JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat og Universitetet i Bergen:

LO Stat utvider kurstilbudet med masterprogram for tillitsvalgte: – Unikt, mener UiB

I mange år har LO Stat i samarbeid med Universitetet i Bergen tilbudt kurs til tillitsvalgte. Fra 2023 utvides tilbudet med en egen mastergrad.
STUDIER: LO Stat har i mange år tilbudt kurs for tillitsvalgte og medlemmer i samarbeid med Universitetet i Bergen. Nå utvides tilbudet med en erfaringsbasert mastergrad.

STUDIER: LO Stat har i mange år tilbudt kurs for tillitsvalgte og medlemmer i samarbeid med Universitetet i Bergen. Nå utvides tilbudet med en erfaringsbasert mastergrad.

Jan Kåre Wilhelmsen, UiB

anders@lomedia.no

For 20 år siden startet samarbeidet mellom LO Stat og Universitetet i Bergen (UiB), med tilbudet om kurset «Forvaltningspolitikk», som var en del av LO Stats toppskolering.

Siden den gang har det blitt flere kurs, og tilbudet har vært veldig populært. Nå utvides det med en erfaringsbasert mastergrad i «Organisering og reformer i offentlig sektor».

Målet er å øke kunnskapen om offentlig sektor, og gjøre de tillitsvalgte bedre rustet til å fylle rollen sin.

– Unikt samarbeid

Det er førsteamanuensis Dag Runar Furuheim Jacobsen fra UiB som har vært med å utvikle kurstilbudet LO Stat tilbyr. Han kaller det unikt.

– Lengden, dybden og kvaliteten på samarbeidet tror jeg ikke det finnes noe lignende av, sier han.

Furuheim Jacobsen kaller opplegget «oppdragsbasert opplæring», ettersom det er LO Stat som gir UiB et oppdrag om å gjennomføre det faglige opplegget. Kursene har vært utviklet i tett samarbeid med folk fra i hovedsak LO Stat og NTL.

Saken fortsetter under bildet.

Dag Runar Furuheim Jacobsen, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

Dag Runar Furuheim Jacobsen, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

Universitetet i Bergen

Fram til nå har det vært tre ulike kurs de tillitsvalgte kunne søke på, som gjennomføres digitalt og med samlinger gjennom et halvt år.

Furuheim Jacobsen mener det har vært en suksess, og at det har blitt lagt merke til helt opp på sentralt nivå i UiB.

– Det begynte som en inngangsdør til det akademiske for de fleste som en tilnærming til grunnleggende kunnskaper om organisasjonsfaglige forhold, men nå ser vi at flere har en akademisk utdanning fra før. Men det kommer fortsatt sentrale tillitsvalgte som er helt fantastiske akademiske talenter, som kanskje ikke har hatt mulighet, ønske om eller tradisjon for å ta høyere utdanning. Det er utrolig morsomt å oppdage dem, sier han.

Naturlig utvikling

Kursene som har blitt tilbudt så langt, dreier seg om utviklingen av offentlig sektor og grunnleggende organisasjonsfaglige tilnærminger til forståelsen av reformer og omstilling.

Masterutdanningen vil dra det samme fokuset mange skritt videre ved å rette oppmerksomheten mot dagens sentrale reformmodeller, hvordan reformer kan analyseres og forstås, og hvordan reformarbeidet kan gjennomføres i praksis.  

Toppskoleringen består i dag av 5 kurs, hvorav 3 er nyutviklet i sammenheng med opprettelsen av mastergraden.

I tillegg til å være frittstående og tilgjengelig for alle, vil disse tre nye kursene også være en del av masterprogrammet.

Furuheim Jacobsen mener det er en naturlig utvikling av tilbudet å innføre mastergraden.

– De organisasjonsfaglige kursene skal fortsatt være en inngang til det akademiske, men vi ser at folk har mer utdanning og mange har bachelor fra før. Om man vil ha noe på toppen, er master det som gjelder. Jeg tror det er strategisk riktig av LO Stat å ha et tilbud som ivaretar de med akademisk utdanning, sier han.

Førsteamanuensisen er klar på at dette er et viktig tilbud å ha for LO Stat.

– Det er toppskoleringen som er viktig for den jevne tillitsvalgte og medlemmene. Kursenes omfang og tyngde gir blant annet deltagerne mulighet for makt og symmetri i møte med arbeidsgivere. Og så er det noen som har drømmer og ambisjoner om å ta en grad i tillegg til dét, men det er ikke for alle. Dette ivaretar begge formålene, sier han.

Antall plasser i toppskoleringen vil fortsatt ligge på mellom 40 og 50 per kurs. Opptaket til masterutdanningen vil være mer begrenset enn dette siden et masterløp krever tett oppfølging fra de faglige på universitetet.

Arbeidsmiljø og varsling: Her lærer tillitsvalgte å håndterere varsling

Et viktig tilbud

Masterprogrammet vil ikke koste noe for de som får plass, utover semesteravgift og faglitteratur.

LO Stat-sekretær Mona Fagerheim, som selv har gått på kursene ved UiB, og er glad for at det nye tilbudet kommer på plass.

– Dette er skikkelig stas. Så vidt jeg vet, skriver vi historie med dette, sier hun, og legger til:

– Det er utrolig bra for oss å kunne tilby dette til tillitsvalgte og medlemmer. Én av tilbakemeldingene vi får under toppskoleringen er at kursene gjør de tillitsvalgte mer robuste i møte med arbeidsgivere, og at de bidrar til at partene blir mer, sier hun.

Og når så mange som 70 prosent av de som har tatt kursene tidligere har hatt en bachelorgrad fra før, var et tilbud om master et naturlig neste steg.

– Det er åpenbart at kursene tilfører oss og medlemmene mye, men det er også fint å høre at vi tilfører universitetet noe. Dette er jo i hovedsak voksne folk som har solid arbeidslivs- og tillitsvalgterfaring, før de begynner på våre kurs og studier. Det er vinn-vinn for oss begge, sier hun.

Hun ser for seg at dette også gir forbundene muligheter ved å sende sine tillitsvalgte på denne utdanningen.

– Dette gir muligheter for forbundene til å få belyst områder som de selv kan ha nytte av, og som kanskje også kan tilføre forskningen noe, sier Fagerheim.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse