JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærlinger, lønn og arbeidsforhold:

Kokkelærling Silje (20) delte erfaringer med folk fra hele landet på NTL Ungs første lærlingkonferanse

Silje Isberg var en av 21 deltakerne på NTL Ung sin aller første lærlingkonferanse på Sørmarka denne uka.
ENTUSIASTISK: Kokkelærling Silje Hansen Isberg lærte masse under lærlingkonferansen på Sørmarka.

ENTUSIASTISK: Kokkelærling Silje Hansen Isberg lærte masse under lærlingkonferansen på Sørmarka.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

– Konferanse var veldig gøy og nyttig. Nå har vi endelig lært om våre rettigheter og jeg merket at avstanden til tillitsvalgte er veldig kort, sier Silje Isberg da vi møter henne etter konferansen.

Det er en blid og engasjert sivil kokkelærling fra KNM Harald Hårfagre som sitter foran oss. Hun er lærling på 3. året og har et klart mål om å beholde stillingen sin etter endt læretid.

– Jeg kjente ikke mange andre lærlinger før jeg kom på denne konferansen og nå har jeg knyttet bånd til folk fra hele landet, flere av oss er kokkelærlinger, sier hun.

Hun håper at kokkeerfaringen kan ta henne ut i verden for å lære mer om andre matkulturer på et senere tidspunkt.

Konferansen bekreftet for Isberg at det er mange fordeler ved å være fagorganisert i LO.

Lærling under korona: Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen

Lærlinger i Forsvaret

Emilie Mæland Log (19) og Guro Høstad Breivik (19) synes konferansen var matnyttig viktig. De jobber begge to som kokkelærlinger i Rena Leir. 

De er begge på andre året som restaurantkokkelærlinger og har gjennom dagene lært mye om arbeidsmiljøloven, rettigheter og om LO mens de har vært sørpå.

– Dette var veldig bra og ekstra artig å møte andre kokker fra Forsvaret og utveksle erfaringer. Det var flott å få vite litt mer om hva vi faktisk har krav på. Det er travelt å både lære om kokkeyrket samtidig som vi tar fag som privatister, men det er moro, sier Breivik.

KOKKELÆRLINGER: Guro Høstad Breivik (19) (til venstre) og Emilie Mæland Log (19) syntes det var spennende å møte andre lærlinger på Sørmarka.

KOKKELÆRLINGER: Guro Høstad Breivik (19) (til venstre) og Emilie Mæland Log (19) syntes det var spennende å møte andre lærlinger på Sørmarka.

Nina Hanssen

De er overrasket over alle fordelene av å være fagorganisert. Nå skal de to hjem og sjekke lønnsslippene engang til.

Ingen av dem har klare fremtidsplaner selv om de er ferdige til sommeren 2022. Breivik har lyst til å gå på folkehøgskole mens Log drømmer om å bli fengselsbetjent.

– Det virker som et spennende yrke og jeg er interessert i kriminalitetsforebygging og kriminalomsorg, sier kokkelærlingen.

Jobbsøking: Hvordan skriver jeg en god jobbsøknad og CV?

Usikker på fremtidens arbeidsliv

Malin Simonsen Stene (19) og Ina Linde Moravec (19) fra Trondheim synes det var flott å reise til Sørmarka for å delta på lærlingekonferansen.

Stene er andre års lærling i Arbeidstilsynet i Trondheim, mens Moravec er lærling i DFØ på andre året.

– Dette var utrolig bra, og nå kjenner vi våre rettigheter via NTL og LO. Jeg ble overrasket hvor bra det var, sier Stene.

Både hun og Moravec var glade for at de fikk mer kunnskap om hva de nå kan kreve for overtid og andre fordeler de har gjennom LO.

– Jeg synes også det var fint å høre fra LO favør om Mastercard-tilbud, og at det er mulig for oss å ta direkte kontakt med både banken og våre tillitsvalgte for å få veiledning og hjelp. De er på tilbudssiden, sier Moravec.

GLADE: Ine Moravec (til venstre) og Malin Stene fra Trondheim storkoste seg på NTLs første lærlingkonferanse.

GLADE: Ine Moravec (til venstre) og Malin Stene fra Trondheim storkoste seg på NTLs første lærlingkonferanse.

Nina Hanssen

Begge er enige om at det var fint å komme seg på en fysisk konferanse og se andre mennesker igjen. Og det frister med flere aktiviteter.

– Det var godt å komme litt bort og artig å bli kjent med andre folk i samme situasjon. Vi har lært mye, og det har vært en nyttig erfaring, sier Stene.

Både hun og Moravec er usikker på hva de skal gjøre til sommeren. Men de har lyst til å bruke fagbrevet til å finne en spennende jobb.

Lærlinger, lønn og arbeidsforhold: Kjersti tjente 2.000 kroner i måneden som lærling. Det er helt lovlig

Stolt Kvalvik

Både i klasserommet og i pausene på Sørmarka er det en god stemning. Her følges smittereglene, men folk bruker tiden godt til å dele sine erfaringer som lærlinger.

Leder av NTL Ung, Martin Kvalvik, er glad for at flere fra NTLs forbundskontor har tatt veien hit for å innlede, inkludert forbundsleder Kjersti Barsok.

Både forbundsleder Kjersti Barsok og forbundssekretær Leif Helland (nr 2 f.v.) innledet på NTLs første lærling konferanse som NTL Ung ved Martin Kvalvik (nr. 2 f.h.)og Nikolai Stetzer Oldervik arrangerte på Sørmarka.

Både forbundsleder Kjersti Barsok og forbundssekretær Leif Helland (nr 2 f.v.) innledet på NTLs første lærling konferanse som NTL Ung ved Martin Kvalvik (nr. 2 f.h.)og Nikolai Stetzer Oldervik arrangerte på Sørmarka.

Nina Hanssen

I sin innledning roste både Barsok og forbundssekretær Leif Helland NTL Ung for dette initiativet.

Barsok oppfordret de unge til å engasjere seg i arbeidet NTLs prinsipp- og handlingsprogram og komme med mange forslag fram til neste landsmøte.

Helland, som selv har vært kokkelærling, delte sin personlige historie, samtidig som han ga dem råd om hvordan de kunne gå fram for å kreve det de har krav på. 

Martin Kvalvik synes det var fint å få så mye drahjelp og fikk gode tilbakemeldinger fra deltakerne.

– Jeg er stolt og glad over at vi i NTL Ung har fått avholdt den aller første lærlingekonferansen i NTLs historie. Å satse på lærlinger og fagarbeidere er noe vi i fagbevegelsen må bli bedre på, og denne konferansen er et første ledd i det arbeidet. Jeg håper jeg ser mange av lærlingene som var med disse to dagene på flere kurs og konferanser i tiden framover, sa han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse