JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinnedagen

Hva skal til for at Norge skal bli mer likestilt? Slik svarer tre kvinnelige LO-topper

FO-leder Mimmi Kvisvik, Julie Lødrup i LOs ledelse og NJF-leder Jane B. Sæthre har klare forventninger på kvinnedagen. Verdsettingen av kvinners innsats må vises på lønnsslippen, er gjennomgangstonen.
NORGE 2022: FO-leder Mimmi Kvisvik, Julie Lødrup i LOs ledelse og NJF-leder Jane B. Sæthre deler sine tanker om likestillingslandet Norge.

NORGE 2022: FO-leder Mimmi Kvisvik, Julie Lødrup i LOs ledelse og NJF-leder Jane B. Sæthre deler sine tanker om likestillingslandet Norge.

Hanna Skotheim/Leif Martin Kirknes/Ole Palmstrøm

nina.hanssen@lomedia.no

Julie Lødrup i LOs ledelse har ansvar for likestillingsspørsmål. Hun bekrefter at det er særlig kvinner i typiske kvinnejobber som har stått i frontlinjen i blant annet helse- og omsorg, varehandel og renhold under pandemien.

– Vi har fått en ny forståelse av hvilke jobber som er samfunnskritiske. Vi som samfunn må verdsette denne innsatsen langt bedre, gjennom å styrke lønns- og arbeidsvilkår og å gjøre heltid til hovedregelen i alle deler av arbeidslivet, sier hun.

Lødrup er glad for at vi i Norge nå har fått en regjering som jobber for at vanlige kvinner skal få bedre råd.

– Vi har fått en regjering som blant annet innfører pensjon fra første krone, fjerner den generelle adgangen til midlertidige ansettelser og styrker retten til heltid. Det vil gjøre en stor forskjell for mange kvinner, sier hun.

Fikk du med deg denne? Fem ting du bør vite om lønnsforskjeller mellom kvinner og menn

Provoserende applaus

Jane B. Sæthre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund, vil bruke årets 8. mars til å takke spesielt kvinnene som har gjort en ekstrainnsats under pandemien. Hun mener pandemien har gitt oss et annet syn på hvor viktig det er at alle i samfunnsmaskineriet leverer inn til fellesskapet.

– Kvinner dominerer mange yrker inne helse, omsorg, barnevern, skole og renhold. Yrker som representerer mye av maskineriet i velferdsstaten. Jeg har forståelse for at det har vært provoserende å bli tildelt applaus fra balkongen, som takk for innsatsen, sier hun.  

Jane B. Sæthre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund.

Jane B. Sæthre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund.

Ole Palmstrøm

Sæthre minner om at vi bor i et land med høy sysselsetting blant kvinner. Men at det også er mange kvinner som bekler lave stillingsbrøker og lavlønnsyrker.

– Jeg er utrolig imponert av den innsatsen som er vist under pandemien, og vil bruke 8. mars til å takke alle dere for den jobben de har gjort, sier hun.

Sæthre sier at synliggjøringen har bidratt til å opplyse oss.

– Nå håper jeg også dette kan bedre lønns og arbeidsvilkår i disse yrkene, sier Jane Sæthre.

Sjekk ditt yrke: Så mye mer tjener menn enn kvinner

Fortsatt ikke likelønn

– Dessverre blir 8. mars en viktigere og viktigere dag. Det er fremdeles mange sterke stemmer som mener at lønnsforskjeller basert på kjønn er bare vrøvl og fantasi. Vi vet at det ikke er riktig, sier FOs forbundsleder Mimmi Kvisvik.

Hun minner om at selv innenfor samme yrke og sektor er det nesten 8 prosent forskjell i lønn når kvinner og mener utfører samme arbeid.

– Ulik lønn er urettferdig og reelt og ikke likestillingslandet Norge verdig. Det er bare LO som kan gjøre noe med dette, og da må LO som samla flokk gå foran for å hindre at det tar 50 år før vi har likelønn, sier Mimmi Kvisvik.

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i Fellesorganisasjonen.

Hanna Skotheim

– Vi har fått en regjering som blant annet innfører pensjon fra første krone, fjerner den generelle adgangen til midlertidige ansettelser og styrker retten til heltid. Det vil gjøre en stor forskjell for mange kvinner.

Julie Lødrup i LOs ledelse

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse