JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kino-folk ser svart

NTL går sterkt imot den foreslåtte omleggingen av Film & Kino og Norsk kino- og filmfond.
Omorganiseringen av Film & Kino vil berøre 30 ansatte, inkludert bygdekinomaskinistene.  Bildet: Gunnar Fors rigger kinomaskinen i Skiptvedt kommune i 2010

Omorganiseringen av Film & Kino vil berøre 30 ansatte, inkludert bygdekinomaskinistene. Bildet: Gunnar Fors rigger kinomaskinen i Skiptvedt kommune i 2010

Anne-Grete Lossius

may.berg@lomedia.no

– Jeg synes dette er en særdeles dårlig løsning, som tar bort all politisk styring og overlater oss til å bli en slags privat interesseorganisasjon, styrt av de største kinoene og videobransjen, sier Erik Zmuda, leder av NTL Filminstitusjoner.

Han er også imot at Film & Kino mister styringen med Norsk kino- og filmfond.

Den planlagte omorganiseringen berører 30 ansatte i Film & Kino, inkludert bygdekinomaskinistene. De ansatte er høringsinstans, og skal diskutere rapporten på personalmøte den 4. februar.

Zmuda understreker at når han uttaler seg om rapporten, er det som NTL-tillitsvalgt.

Innstilling på høring

Et utvalg nedsatt av Film & Kino har lagt fram en rapport som omhandler framtidig forvaltning av Norsk kino- og filmfond.

Rapporten, som ble framlagt før jul, er ute på høring, med høringsfrist 1. mars.

Film & Kino har i dag en styringsmodell som baserer seg på kommunalt eierskap til kinoene, med et landsmøte som øverste organ.

Flere av de kommunale kinoene er i senere år overdratt til private, eller driftes av kinokjeder.

Film & Kino eier og driver Norsk kino- og filmfond. Fondet får sine inntekter fra en avgift på omsetning av film i næring. Avgiften går til å finansiere Film & Kinos tjenester og støtteordninger.

Endringer i omsetning av video fra salg/leie til nedlastning/strømming har ført til reduserte avgiftsinntekter.

Ny modell

Utvalget har vurdert konsekvensene av endringene i markedet og har sett på ulike organisasjonsmodeller. Utvalget anbefaler en modell der Norsk kino- og filmfond (NKFF) løsrives fra Film & Kino, og blir et selvstendig fond tilknyttet Kulturdepartementet.

Dagens Film & Kino, som er en medlemsorganisasjon med tilslutning fra norske kommuner, omdannes til en bransjeorganisasjon for kino- og videobransjen, uavhengig av kinoenes eierskap.

Utvalget legger opp til at den nye bransjeorganisasjonen skal finansieres av årlige bevilgninger fra fondet.

NKFF blir et selvstendig fond med eget styre, oppnevnt av Kulturdepartementet. Fondet finansieres av avgiftsmidler fra kino og video, som tidligere.

Utvalget overlater til bransjeorganisasjonen selv å gjennom den økonomiske omstillingen som vil bli nødvendig på grunn av endringene i markedet.

Saken skal legges fram for behandling på Film & Kinos landsmøte 2. og 3. juni 2014.

Film & Kino

Film & Kino er bransjeorganisasjon for kino- og videobransjen og ivaretar norske kommuners interesser innen film og kinodrift.

Organisasjonen forvalter Norsk kino- og filmfond (NKFF) og driver i tillegg Bygdekinoen.

Nettside: www.kino.no/

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Film & Kino

Film & Kino er bransjeorganisasjon for kino- og videobransjen og ivaretar norske kommuners interesser innen film og kinodrift.

Organisasjonen forvalter Norsk kino- og filmfond (NKFF) og driver i tillegg Bygdekinoen.

Nettside: www.kino.no/