JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kulturstreiken fortsetter – ingen løsning i mekling

Meklingen varte til sent onsdag kveld, uten å ende med en løsning.
MEKLET: LO Stat-nestleder Lise Olsen meklet hele onsdag, men ble ikke enig med Spekter.

MEKLET: LO Stat-nestleder Lise Olsen meklet hele onsdag, men ble ikke enig med Spekter.

Eirik Dahl Viggen

anders@lomedia.no

– Vi har strukket oss langt i meklingen. Tilbudet fra arbeidsgiver er en løsning som ikke finnes. Dermed innfrir ikke tilbudet våre krav, sier Lise Olsen, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat.

På forhånd varslet Spekter at de kom med et nytt tilbud til de ansatte i kultursektoren, men de ble ikke enige om hvilken pensjonsordning de skal ha i framtida.

Kulturstreiken: LO Stat åpner for å diskutere pensjonstilbud fra Spekter

Står fast på hybrid

– Pensjon er en langsiktig forpliktelse, og må være godt regulert og forankret i lovverket. Vi mener hybridpensjon best ivaretar våre medlemmers rettigheter, sier Dag Agledal, NTLs forhandlingsleder.

Les også: Kulturinstitusjoner har spart millioner på midlertidig pensjonsordning

LO Stat og de streikende forbundene Fagforbundet, NTL og Creo sier de har strukket seg langt for å imøtekomme arbeidsgivernes ønske om forutsigbarhet for pensjonskostnadene.

– Vi har levert et krav skreddersydd til å ivareta de bekymringer og utfordringer arbeidsgiverne har gitt utrykk for. Svaret er både skuffende og overraskende, sier Nora Hagen, Fagforbundets forhandlingsleder.

LO Stat sier i en pressemelding at de ikke kan avslutte en streik som ikke oppfyller deres hovedkrav.

– Vi velger trygghet og forutsigbarhet når vi skal avgjøre pensjoner til ansatte i kultursektoren. Vi har ikke møtt en eneste ansatt som ønsker å velge risiko framfor trygg, sikker og god pensjon, poengterer Christine Thommassen, nestleder i Creo.

Les også: Holder streikeånden oppe ved å marsjere i gatene

Spekter: Trist

– Det er svært beklagelig og trist at partene heller ikke denne gang lyktes å finne frem til en løsning på denne streiken, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten i en pressemelding.

INGEN LØSNING: Spekter-direktør Anne-Kari Bratten måtte erkjenne at streiken fortsetter etter dagens mekling.

INGEN LØSNING: Spekter-direktør Anne-Kari Bratten måtte erkjenne at streiken fortsetter etter dagens mekling.

Eirik Dahl Viggen

Hun sier at Spekter og deres scenekunstmedlemmer er villige til å strekke seg så langt som mulig for å komme LO i møte.

– Derfor har vi nå etter at meklingen ikke førte frem oversendt et tilbud til LO Stat om at det fra 1. april 2022 innføres en livsvarig og kjønnsnøytral tjenestepensjonsordning, sier Bratten, og legger til:

– Vi ser nå frem til å møte LO Stat og forbundene igjen når de har fått sett på tilbudet.

Det er altså dette tilbudet Lise Olsen i LO Stat sier er en «løsning som ikke finnes».

Spekter poengterer at streiken er en belastning for alle involverte, og spesielt for publikum som ikke får tilgang på kulturtilbudene.

– For oss har det vært viktig å få gjenåpnet de streikerammede kulturinstitusjonene, sier Bratten.

Det gikk altså ikke i denne meklingsrunden, og fra 25. oktober trapper LO Stat streiken opp ytterligere, slik at det blir 1100 ansatte i streik fra denne dagen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse