JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hovedavtalen i staten:

«Grunnloven» for statsansattes rett til medbestemmelse er til reforhandling

Hovedavtalen i staten bestemmer hvordan de ansatte i staten skal ha innflytelse på arbeidsplassen. Denne uka skal avtalen reforhandles.
FORHANDLINGER: LO Stat-leder Egil André Aas leder forhandlingene om ny hovedavtale i staten for de LO-organiserte.

FORHANDLINGER: LO Stat-leder Egil André Aas leder forhandlingene om ny hovedavtale i staten for de LO-organiserte.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Den gjeldende Hovedavtalen i staten utløper ved nyttår, og tirsdag satte arbeidstakere og arbeidsgiver seg sammen for å forhandle fram en ny avtale. Her møtte LO Stat, YS, Unio og Akademikerne hos statens personaldirektør, Gisle Norheim, som representerer arbeidsgiver Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

«Grunnlov» for medbestemmelse

Hovedavtalen i staten styrer hvordan ansatte og arbeidsgivere skal samarbeide i staten. Den regulerer hvordan medbestemmelsen skal fungere, gir de ansatte innflytelse på hvordan arbeidsplassen skal organiseres og skal utvikle ledelse, medbestemmelse og arbeidsmiljø.

Hovedavtalen er også viktig for omstillinga i statlig sektor, og den regulerer hvordan tillitsvalgte skal få utøve vervet sitt på arbeidsplassen.

p

Det er tradisjon for at avtalen bare endres ved konsensus, altså at alle parter er enige. Ved de siste reforhandlingene har resultatet blitt at avtalen blir noenlunde uendret, bortsett fra stort sett språklige og tekniske endringer.

Omstridt diskusjonsnotat

Opptakten til årets reforhandling har vært preget av tre diskusjonsnotater som Arbeidsgiverrådet i staten sendte ut for et knapt år siden. Arbeidsgiverrådet består av 15 statlige ledere, som gir sine innspill til departementet om arbeidsgiverpolitikk i staten.

I notatene, som var ment å skape diskusjon, ble det stilt spørsmål som om forhandlingsretten var et hinder for å holde tempoet oppe i omstillinger, og om det er lite hensiktsmessig at arbeidsgiver er fratatt muligheten til å ha siste ordet i saker som har betydning for virksomhetens resultat.

Et annet spørsmål som stilles i notatene er dagens utfordringsbilde gir et «ubehagelig stort ansvar» for de tillitsvalgte.

Disse formuleringene vakte reaksjoner hos tillitsvalgte rundt om i statlige virksomheter. Notatene ble beskrevet som «paternalistisk» og tillitsvalgte kjente seg ikke igjen i beskrivelsene av dagens situasjon i staten.

Lederen av Arbeidsgiverrådet, Mari Trommald, uttalte i mai at rådet er svært opptatt av medbestemmelsen, og at notatene skulle belyse utfordringene rådet har sett med avtalen.

Staten: Viktige råd fra Arbeidsgiverrådet

Kommunal- og moderniseringsdepartementet omtaler reforhandlingen i budsjettforslaget for neste år. Her signaliseres det hva staten ønsker ut av forhandlingene:

«Departementet ønsker en modernisering og forenkling av avtalen, som speiler utviklingen i arbeidsliv og i organisasjonsformer og som viderefører et godt partssamarbeid.»

I tillegg føyes det til:

«Arbeidsgiverrådets anbefalinger vil være viktige for statens posisjoner i forhandlingene.»

Vil sikre samarbeid

LO Stat-leder Egil André Aas sier forhandlingene som startet tirsdag er viktige:

– Hovedavtalen er arbeidslivet grunnlov og en av bærebjelkene i den norske modellen. I Hovedavtalen slås det fast at staten og hovedsammenslutningene for de statsansatte har inngått avtalen med det formål å skape et best mulig samarbeidsgrunnlag mellom partene på alle nivåer. Derfor er disse forhandlingene så viktig, sier Aas.

p

– Hva krever LO Stat i disse forhandlingene?

– Arbeidsgiver skal få våre krav først, sier Aas i forkant av forhandlingene.

NTL-leder Kjersti Barsok har et stort antall medlemmer som påvirkes av Hovedavtalen i staten. Hun sier avtalen er avgjørende.

– Dette er en veldig spennende dag. Hovedavtalen er et av våre viktigste verktøy og vi er opptatt av at vår gode hovedavtale skal praktiseres etter partenes felles intensjoner. Vi vet at samarbeidsklimaet er krevende i mange virksomheter og mange står midt i omstillinger hvor det er avgjørende at medbestemmelsen fungerer og partene forstår avtaleverket. Medbestemmelse er avgjørende for å ivareta de ansattes interesser og samtidig opprettholde gode offentlige tjenester. Vi er opptatt av å styrke offentlig sektor og vi kan jo bare håpe at alle rundt bordet er opptatt av det samme, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse