JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholdere fra Forsvarsbygg i Høyesterett

ISS-saken: LOs advokat mener EU-retten beskytter ansatte som overføres til ny arbeidsgiver

ISS kunne ikke selv velge hvilke rettigheter renholderne skulle få beholde etter at de ble overført fra statlige Forsvarsbygg. Det mener LOs advokat er slått klart fast gjennom EU-direktivet Norge er bundet av.
ARGUMENTERTE: LO-advokat Alexander Cascio startet på sin innledning i Høyesterett onsdag. Han mener EU-lovverket sikrer renholderne mot tapet av rettigheter de har hatt etter virksomhetsoverdragelsen til ISS:

ARGUMENTERTE: LO-advokat Alexander Cascio startet på sin innledning i Høyesterett onsdag. Han mener EU-lovverket sikrer renholderne mot tapet av rettigheter de har hatt etter virksomhetsoverdragelsen til ISS:

Ole Palmstrøm

merete.jansen@lomedia.no

– Man kan ikke påberope seg direktivet for virksomhetsoverdragelser for å forverre arbeidsvilkårene til en ansatt, sa advokat Alexander Cascio da han prosederte saken for LO/NTL i Høyesterett.

Motparten NHO/Spekter har i retten argumentert for at renholdernes rettigheter som statsansatte ikke følger med ved skifte av arbeidsgiver, med mindre det er individuelt avtalt i arbeidskontrakten til den enkelte. Dette mener Cascio er en helt feil måte å tolke både direktivet og en rekke dommer i EU-domstolen på.

Tapte mye over natten

61 renholdere som har være ansatt i Forsvaret, mange av dem i rundt 30 år, krever blant annet å beholde offentlig AFP og retten til å pensjonere seg tidligere selv om de nå jobber i det private selskapet ISS.

Alexander Cascio har ført saken deres både i tingretten og lagmannsretten. Foran de fem høyesterettsdommerne på videolink fremhevet han at de ansatte fortsatte å gjøre rent på akkurat samme sted, men til dårligere betingelser, etter at de var blitt overført til ISS. Han nevnte spesielt 63 år gamle Solveig Bakke som hadde planlagt å gå av med AFP som 62-åring. Nå må hun i stedet jobbe opp mot fem år ekstra før hun går av med betydelig lavere pensjon.

Ifølge Cascio er det som har skjedd i denne virksomhetsoverdragelsen, uforenelig med regelverket.

– Den klare formålet med EU-direktivet er å sikre at arbeidstakerne beholder rettighetene sine, slo han fast.

Les også: Renholder Inger Synnøve (63) har ventet i seks år på pensjonsavklaring. Nå skal Høyesterett avgjøre

– Ingen forhandling om vilkår

Det handler i rettssaken om tre fordeler som de ansatte har mistet på veien over til ISS; retten lavere pensjonsalder – 65 år – på grunn av slitsomt arbeid, medlemskap i den statlige AFP-ordningen og lengre oppsigelsestid.

NHO-advokat Kurt Weltzien, som fører saken for ISS, har brukt mye tid på å argumentere for at arbeidstakerne ikke kan kreve å få videreført rettigheter som ikke er spesifikt avtalt med den enkelte ansatte. Han mener at dette ikke er tilfelle for det som er en del av lovverket og tariffavtaler inngått mellom partene.

– Kontraktene til renholderne er basert på et standardisert skjema. En blankett hentet opp fra en skuff, der man bare har fylt inn de nødvendige opplysningene. Man får seg forelagt en ferdig utfylt avtale, som man takker ja eller nei til. Det er ikke noe rom for forhandlinger om innholdet, sa Weltzien.

VIDEORETTSSAK: Ankebehandlingen i Høyesterett foregår som videomøte.

VIDEORETTSSAK: Ankebehandlingen i Høyesterett foregår som videomøte.

Skjermbilde

– Arbeidsavtaler i staten er ikke uten innhold

Alexander Cascio argumenterte på sin side med at det umulig kan være noe krav om at man forhandler om innholdet i arbeidsavtalen for å kunne påberope seg rettigheter.

– Da ville jo i praksis ingen ting i avtalen vært en rettighet. Enhver arbeidsavtale i staten ville vært tom for innhold, og det er den jo ikke!

Cascio mener alle rettigheter i et arbeidsforhold følger med over til ny arbeidsgiver ved en virksomhetsoverdragelse, med mindre de er spesielt unntatt i EU-direktivet.

– Her må vi ta utgangspunkt i tidligere arbeidsgivers styringsrett. Kunne hen tidligere ensidig gjøre endringer i vilkårene? Hvis godet var beskyttet mot slike endringer, skal den være tilsvarende beskyttet hos ny arbeidsgiver, mener han.

Les også: Spekter-advokat om renholdernes krav: «Dette er et minefelt»

Medlemskap i Statens pensjonskasse

Et viktig gode som ansatt i staten, er muligheten for å være medlem av Statens pensjonskasse (SPK) og den statlige AFP-ordningen. NHO/Spekter har på vegne av ISS argumentert for at det er nærmest umulig å ta med seg dette godet fra statlig til privat sektor. Det mener LO-advokat Cascio beviselig er feil. Han viste i retten blant annet til at Forsvarsbygg selv påpekte før overdragelsen at det var mulig for ISS å søke SPK om å få beholde en lukket pensjonsordning for en gruppe ansatte. Cascio la også fram en liste over tidligere statlige virksomheter der ansatte har fått beholde medlemskapet. Han nevnte blant annet Avinor, CargoNet, Flytoget og GoAhead. Norske ansatte i det britiske togselskapet ble nylig overdratt fra Vy.

– Dette krever riktignok godkjenning fra departementet, men ut fra det Forsvarsbygg tidligere har beskrevet, er dette fullt mulig å få til.

Påstander om organisasjonskamp

Både på rettens første og rettens andre dag kom det påstander fra Spekter/NHO om at det hele handler om en intern organisasjonskamp i LO-familien, der Norsk Tjenestemannslag (NTL) står mot Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF). Som statsansatte var renholderne medlemmer av NTL, mens de nå hører hjemme i NAF. Dette ble kontant avvist av LOs advokat.

– Uansett utfall, kommer renholderne til å bli værende i NAF framover, så argumentet om organisasjonskamp er veldig vanskelig å forstå.

En påstand Cascio foreløpig ikke har kommentert, er den om at rettssaken inngår i NTLs politiske målsetting om å få en slutt på privatiseringen av offentlig sektor.

– Dette er ren fagforeningspolitikk, hevdet Kurt Weltzien overfor de fem høyesterettsdommerne.

Torsdag skal NTL/LO fullføre sin argumentasjonsrekke, før begge parter slipper til med replikker. Dom i saken er ventet før sommerferien.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse