JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SNART I REGJERING: Hadia Tajik i Ap har 25 dager til å endre budsjettforslaget fra Jan Tore Sanner og regjeringen.

SNART I REGJERING: Hadia Tajik i Ap har 25 dager til å endre budsjettforslaget fra Jan Tore Sanner og regjeringen.

Terje Pedersen / NTB

Statsbudsjettet 2022

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Regjeringen har lagt inn et nytt kutt på 0,5 prosent for hele offentlig sektor i sitt siste statsbudsjett. Ap lover en slutt på ostehøvelkuttene, men den nye regjeringen er ikke tydelig på hvordan det skal skje.12.10.2021
13:12
13.10.2021 09:18

merete.jansen@lomedia.no

katharina@lomedia.no

torgny@lomedia.no

I åtte år har den borgerlige regjeringen kuttet flatt i de offentlige budsjettene. Til sammen har det blitt 16,1 milliarder kroner. Den såkalte avbyråkratisering- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen) videreføres i forslaget til statsbudsjett for 2022 med 0,5 prosent kutt.

Nå sier Arbeiderpartiet og Senterpartiet at de vil ha slutt på de borgerliges ostehøvelkutt, når de tar over styringen av offentlig sektor.

– Den såkalte ABE-reformen er den mest ineffektive måte å drive effektivisering på. Når vi avbyråkratiserer, vil vi ikke bruke rene ostehøvelkutt i hele offentlig forvaltning, slik Høyre har gjort, skriver Arbeiderpartiets nestleder og finanspolitiske talsperson Hadia Tajik i en epost til NTB.

Onsdag lanserer Arbeiderpartiet og Senterpartiet sin regjeringserklæring. På torsdag presenterer de sin nye regjering.

Les denne: Solberg-regjeringa vil redusere formuesskatten med 500 millioner kroner

Vil flytte penger, men sier ikke hvor mye

Men selv om Ap og Sp lenge har kritisert flate kutt, så er det ennå ikke klart hvordan de vil håndtere kuttene som Sanner har lagt inn i budsjettet for neste år.

– Hvilke konkrete endringer vi vil gjøre i Høyre-regjeringens budsjett denne gang, må vi ta når vi har fått sett på helheten og vurdert det opp mot økonomisk handlingsrom, sier Tajik.

Ap og Sp har bare 25 dager til å utarbeide en såkalt tilleggsproposisjon til statsbudsjettet hvor de kan gjøre endringer. Deretter må de forhandle med SV for å få støtte til budsjettet.

– Høyre-regjeringen har brukt ett år på å lage dette budsjettet. Vi får noen få uker på oss til å sette vårt preg på det. Det kommer vi til å gjøre, for vårt arbeid for å prioritere vanlige folk starter fra dag én, lover Tajik til NTB.

Aktuelt: Lite penger å flytte på for ny regjering, mener økonomiprofessor

Hun vil imidlertid ikke si hvor mye penger de vil omprioritere.

– Ved tidligere regjeringsskifter har flere milliarder kroner blitt flyttet på, sier Tajik.

Sanner vil ikke detaljstyre kuttene

Finansminister Jan Tore Sanner (H) vil videreføre ABE-reformen.

– Akkurat som privat sektor effektiviserer sin drift hvert år, er det viktig at det også stilles effektiviseringskrav til statlig sektor.

Statsråden ønsker ikke å bestemme hvordan og hvor kuttene skal gjennomføres.

– I stedet for at vi på toppen skal sitte og detaljstyre hvor det skal strammes inn i statlig sektor, blir dette i stor grad overlatt til de som har skoene på, til å bidra til økt handlingsrom i årene som kommer, sa Sanner på pressekonferansen etter finanstalen i Stortinget.

Han ville ikke gi noen vurdering av Arbeiderpartiets og Senterpartiets mulighet for å gjøre noe med kuttene.

Mye lest: Statskog-ansatte Geir vil ha slutt på privatiseringen: – Stans nedsalget og tenk på distriktene

Sp vil ikke reversere alle kuttene

Senterpartiet mener Solberg-regjeringens siste budsjett ikke tar tak i utfordringene med økende forskjeller på tvers av hvor folk bor og hva folk tjener.

– Det er mye som må rettes opp i løpet av åra som kommer. Vi skal nå bruke den knappe tiden vi har til rådighet nå i høst for å justere neste års budsjett slik at folk over hele landet merker at Senterpartiet er i regjering, skriver Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, til Frifagbevegelse

Gjelsvik sier at det blant annet kan være behov for å kutte flere direktorater og i bruken av kommunikasjonsrådgivere og konsulenter i det offentlige.

Folk er lei sentralisering og økte forskjeller, mener Gjelsvik. – Det er på tide med en regjering som lytter til vanlige folk.

– Høyresiden har ikke svaret på de utfordringene Norge nå står overfor. Det har de nok en gang vist gjennom budsjettforslaget. Nå ser vi frem mot å ta fatt på jobben med å gi Norge en ny kurs, sier Gjelsvik.

– Veien videre for Norge bekjentgjøres i morgen gjennom den nye regjeringserklæringen. Der går vi inn for å sikre tjenester nær folk i hele Norge, redusere sosiale og geografiske forskjeller og skape arbeidsplasser og verdier i Norge etter korona, sier Gjelsvik.

Mye delt: Klimarådgiver Aled har enorme forventninger til Støre: – Vi må få en lykkelig slutt på oljeeventyret

LO og NTL frustrert over nye kutt

– Dette er ingen stor overraskelse, men likevel svært beklagelig, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

– Disse flate, uprioriterte ostehøvelkuttene har de holdt på med i sju år nå. Og vi vet hva det har ført til.

LEIT: LO Stat-leder Egil André Aas er ikke overrasket over at ostehøvelkuttene fortsetter.

LEIT: LO Stat-leder Egil André Aas er ikke overrasket over at ostehøvelkuttene fortsetter.

Alf Ragnar Olsen

Aas mener statens virksomheter blir mer og mer utarmet og at det finnes mange eksempler på at dette går utover tjenestekvaliteten. Han nevner blant annet kriminalomsorgen, Nav og arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap.

LO Stat-lederen syns det er spesielt oppsiktsvekkende at denne siste avskjedspresangen fra regjeringen kommer mens landet er på vei ut av en pandemi.

– «Takk for innsatsen under pandemien, gode statsansatte, bonusen blir et kutt på nesten to milliarder i driftsbudsjettene deres.» Det er bare trist, konstaterer Aas.

Viktig: LO håpet regjeringen ville styrke tiltak for arbeidssøkere – blir redusert med 580 millioner i statsbudsjettet

– Rammer velferdsstaten

LO-leder Peggy Hessen Følsvik stemmer i:

– Det er skuffende at den avtroppende regjeringen ikke prioriterer tiltak mot sosial dumping. Nav har vært hardt presset under pandemien. På tross av det, har de såkalte ABE-kuttene fortsatt. Dette er kutt som rammer velferdsstaten og offentlig sektor. Det sier seg selv at dette ikke er holdbart i lengden, sier LO-lederen.

Selv om regjeringen foreslår ekstraordinære midler til Nav til neste år, nulles disse ut av ABE-kuttene. LO mener budsjettet er langt fra tilstrekkelig til å løse de store problemene vi fortsatt ser i arbeidsmarkedet.

– Kuttet innebærer for eksempel at man tar over 63 millioner kroner fra Nav. Dette er midler som skulle hjelpe folk i arbeid. Vi forventer at den nye regjeringen går bort fra denne kuttpolitikken, sier LO-lederen.

Denne skaper debatt: Nav-ansatte vil ha slutt på kutt i ytelser: – Ingen blir frisk av at en tar fra dem pengene

Forventninger til den neste regjeringen

Leder Kjersti Barsok i Norsk Tjenestemannslag er glad for at Ap og Sp overtar regjeringskontorene.

BEKYMRET: – Nå har de kutta ressursene til offentlig sektor i åtte år. Også dette budsjettet ser ut til å ha en profil som vil øke forskjellene, sier Kjersti Barsok.

BEKYMRET: – Nå har de kutta ressursene til offentlig sektor i åtte år. Også dette budsjettet ser ut til å ha en profil som vil øke forskjellene, sier Kjersti Barsok.

Ole Palmstrøm

– De påtroppende regjeringspartiene vil gå i en annen retning. NTL har mye høyere forventninger til den neste regjeringsplattformen. Og ikke minst til hva det nye stortingsflertallet gjør i behandlingen av dette budsjettet, sier Barsok, og legger til:

– Vi er glade for at vi nå har et flertall som vil styrke offentlig sektor. Nå skal vi lese budsjettdokumentet og delta i høringer i Stortinget de neste ukene.

Åtte år med kutt blir 16,1 milliarder kroner

Tallene er hentet fra regjeringens forslag til statsbudsjett

• 2015: 1,7 milliarder kroner

• 2016: 2,1 milliarder kroner

• 2017: 2,5 milliarder kroner

• 2018: 2,3 milliarder kroner

• 2019: 1,7 milliarder kroner

• 2020: 1,7 milliarder kroner

• 2021: 2,2 milliarder kroner

• 2022: 1,9 milliarder kroner (forventet innsparing)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.10.2021
13:12
13.10.2021 09:18Mest lest

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

Jysk

Butikkarbeidere følte seg presset. Nå dropper Jysk omstridt ordning

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Torgny Hasås

UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

Tormod Ytrehus

Hotell- og restaurant-arbeidarar tapte lønnskamp: – Klar beskjed om at vi ikkje er så mykje verd

Debatt

Trygge og gode arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. De kommer fra fagforeningene, skriver Knut-Johannes Berg.

Trygge og gode arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. De kommer fra fagforeningene, skriver Knut-Johannes Berg.

Bjørn Grimstad

«Når anbud blir et samfunnsproblem»

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

Erlend Angelo

Tillitsvalgte kritiserer Støre: – Henter inn for mange karrierepolitikere

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

Hvor mye strøm kan vi lage ved å oppruste norske vann­kraft­verk?

LØSNING: Kulturstreiken er avsluttet etter at partene ble enige om å innføre livslang og kjønnsnøytral pensjon.

LØSNING: Kulturstreiken er avsluttet etter at partene ble enige om å innføre livslang og kjønnsnøytral pensjon.

Frank Holtschlag/nyebilder

Slik ble løsningen på kulturstreiken

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

Stig-Audun Hansen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Slavemerket» som reiste arbeiderkampen på Norges nest største arbeidsplass

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

«Den norske modellen er truet»

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Jan-Erik Østlie

Klimaministeren vil bygge ut mer vindkraft

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Jan Inge Haga

Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Helge Rønning Birkelund

Innleieforbud i Oslo ikke nok: – Blir det forbud, flytter bare byråene ut

Sylvi Listhaug (Frp) ber om en garanti fra regjeringen om at avgiftene på drivstoff ikke settes opp.

Sylvi Listhaug (Frp) ber om en garanti fra regjeringen om at avgiftene på drivstoff ikke settes opp.

Leif Martin Kirknes

Frp etterlyser avklaring om avgift på bensin og diesel: – Hersker full forvirring

Fotomovimiento

Snart kan du booke et arbeidervennlig hotell til Spania-ferien

TARIFF: NTL-nestleder Ellen Dalen mener tariffavtalen LO Stat, YS og Unio er på dekker behovene deres best.

TARIFF: NTL-nestleder Ellen Dalen mener tariffavtalen LO Stat, YS og Unio er på dekker behovene deres best.

Eivind Olai Kristiansen

Forskerforbundet vil sikre høytlønte i staten: Vurderer Akademikernes tariffavtale

Debatt

Ole Palmstrøm

«Enda en arbeider som ikke kommer hjem fra jobb»

Leif Martin Kirknes

Tajik slår tilbake mot Asheim: – Det bør ikke være kontroversielt å lytte til partene i arbeidslivet

Fabrikklokalene til Bergen Engines AS, som tidligere var eid av Rolls-Royce. Nå er det Langley Holding AS som har overtatt, og de varsler blant annet endring av logo.

Fabrikklokalene til Bergen Engines AS, som tidligere var eid av Rolls-Royce. Nå er det Langley Holding AS som har overtatt, og de varsler blant annet endring av logo.

Tormod Ytrehus

Ansatte vil miste jobben, sier ny Bergen Engines-eier

Norge klatrer til 5. plass på listen over verdens beste pensjonssystemer, men har et kjønnspensjonsgap på 27 prosent, ifølge en internasjonal indeks. 

Norge klatrer til 5. plass på listen over verdens beste pensjonssystemer, men har et kjønnspensjonsgap på 27 prosent, ifølge en internasjonal indeks. 

Colourbox.com

Norge på 5. plass over verdens beste pensjonssystemer


Flere saker