JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her demonstrerer de mot FN – har fått nok av korte kontrakter og ulønnede medarbeidere

GENEVE: Stadig flere i FN jobber uten lønn – de øvrige må kjempe mot et lønnskutt på åtte prosent.
STØTTE: Catherine Comte-Tiberghien og Bibi Khan er tillitsvalgte i FN-systemet, den ene her i Geneve, den andre i New York. De får sterk støtte til kravene sine om bedre rettigheter på arbeidsplassen.

STØTTE: Catherine Comte-Tiberghien og Bibi Khan er tillitsvalgte i FN-systemet, den ene her i Geneve, den andre i New York. De får sterk støtte til kravene sine om bedre rettigheter på arbeidsplassen.

Merete Jansen

merete.jansen@lomedia.no

Veldig ofte deler FN-organisasjonene ut kontrakter på ett års varighet eller mindre, og det finnes mange eksempler på personer som har skrevet under på flere titalls slike kontrakter uten noen gang å få en fast stilling. Det hevder tillitsvalgte i FN-systemet. De sier videre at antallet som jobber uten noen fast tilknytning til FN, nå er oppe i 40 prosent. Dermed har man en todelt arbeidsstyrke, der litt over halvparten har langt flere rettigheter enn de andre. En annen type arbeidsforhold de hevder å se stadig mer av i organisasjonen, er ubetalte praktikanter. Økningen skal ha vært på ti prosent bare de siste fire årene. De tillitsvalgte frykter at dette ødelegger mulighetene for alle som ikke har råd til å jobbe gratis fordi de ikke har foreldre som kan betale for dem.

– Alt dette rimer dårlig med de verdiene FN selv fremmer i mange sammenhenger, som kampen for grunnleggende rettigheter, påpeker franske Catherine Comte-Tiberghien, som var en av de FN-ansatte som tok til gatene i Geneve denne uken.

Hun synes det er ekstra trist at FN selv bruker betegnelsen «ikke-ansatte» om de som går på kontrakter.

Kinesernes inntog i norsk veibygging: Nå må Solvik-Olsen svare for seg

Mer nyansert mener ledelsen

Clemens Adams, direktør for FN-administrasjonen i Geneve, sier til NTL-magasinet at bruken av personell på korte kontrakter henger nøye sammen med ulike former for finansiering av stillingene.

– Det går et skille mellom de som finansieres internt og de som betales av frivillige organisasjoner. Disse siste er det vanskelig å planlegge hvor lenge man får beholde, derfor er det ikke mulig å gi faste ansettelser.

Han vedgår at det i noen deler av FN-systemet har vært en økning i stillinger som finansieres på denne måten.

Lønnskutt på åtte prosent

Noe annet de ansatte og tillitsvalgte har tatt ille opp, er at FN nylig, helt uten forhandlinger, prøvde å kutte lønnen til de ansatte med nesten åtte prosent. Etter at de mobiliserte og protesterte som aldri før, er det usikkert om det vedtaket blir gjennomført.

– Mange tror nok at de som jobber for FN, har skutt gullfuglen, sier Catherine Comte-Tiberghien.

Hun er en av rundt 10 000 personer som jobber for FNs ulike organisasjoner i Geneve. Selv holder hun til i ILO, den internasjonale arbeidsorganisasjonen, hvor hun er med i ledelsen i fagforeningen.

Fra Norge var LO-forbundene NTL, Fagforbundet, El og IT Forbundet, Fellesorganisasjonen og Arbeidsmandsforbundet med på en markering utenfor FNs hovedkvarter i Geneve onsdag.

Både Comte-Tiberghien og flere andre som deltok i markeringen, understreket at korte, usikre kontrakter og små muligheter for å påvirke egne arbeidsforhold, er hverdagen for mange ansatte i FNs organisasjoner.

NTL VAR MED. Fagforeninger fra alle verdenshjørner deltok i demonstrasjonen i Geneve. Her 1. nestleder Kjersti Barsok og nestleder i NTL Ung, Eirik Owren Holt.

NTL VAR MED. Fagforeninger fra alle verdenshjørner deltok i demonstrasjonen i Geneve. Her 1. nestleder Kjersti Barsok og nestleder i NTL Ung, Eirik Owren Holt.

Merete Jansen

Hun blir ny toppsjef – må gå løs på konfliktsakene mellom EU og norsk arbeidsliv

Under strekt press

Amerikaneren Bibi Khan opplever mye av det samme ved FNs hovedkontor i New York, der hun nylig ble leder av den lokale fagforeningen.

– Vi ber alle dra hjem herfra og snakke med sine utenrikspolitikere, oppfordret hun under markeringen utenfor FN-bygningen i Geneve, der fagforeninger fra alle verdenshjørner deltok. Blant vimpler fra Japan, Brasil og Italia, så man logoene til blant annet NTL og Fagforbundet.

De to kvinnene ser at FN er under sterkt press fra flere av de store giverlandene for å kutte på utgiftssiden. Men hvis det først skal skje, vil de gjerne være med å diskutere premissene.

I dag har de færreste FN-organisasjonene fagforeninger som forhandler med ledelsen. Man ser ifølge Comte-Tiberghien langt oftere tilfeller av personalforeninger – eller juletre-komitéer, som hun kaller det. Det er dårlig med forhandlinger og lite innsyn i hva ledelsen driver med. Hvis tillitsvalgte er så syndige å påpeke kritikkverdige forhold, risikerer de å få sparken.

– Dette har vi sett flere eksempler på. Organisasjonen er svært opptatt av å holde på masken utad. Men slik kan vi ikke ha det. Spesielt ikke på et sted hvor man snakker så mye om menneskerettigheter!

Ekspertpanel bestemmer

Lønn og andre betingelser i FN-systemet, bestemmes i dag ikke av den enkelte organsiasjon, men av et uavhengig ekspertpanel, ICSC. Clemens Adams, direktør for administrasjonen i Geneve, minner om at dette ble opprettet blant annet for å redusere konkurransen mellom ulike FN-organisasjoner og lage et felles system.

– Det er riktig at de ansatte har mindre påvirkning på den enkelte arbeidsplass, men de kan komme med innspill til dette panelet. Noen ganger får de gjennomslag, slik de blant annet fikk da de foreslo endringer i arbeidsforholdene for enslige mødre, påpeker Adams

Nobels fredspris 2017 tilhører også NTL
Dette skal den yngste i LO-ledelsen jobbe med

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse