JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Konflikt i Mattilsynet om åpent landskap

Sinte ansatte i Mattilsynet vil ikke jobbe i åpent landskap, slik ledelsen planlegger.
KJEMPER FOR KONTORENE: -Vi gjør jobben godt slik vi har det, sier NTL-tillitsvalgt Marianne Johansen i Mattilsynet på Ås.

KJEMPER FOR KONTORENE: -Vi gjør jobben godt slik vi har det, sier NTL-tillitsvalgt Marianne Johansen i Mattilsynet på Ås.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

Mattilsynet er i ferd med å gjennomføre en omfattende omorganisering som har som mål å frigjøre tid og ressurser til å drive mer tilsyn.

Som en del av effektiviseringsprosessen, har Mattilsynet igangsatt et forsknings- og utviklingsprosjekt om «Framtidens arbeidsplass», i samarbeid med Statsbygg.

Her har de havnet på kollisjonskurs med de ansatte.

– Åpent landskap er usosialt

Aldri opplevd maken

– Ledelsen har valgt et scenarie med åpne, teambaserte løsninger. Cellekontorene skal ut. I alle mine år som tillitsvalgt har jeg aldri opplevd maken til protester fra de ansatte, sier Terje Olsen, NTLs hovedtillitsvalgt i Mattilsynet.

Ledelsen mener at teamarbeidsplasser og åpne landskap vil fremme samhandling, deling av kompetanse og gi større fleksibilitet. I tillegg regner man med å redusere husleiekostnadene med 25 prosent.

De ansatte frykter støy og konsentrasjonsproblemer når de skal skrive rapporter og drive saksbehandling.

Olsen stiller seg tvilende til at både effektiviteten og innsparingen.

– Vi må ha masse spesialrom, og hvor effektivt er det egentlig at folk må flytte rundt til masse lokasjoner i løpet av en arbeidsdag, sier han.

Terje Olsen, leder i NTL Mattilsynet.

Terje Olsen, leder i NTL Mattilsynet.

Anette Karlsen

– Ledelsen har bestemt seg

Olsen forteller om sinte ansatte over hele landet, og om en ledelse som har bestemt seg.

– Når vi snakker om omorganiseringen, er «Framtidens arbeidsplass» det eneste folk vil snakke om. Men vi har ikke klart å få ledelsen i Mattilsynet til å snu. Ledelsen har styringsrett på dette. Vi får sette vår lit til gode lokale prosesser, men tilbakemeldingene viser at det har vært en del støy lokalt.

UD-ansatte sier nei til kontorlandskap

Vil ha sine cellekontor

På Mattilsynets regionkontor på Ås, forteller NTL-tillitsvalgt Marianne Johansen at hun har fått mange negative tilbakemeldinger om åpent landskap.

– Folk tror det kan bli mye støy og problemer med å konsentrere seg om arbeidsoppgavene. I den grad vi driver gruppearbeid, har vi møterom og fasiliteter til å ivareta de behovene, sier Johansen.

NTLerne på regionkontoret mener at de fullt ut er i stand til å gjennomføre omorganiseringen de er pålagt uten å gjøre store endringer i dagens bygg. De mener at bygget, som er fra 90-tallet, er bra nok som det er. De frykter at åpent landskap skal bli et mislykket, men irreversibelt eksperiment.

Alle skal få egen pult i regjeringskvartalet

Bortkastede penger

– Vi skal drive med tilsyn, ikke fancy utforming av kontorer. De bildene vi har sett ser jo veldig flotte ut, men hva er vitsen? Vi gjør jobben veldig godt slik vi har det, sier Johansen, som mener det er feil bruk av Mattilsynets begrensede ressurser å iverksette en storstilt ombygging, med nye møbler, skillevegger og støydempende tepper.

– Mange sier de vil kjøpe seg hørselvern. Jeg ville synes det var ille, om folk skal måtte bruke hørselvern for å klare arbeidsdagen sin, sier Johansen.

I likhet med landet for øvrig, har regionkontoret på Ås dannet en «husgruppe», med representanter for ledelsen, de ansatte og verneombud.

– Men det spørs hvor langt de ansatte kommer med sitt syn, ledelsen har styringsrett, sier Johansen.

Følg FriFagbevegelse på Facebook og Twitter

Verneombudet er bekymret

Arve Kolbeinsen, verneombud for Mattilsynet i region sør og vest, har fått mange negative tilbakemeldinger fra ansatte, og han er bekymret for at åpent landskap skal ha negativ påvirkning på arbeidsmiljøet.

– Jeg har gjort en del undersøkelser sjøl om suksesshistorier med åpent landskap. Jeg finner svært lite. Det er nesten bare negative erfaringer med støy og mistrivsel. Jeg er bekymret for arbeidsmiljøet og for de ansatte, sier Kolbeinsen.

Han hører om folk som sitter med hørselvern i åpne landskap for å skjerme seg mot støy, og mener det vil være et tilbakeskritt for arbeidsmiljøet.

– Slik jeg oppfatter det, skal det gis rom for lokale løsninger, og tilpasninger for den enkelte. Hva det innebærer, vet jeg ikke. Det finnes historikk på at sykefravær går opp med åpne landskap. Vi har et veldig godt arbeidsmiljø i Mattilsynet, som jeg er redd skal bli skadelidende, sier Kolbeinsen.

Få nyhetsbrev fra FriFagbevegelse

Framtidas arbeidsplass

Mattilsynet sier det er viktig å se fremover for å kunne utvikle arbeidsplasser for morgendagens arbeidstakere.

– Mattilsynet har endret seg mye siden vi ble etablert i 2004 og i dag sitter vi med til dels altfor store lokaler. En overgang til areal- og kostnadseffektive lokaler vil frigjøre midler til andre store og viktige oppgaver. Vi har en målsetting om 25 prosent reduksjon i husleie- og driftsutgifter, sier Harald Gjein, administrerende direktør i Mattilsynet, i en mail til NTL-magasinet.

Ifølge Gjein følger man med på forskningen og henter erfaring fra andre sammenlignbare virksomheter som har innført denne typen løsninger.

– Her er det stor grad av tilfredshet hos de ansatte selv om det var stor skepsis i forkant, sier Gjein.

Gjein mener det er utfordringer med åpne, gruppebaserte løsninger, og påpeker at det er viktig å kompensere på best mulig måte for eventuelle ulemper. Dette gjelder for eksempel bruk av støydempende materialer på gulv, tak og vegger, legge møterom og sosiale soner til egne soner i lokalet, bruke hyller, grønne planter og multirom som skille mellom grupper.

– Vil Mattilsynet innføre åpent landskap uansett hva de ansatte sier?

– De ansatte i Mattilsynet vil være med å utforme lokalene slik at de ulike behovene blir best mulig ivaretatt. Sammen med de ansatte vil det bli utarbeidet kjøreregler lokalt, fordi vi med nye løsninger vil forholde oss til hverandre på andre måter enn vi kanskje er vant med, sier Gjein.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse