhold de har krav på.

– Vi har nå digitale spørreskjemaer, så det betyr vi har en vesentlig bedre database og kan målrette besøkene ut fra forbundenes ønsker om hvilke bransjer de har, sier han. I fjor opplevde de at de så oftere brudd i offentlig sektor i helse- og oppvekstsektoren enn i det private, så dette er noe de er oppmerksomme på i år:

– Men dette kunne skyldes at vi faktisk besøkte langt flere arbeidsplasser i offentlig sektor enn i privat, legger han til.

Kunnskap om arbeidslivet: Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Tar imot konkrete tips

Har du opplevd ubehageligheter eller har en kompis som tjener dårlig i sommer så er det bare å slå på tråden. De har allerede et tett skjema over steder de skal besøke, men er også fleksible. Deltakerne får som regel dekket litt fra sine forbund, og så sørger Sommerpatruljen for møterom og litt mat for dem som deltar. Han sier at stort sett så blir de tatt imot på en god måte.

– Hvis vi opplever at folk mangler kontrakt, eller påpeker noen andre ting som ikke er etter boka, så pleier arbeidsgiverne å fikse dette med en gang. Ofte er det bare en glipp, forteller Lagesen. Men Sommerpatruljens folk har også opplevd å møte ungdommer som har dårlige vilkår eller som jobber altfor mange timer.

Ber ungdom ta vare på seg selv

For noen år siden møtte Lagesen en 17-åring som hadde to jobber og jobbet 150 prosent.

– Reglene er jo slik at ungdommer under 18 år kan jobbe 40 timer i uka, men ikke jobbe overtid. Vi snakker som regel med dem om hvilke regler som gjelder, og at det er viktig at de tar vare på seg selv, sier han.

Men han kan forstå at ungdommer som elsker det de jobber med vil jobbe mest mulig på sommeren. Lagesen sier at mange unge ikke er klar over hvilke lover og regler som gjelder.

Martin Kvalvik, leder av NTL Ung, er på veien denne uka i Viken. I dag er han med sommerpatruljen i Drammen og skal videre til Vikersund. Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL, er veldig glad for at LOs sommerpatrulje nå er i gang.

– Det er ikke tvil om hvilken viktig jobb patruljen gjør, både via oppsøkende virksomhet på arbeidsplasser over hele landet og gjennom digitalt opplysningsarbeid. Det har de siste åra vært en urovekkende økning i antall brudd på arbeidsmiljøloven, sier hun.

Stor konkurranse

Ifølge Barsok er det nå stor rift om sommerjobbene.

– Vi vet det er kjipe arbeidsgivere som utnytter det. Det er ikke greit å gi unge dårlige arbeidsvilkår og gjennom konkurranse presse dem til å godta dårligere vilkår for at de skal ha en jobb i det hele tatt, sier hun.

Selv har hun pleid å være med på sommerpatruljen tidligere, men i år rakk hun det ikke.

Men hun er glad for alle ungdommene også i NTL som nå er med på den tradisjonelle patruljen.

– Alle som er med på LOs sommerpatrulje bidrar til å stoppe det useriøse arbeidslivet. Jeg ønsker sommerpatruljen lykke til med den viktige jobben de gjør, sier hun.

Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier statistikken

Sommerjobb hos Roald Amundsen

– Velkommen til Roald Amundsens fødested. De to unge smilende guidene med uniform, står ved inngangen til det renoverte landstedet like ved Fredrikstad. De er to av fem ungdommer som har sommerjobb her i år.

Det er en privat stiftelse som drifter stedet som ble åpnet for publikum 12. juni, men det historiske stedet eies av Fredrikstad kommune.

POLFARER: Velkommen til utstilling og en historietime om Roald Amundsen, sier sommerguidene Guro Kristine Kitterød og Valentina Foss.

POLFARER: Velkommen til utstilling og en historietime om Roald Amundsen, sier sommerguidene Guro Kristine Kitterød og Valentina Foss.

Nina Hanssen

Ryddig arbeidsplass

Foreløpig har det ikke vært så mange besøkende, men Guro Kristine Kitterød og Valentina Foss synes det er spennende å guide på stedet der den kjente polfareren vokste opp utenfor Sarpsborg. De har begge lært litt om Amundsen på skolen, men gjennom sommerjobbene har de lært mye mer. Det vil i alle fall komme godt med for Foss som fortsatt går på videregående skole.

Det var litt tilfeldig at de begge fikk høre om mulighetene til å jobbe her via skolen.

– Vi fikk opplæring, leste en bok og har laget manus, men ofte kommer det folk hit som vet enda mer, så det er stadig nye detaljer som dukker opp, forteller Kitterød.

Hun synes det er spennende med historien og trives i sommerjobben før hun skal ta fatt på musikkhøgskolen til høsten. Hun spiller trombone, har fått stipender, har spilt mange konserter og er allerede en etablert musiker.

– Hva ville dere gjort hvis LOs sommerpatrulje kom på besøk da?

-Det hadde bare vært koselig. Her er alle velkommen, smiler Kitterød. Ifølge en av dem som driver stedet, forfatteren Jan Ove Ekeberg, har alle fem guidene arbeidskontraktene i orden.

– Vi leste gjennom reglene for hva som er minstekravet, men la oss i øverste sjiktet. Alle her tjener 150 kroner i timen, forteller han. Han er klare over at ungdom under 18 ikke kan jobbe overtid.

– Vi har fine arbeidsdager her, og som regel er vi her mellom 10:30 til klokken 17:30, legger 21-årige Kitterød til.

Drøm store tanker

I utstillingen: «Drøm store tanker – nå høye mål» er det lett å forstå hvordan Amundsen planla sine utflukter nøye, helt ned til de minste detaljene. Og at han var en ambisiøs ung mann. Amundsen ble den første til å ha seilt rundt hele Polhavet, da «Maud» i 1918–20 tok seg gjennom Nordøstpassasjen. I utstillingen kan vi også se at han tok flysertifikat, og var en av de første som fikk prøve ut den nye «flygemaskinen» som redskap til å utforske polområdene. I 1926 nådde han Nordpolen med luftskipet «Norge».

Mye delt: Alenemamma Linn (32): – Jeg har aldri følt meg dårligere enn da jeg endte på sosialen

De to unge guidene kan mye om historien selv uten manus. De er ivrige og forteller om den spennende familien som bodde her. På veggen henger det flere seilskip som familien Amundsen ofte reiste verden rundt med. For ifølge sommerguidene var ikke Roald alene om å være eventyrer. Både foreldrene og de fire søsknene var glad i å reise. Det var nok faren som var inspirasjonen da han reiste verden over med sine skip der han kjøpte og solgte varer. Og det var også på en slik reise hjem fra England i 1886 at pappaen døde mens Roald bare var 14 år.

Storebror født i Kina

Guro Kristine Kitterød og Valentina Foss synes det er spennende å guide på stedet der den kjente polfareren vokste opp

Guro Kristine Kitterød og Valentina Foss synes det er spennende å guide på stedet der den kjente polfareren vokste opp

Nina Hanssen

– Det er så spennende å lære om detaljene. Visste du forresten at eldstebroren til Roald ble født i Kina? Spør Foss ivrig og viser entusiastisk vei gjennom de ulike rommene i skipperhuset. På bilde av de fire brødrene ser vi eldstebroren, med kallenavnet Tonni, som ble født under en dramatisk reise i Kina.

– Det var dramatisk fordi Amundsen hadde tatt med seg rundt 300 kulier, eller fattige dagarbeidere fra Kina, som hadde så dårlige vilkår om bord at de gjorde opprør. Faktisk angrep de også Jens, faren til Roald Amundsen, og kappet av ham deler av øret, men han overlevde altså. For hvis han hadde blitt drept, ville jo aldri Roald Amundsen blitt født. Opprøret ble slått ned på, mannen som kappet av øret ble kastet over bord, men de 299 andre kuliene kom fram, forteller hun.

Lærerik og nyttig sommerjobb

Guidene forteller også historien om middagsselskapene, viser fram soverommet der visstnok polfareren ble unnfanget og snakker med stor innlevelse om hvordan tjenerskapet levde på loftet over kjøkkenet. Ifølge guidene hadde tjenerstaben hos denne eventyrlystne familien bedre lønn enn andre tjenere i område.

– Det er så fint å jobbe og lære mye om arbeidsliv før og nå, og historien om Roald Amundsen kan jo være nyttig å ta med seg tilbake til historietimene, smiler 15-årige Valentina Foss. Hun håper at hun kan ha samme sommerjobb neste år.

Sommerpatruljen

Har du spørsmål om sommerjobben din eller til en venn?

• Ring 416 16 666

• Ta kontakt med LOs sommerpatrulje på Facebook, Instagram

• epost: sommerpatruljen@lo.no.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Sommerpatruljen

Har du spørsmål om sommerjobben din eller til en venn?

• Ring 416 16 666

• Ta kontakt med LOs sommerpatrulje på Facebook, Instagram

• epost: sommerpatruljen@lo.no.