JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
UFORANDRET: Mye er bygget om i kafé-området på 30 år. Men ikke alt. Fra denne tavlen slukket Leirvaag lyset i Fredrikke-bygget da han jobbet som vakt.

UFORANDRET: Mye er bygget om i kafé-området på 30 år. Men ikke alt. Fra denne tavlen slukket Leirvaag lyset i Fredrikke-bygget da han jobbet som vakt.

Ole Palmstrøm

John Leirvaag fikk sitt første tillitsverv på Studentsamskipnaden i Oslo. Nå går han av som NTLs forbundsleder

30 år etter at han forlot jobben på Student­samskipnaden i Oslo til fordel for tillitsverv i NTL, er John Leirvaag tilbake på kjente trakter i sin siste måned som forbundsleder.
2018110109181620181105090151

anders@lomedia.no | ole@lomedia.no

– Jeg er jo virkelig født og oppvokst her, sier forbundsleder John Leirvaag mens han vandrer rundt i Fredrikke-bygget på Universitetet i Oslo.

Nesten 30 år etter at han jobbet og var tillitsvalgt på Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), er han på en rundtur i korridorene og kjøkkenet der han vokste opp, jobbet og fikk sine første tillitsverv.

Kantinene fra 80-tallet har et ganske annerledes mattilbud i dag. Mye er bygd om, men mye står også som det gjorde i april 1990.

Dette blir de viktigste sakene på NTL-landsmøtet

Født inn i SiO

Tilknytningen til SiO startet før Leirvaag ble født. En sommer på 50-tallet kom en kvinne fra England til Norge og trengte litt jobb for å finansiere reisen. Det ble som stuepike på studentboligene som ble utleid til turister om sommeren. Her jobbet også Leirvaags far. De traff hverandre der, og etter noen år ble John født.

Blindern ble en viktig del av barndommen.

– I idrettsbygget feiret jeg og søsknene fødselsdager med pølsefest. Vi ungene turnet rundt i apparatene, mens foreldrene kunne slappe av litt, sier Leirvaag og gløtter inn i den ganske uforandrede gymsalen.

BARNDOMSMINNER: Ettersom Leirvaags far jobbet i Studentsamskipnaden i Oslo, feiret barna bursdagene i gymsalen på Blindern.

BARNDOMSMINNER: Ettersom Leirvaags far jobbet i Studentsamskipnaden i Oslo, feiret barna bursdagene i gymsalen på Blindern.

Ole Palmstrøm

Faren til Leirvaag jobbet videre i SiO, og ble etter hvert direktør for mattilbudet.

– Jeg sprang rundt her i kortbukser, mimrer forbundslederen.

Etter noen studier på Blindern, ble det mer og mer jobb i SiO. Tillitsvalgtrollen inntok Leirvaag ganske raskt også.

– Jeg havna i et veldig spennende miljø, med mange dyktige folk. Jeg var nok også en type som sa i fra, og så traff jeg andre tillitsvalgte jeg kunne lære av, forteller han.

Tillitsvalgt

Etter fire år som heltidstillitsvalgt for de SiO-ansatte, bar det inn på forbundskontoret som 30-åring. Det gikk i forhandlinger, organisasjonsbygging og tillitsvalgtverv for forbundssekretærene.

Da det ble ledig et nestlederverv, ble Leirvaag bedt av daværende forbundsleder Turid Lilleheie om å stille.

– Det gjorde hun til tross for at jeg hadde utsatt henne for noen verbale utblåsninger som tillitsvalgt. Men hun hadde kanskje opplevd meg som en som ikke hadde noen skjult agenda, antar Leirvaag i dag.

Etter fem år som nestleder, ble Leirvaag valgt til leder i NTL i 2010. Etter to perioder trer han nå til side, og skal fungere som rådgiver fram til pensjonsalder i april 2020.

– Det har vært spennende å være leder. Du får være med på å ta beslutninger og påvirke prosesser. Men etter å ha vært tillitsvalgt i 29 år innenfor de samme veggene, begynte jeg å tenke på at dette kunne være rett tid. Kjersti (Barsok) har vært nestleder i fire år, og jeg er helt trygg på at hun blir en god leder. Samtidig er det viktig med utskiftning med en viss kontinuitet, sier han.

Kjersti Barsok ønsker å ta over som leder av NTL
NTLs nestleder, Kjersti Barsok, er en eksplosiv blanding av agitator og byråkrat (2015)

OPPUSSET: I dette hjørnet hadde John Leirvaags far kontor.

OPPUSSET: I dette hjørnet hadde John Leirvaags far kontor.

Ole Palmstrøm

Seire og tap

Om Leirvaag skal oppsummere sin tid som leder, peker han på enigheten om ny pensjon for offentlig ansatte som den største saken han har vært med på å lande.

22. juli er den tyngste opplevelsen Leirvaag har hatt som forbundsleder.

– Det er det verste, både for organisasjonen og folkene vi hadde på Utøya og i regjeringskvartalet.

Det berører også Leirvaag når noen mister jobben.

– Det er tungt hver gang. Som da renholderne i Forsvarsbygg ble sagt opp. Det er bare råttent fra ende til annen. De hadde lagt et langt yrkesliv til Forsvaret, så ble de ofret på et prinsipielt alter, sier Leirvaag, som da kommer på neste punkt:

– Vi skulle fått til et regjeringsskifte. Det er så mange av våre medlemmer som er ekstremt avhengige av hvilken regjering som sitter. Nå er det motbakke, og det merkes at vi ikke blir tatt med på råd, sier han.

En ting som fortsatt irriterer ham, er splittelsen av tariffavtalene i staten, som skjedde i 2016.

– Det er helt borti natta å ha to ulike avtaler for de samme personene eller virksomhetene. Det er ressurssløseri og ødeleggende for tanken om å jobbe sammen for å gi best mulig tjenester.

Regjeringa ville forenkle lønnssystemet i staten. I stedet har det blitt mer komplisert og tidkrevende, viser ny rapport

KJENTE TRÅKK: NTL-leder John Leirvaag jobbet på Blindern for Studentsamskipnaden i Oslo før han ble tillitsvalgt på heltid i 30 år. Snart trer han ut av ledervervet.

KJENTE TRÅKK: NTL-leder John Leirvaag jobbet på Blindern for Studentsamskipnaden i Oslo før han ble tillitsvalgt på heltid i 30 år. Snart trer han ut av ledervervet.

Ole Palmstrøm

Råd på veien

Leirvaag vil ikke formane arvtageren for mye om tida framover. Han advarer om at en forbundsleder blir dratt mellom å drifte kontoret internt og å jobbe utadrettet mot medlemmer og beslutningstakere.

– Framover må det rekrutteres og organiseres. Vi må være mange nok til å være en premissleverandør. Hvis ikke vi er det, er det ingen som syns vi er relevante. Det er ikke sikkert det er så vanskelig. Vi må stå ansikt til ansikt med potensielle medlemmer og være stolte av det vi har å tilby, sier han.

Leirvaag har ikke hatt tid til å planlegge pensjonstilværelsen noe særlig, det er fortsatt en del tid igjen til det. Men han ser fram til å kunne styre mer av dagen sin selv, når han i starten av november for første gang på over 30 år ikke er på valg.

– Jeg er superglad for at jeg fikk denne muligheten. Det har vært kjempespennende, og jeg har gledet meg til å gå på jobb hver dag. Det har vært et privilegium å få jobbe med så mange flotte folk og spennende saker, sier John Leirvaag.

John Leirvaag tar ikke gjenvalg som forbundsleder i NTL: – Dette er mitt bidrag til fornyelse

{"418766":{"type":"m","url":"/image-3.418766.71551c441a","cap":"BARNDOMSMINNER: Ettersom Leirvaags far jobbet i Studentsamskipnaden i Oslo, feiret barna bursdagene i gymsalen på Blindern. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418768":{"type":"m","url":"/image-3.418768.ebe2700664","cap":"UFORANDRET: Mye er bygget om i kafé-området på 30 år. Men ikke alt. Fra denne tavlen slukket Leirvaag lyset i Fredrikke-bygget da han jobbet som vakt.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"68","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"– I idrettsbygget feiret jeg og søsknene fødselsdager med pølsefest. ","place":"Tillitsvalgt"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

– I idrettsbygget feiret jeg og søsknene fødselsdager med pølsefest.

John Leirvaag

{"418766":{"type":"m","url":"/image-3.418766.71551c441a","cap":"BARNDOMSMINNER: Ettersom Leirvaags far jobbet i Studentsamskipnaden i Oslo, feiret barna bursdagene i gymsalen på Blindern. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418768":{"type":"m","url":"/image-3.418768.ebe2700664","cap":"UFORANDRET: Mye er bygget om i kafé-området på 30 år. Men ikke alt. Fra denne tavlen slukket Leirvaag lyset i Fredrikke-bygget da han jobbet som vakt.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"68","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"– I idrettsbygget feiret jeg og søsknene fødselsdager med pølsefest. ","place":"Tillitsvalgt"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}