N" />

Omstilling og videreutdanning:

John (52) fant en ny mulighet da arbeidsplassen forsvant: – Det gjør godt å lære, og det gjør meg glad

Etter at lisenskontoret til NRK i Mo i Rana ble lagt ned i 2020, håper John Alfred Harrang (52) på en framtid som web-designer.
OMSKOLERT: John Alfred Harrang har utdannet seg til webdesigner, noe han håper vil gi ham et fortrinn når han søker jobber.

OMSKOLERT: John Alfred Harrang har utdannet seg til webdesigner, noe han håper vil gi ham et fortrinn når han søker jobber.

Privat

nina.hanssen@lomedia.no

Harrang var en av de 100 som mistet jobben da NRKs lisenskontor stengte dørene for godt. I april tar etterlønnen slutt. Han håper at etterutdanningen skal hjelpe ham inn i en ny jobb.

På lisenskontoret jobbet 52-åringen mest som saksbehandler, men han hadde i tillegg ansvar for å drifte kontorets nettside.

– Jeg har lenge hatt et enkeltpersonforetak ved siden av. Da vi måtte slutte, tenkte jeg med en gang at jeg ville øke min kompetanse innen webdesign. Jeg søkte på nettet og fant en del kurs via en portal i England og meldte meg på. All undervisning foregår på video, og vi sender inn oppgaver underveis, forteller han.

Betalt av egen lomme

Så langt har han 2-300 timer kursing som han har betalt av egen lomme. Nå begynner det å komme flere oppdrag for den engasjerte webdesigneren, men det er foreløpig ikke nok til å betjene alle lån.

– Vi med lengst fartstid i NRK fikk ett års etterlønn. Jeg hadde lyst til å sette meg på skolebenken i Norge, men da måtte jeg immatrikuleres på en høgskole, og jeg ønsket ikke å bruke flere år på etterutdanning. I min situasjon ønsket jeg en fleksibel situasjon, og ettersom jeg er stødig i engelsk, falt valget på en nettportal som tilbyr både billige og bra kurs i det jeg er mest interessert i, sier den tidligere tillitsvalgte ved lisenskontoret.

For 52-åringen ble nedleggelsen av arbeidsplassen et spark bak til å skaffe seg mer kompetanse.

– Hadde jeg hatt den faste jobben min fremdeles, ville jeg nok aldri tatt disse kursene, men studiene har åpnet en ny verden for meg. Å få faglig påfyll er supert for en nerd som meg. Det gjør godt å lære, og det gjør meg glad, sier han.

Vil søke jobb

Selv oppfordrer han andre til å ta utdanningen i Norge hvis de er avhengig av å få papir på eksamen.

– Selv har jeg mange års erfaring og mye arbeidspraksis, så jeg tok utdanningen mer for egen del. Men jeg vet jo at det blir krevende å skaffe seg ny jobb når etterlønna tar slutt i april.

Harrang har ennå ikke søkt på noen jobber, og ettersom han bor i Mo i Rana, er tilbudet også noe begrenset.

– Aller helst skulle jeg vel ønske at jeg hadde et godt nok kundegrunnlag til å få en grei lønn som privat konsulent, men det blir nok for vanskelig. Jeg kommer nok til å se meg om etter en fast stilling og da er jeg åpen og fleksibel, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse