Katharina Dale Håkonsen" />
– Det eneste jeg forventer er høyere lønn og fast arbeidstid på dagtid i ukedagene, sier Lidia M. Santamaría Fernández.

– Det eneste jeg forventer er høyere lønn og fast arbeidstid på dagtid i ukedagene, sier Lidia M. Santamaría Fernández.

Ole Palmstrøm

Kritikkverdige arbeidsforhold ved den spanske ambassaden

Husholderske Lidia (35) har 239.000 kroner i årslønn: – Jeg ble behandlet som en slave

Lidia (35) tjener 239.000 kroner brutto i året. Likevel forventer den spanske ambassaden at hun arbeider om kveldene og i helgene uten ekstra betaling.


11.02.2021
07:15
21.08.2023 17:00

katharina@lomedia.no

I et år har Lidia M. Santamaría Fernández (35) jobbet som husholderske i residensen til den spanske ambassadøren i Norge. Det hele startet bra. Lidia er glad i å jobbe og likte å ha det øverste ansvaret for boligen.

• Este artículo en español: – Fui tratada como una esclava

Men i september endret arbeidsdagen seg totalt. Den tidligere, enslige ambassadøren hadde dratt tilbake til Spania. Inn i residensen flyttet en ambassadør med kone og tre barn i skole- og barnehagealder.

Like etter ankomst gikk de fra å være tre ansatte i residensen til å bli to – samtidig som arbeidsmengden økte etter at en småbarnsfamilie på fem personer hadde flyttet inn. Ikke nok med det, ambassadøren forventet, ifølge Lidia, at hun og kollegene delte på arbeidsoppgavene og slik at det alltid var noen på jobb fra mandag til søndag – uten ekstra betaling.

De nektet.

– Jeg vil ikke jobbe kvelder og helger uten overtidsbetaling. Jeg betaler skatt til Norge. De kan ikke behandle meg på denne måten, sier Lidia som er medlem i Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Alle ansatte i Norge, også de som jobber for utenlandske arbeidsgivere, har rett på overtidsbetaling for kvelds- og helgejobbing, ifølge Arbeidsmiljøloven.

Ny historie fra ambassaden: Renholder David fikk beskjed om å slutte på dagen: – De ville ikke gi meg en forklaring

Ambassaden: – Arbeidet blir alltid utført i henhold til loven

Den spanske ambassaden avviser at de skal ha bedt ansatte om å jobbe i helger uten ekstra betaling.

– På grunn av den spesielle karakteren til en ambassades virksomhet, er muligheten der man kan jobbe en dag i helgen inkludert i den nødvendige kompensasjonen. Vi overholder den strenge reguleringen av den ukentlige arbeidstiden og varigheten av det daglige skiftet. Arbeidet blir alltid utført i henhold til loven og den signerte kontrakten, skriver ambassaden i en epost til FriFagbevegelse.

Ambassaden understreker at ingen jobber helger eller overtid nå om dagen og at ansatte har fått fleksibilitet til å ta seg av familie og personlige anliggende.

• Hva er lønna i ditt yrke? Dette er snittlønna i over 350 yrker

Far må sende penger fra Spania

Lidia har en årslønn på 239 000 kroner før skatt, under halvparten av hva en gjennomsnittlig industriarbeider tjener i Norge. Innimellom jobber hun et par kvelder i måneden, men uten ekstrabetaling. FriFagbevegelse har fått tilgang til ti av Lidias lønnsslipper, og ingen av dem viser at kveldsarbeid er kompensert økonomisk.

For at 35-åringen skal overleve i Norge, sender faren, som er pensjonist i Spania, 600–700 euro til henne hver måned.

I kontrakten til Lidia står det ingenting om arbeidstid. Men allerede under intervjuet til stillingen som husholderske, avtalte hun og arbeidsgiver en fast arbeidstid fra klokka halv ni til klokka fire på ukedagene.

Les også: Sigrid ble tilbudt Russland-lønn ved den norske ambassaden: – De er ute etter unge søkere som er desperate etter arbeidserfaring

– Umenneskelig forhold

Lidia er alenemamma og avhengig av å ha fri på kvelder og i helger for å være sammen med sønnen på ti år.

– Den nye ambassadøren sa at det ville få konsekvenser om vi ikke jobber når han ønsker det. Det begynte å bli umenneskelige arbeidsforhold ved residensen.

Jobben til en husholderske består av å rengjøre huset og annekset på 1500 kvadratmeter, vaske og stryke klær, lage frokost og servere ved måltidene.

Hun fikk også beskjed om å rydde rotet til barna. Når ambassadøren og kona ønsket at Lidia skulle komme til dem, brukte de en ringeklokke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ambassadørens hjem: Det er mye jobb å rengjøre residensen og anneksen på til sammen 1500 kvadratmeter.

Ambassadørens hjem: Det er mye jobb å rengjøre residensen og anneksen på til sammen 1500 kvadratmeter.

Google street view

Etter et par uker med den nye ambassadør­familien, begynte 35-åringen å få vondt i skuldre, rygg og hode.

– Jeg var utslitt, mentalt og fysisk. Det er tungt for kroppen å jobbe med renhold, og samtidig veldig stressende å ikke ha tid til å sitte ned i fem sekunder, sier Lidia.

Ambassaden: Falske uttalelser

Legen ville sykmelde husholdersken, men det hadde hun ikke tid til. Det var jo så mye å gjøre ved residensen. Lidia fortsatte å gå på jobb i fem dager. Til slutt verket hele kroppen.

– Jeg gråt og gråt da jeg var hos legen. Jeg følte at de behandlet meg som en slave.

Ambassaden vil ikke høre snakk om at de skal ha behandlet Lidia som en slave.

– Vi avviser på det sterkeste at en slik påstand kan forsvares. Vi anser at den har et ærekrenkende formål og prøver å fremstille en ambassade som et sted for enkelte privilegerte istedenfor en lovlig institusjon. Vi opplever å ha en flott arbeidsstyrke og et godt arbeidsmiljø, med flere ansatte som har vært hos oss i opptil tiår. De har aldri gitt uttrykk for slike falske uttalelser. Dette er så langt fra virkeligheten vi vil ikke spekulere i de ukjente motivene for en slik løgn, skriver ambassaden.

Får ikke jobbe 50 prosent

Siden 22. oktober har 35-åringen vært sykemeldt. Nå føler hun seg bedre.

Legen har foreslått at Lidia M. Santamaría Fernández begynner å jobbe 50 prosent, men ambassaden nekter. Enten så må hun jobbe fulltid eller ingenting, viser e-postkorrespondansen som NTL-magasinet har fått tilgang til.

Dette er ulovlig, hevder forbundssekretær Tove Helvik i Norsk Tjenestemannslag (NTL).

– Arbeidsgiver har ikke rett til å nekte ansatte delvis sykemelding og har plikt til å tilrettelegge for at Lidia kan jobbe 50 prosent, sier Helvik.

Ambassaden skriver at de ikke vil kommentere enkeltsaker og konfidensielle opplysninger i media, men hevder at de vil tilpasse seg sykmeldingssituasjonen så langt det er mulig innenfor deres arbeidssituasjon.

Denne skaper debatt: 10 millioner i lønn er ikke så mye, dersom lederen gjør en god jobb, mener NHH-professor

Lønn langt under gjennomsnittet

Tove Helvik lover at NTL kommer til å stå på for å få arbeidsgiver til å rette seg etter norsk lov. Det er flere sider ved arbeidsforholdene ved den spanske ambassaden Helvik reagerer på.

– Lønna til de aller fleste ved ambassaden er en skam. Den ligger under fattigdomsgrensa i EU- og OECD-land. Noen ansatte hadde ikke hatt lønnsøkning på 16 år, men de fikk en liten økning i 2019, sier forbundssekretæren.

Med 16–17.000 kroner i måneden ligger Lidias lønn langt under gjennomsnittslønna til en renholder i private hjem i Norge. De tjener 32.510 kroner ifølge en fersk oversikt laget av FriFagbevegelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Opprørt: Tove Helvik i NTL mener lønna til de fleste på ambassaden er en skam.

Opprørt: Tove Helvik i NTL mener lønna til de fleste på ambassaden er en skam.

Anders Hauge-Eltvik

Får ikke feriepenger

Ikke nok med at lønna er lav. I tillegg betaler ikke arbeidsgiveren feriepenger, ifølge NTL. 16 NTL-medlemmer har stevnet ambassaden for retten og krever tilbakebetaling av feriepenger. Rettssaken finner sted i Oslo tingrett fra 25. til 28. mai. Husholdersken skal vitne i rettssaken, men hun er ikke en del av søksmålet siden hun startet i jobben etter at søksmålet ble fremmet. Men heller ikke Lidia får utbetalt feriepenger, konstaterer Tove Helvik som har studert lønnsslippene hennes.

– Hver måned trekker de 10,2 prosent av lønna til Lidia for at de skal utbetale henne feriepenger i juni neste år. Det er feil. Den spanske ambassaden stjeler fra henne, sier Helvik.

Feriepenger skal regnes ut etter bruttolønn og erstatte lønna i ferieukene. Det skattes litt ekstra hver måned for at man ikke skal betale skatt på feriepengene.

– Nå skal jeg undersøke hvilken lønn sykepengene til Lidia regnes ut fra. Det er mye mulig at hun skulle hatt sykepenger basert på 19.900 kroner i måneden og ikke 16–17.000 som hun får utbetalt.

Den spanske ambassaden reagerer sterkt på påstanden fra NTL om at de stjeler fra ansatte.

– Dette er en uberettiget og overraskende uprofesjonell påstand. Det årlige beløpet som arbeidstakerne har signert i kontraktene har alltid blitt betalt.

Ifølge ambassaden utbetaler de lønn i henhold til spansk lønnsstruktur. Ansatte får vanlig månedslønn og feriepenger.

– For det første gjennomfører vi ikke lønnstrekk, og for det andre har vi vist for retten at de ansatte får samme eller enda mer feriegodtgjørelse enn ved å følge andre ordninger. Saken vil nå bli løst i samsvar med rettens kjennelse senere i år.

Lønna bestemmes av den spanske stat

På spørsmålet om den lave lønna på ambassaden, svarer de at lønna varier, reflekterer markedet og er en del av statsbudsjettet i Spania.

– Når en kandidat søker og aksepterer et tilbud, regner vi med at det er fordi han/hun synes det er akseptabelt. Den spanske ansettelsesprosessen er helt transparent og åpen, og vi oppnår alltid et ganske stort antall kandidater, skriver ambassaden.

Les også: NTL oppfordret til boikott av ambassadens «Spansk Festival». Nå avlyser ambassaden festivalen

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utslitt: – Jeg gråt og gråt da jeg var hos legen. Jeg følte at de behandlet meg som en slave, sier Lidia M. Santamaría Fernández.

Utslitt: – Jeg gråt og gråt da jeg var hos legen. Jeg følte at de behandlet meg som en slave, sier Lidia M. Santamaría Fernández.

Ole Palmstrøm

Lidia: – Jeg tør si fra

FriFagbevegelse har vært i kontakt med flere ansatte ved den spanske ambassaden.

De viser til frykt for represalier og vil ikke intervjues.

Lidia M. Santamaría Fernández er ikke redd for å stå fram. Hun har begynt å lete etter en ny jobb, men vil likevel ta kampen for dem som kommer etter henne.

– Jeg er tøff og tør å si fra. Jeg forteller bare sannheten og vil ikke at andre skal gå gjennom det samme som har jeg har opplevd. Jeg håper folk leser dette, at handlingene til ambassaden får konsekvenser og at utnyttelsen av ansatte opphører, sier hun.

11.02.2021
07:15
21.08.2023 17:00



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker