JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat-lederen vil sikre at de statsansatte sitter igjen med mer penger i år

Statsansatte fikk reallønnsnedgang i fjor, og LO Stat-leder Egil André Aas slår fast at reallønnsvekst er et hovedkrav for de statsansatte i år.
LØNN: LO Stat-leder Egil André Aas forventer et krevende lønnsoppgjør i vår.

LØNN: LO Stat-leder Egil André Aas forventer et krevende lønnsoppgjør i vår.

Jan-Erik Østlie

anders@lomedia.no

Den foreløpige oversikten over lønnsoppgjøret i fjor, viser at den samla lønnsveksten var 3,5 prosent. Frontfagsramma, som legges av konkurranseutsatt industri og angir normen for de andre oppgjørene, var 2,7 prosent.

De ansatte i staten fikk en vekst på 2,8 prosent. Med en prisstigning på 3,5 prosent betyr det reallønnsnedgang i 2021.

LO Stat-leder Egil André Aas kommenterer tallene slik:

– TBU-tallene understreker bare det jeg har sagt tidligere: årets tariffoppgjør kommer til å bli svært utfordrende. Samtidig kunne dette vært verre. Totalt sett er ikke dette et voldsomt strekk i laget, sier han.

I industrien hold industriarbeiderne seg til 2,75 prosent, mens industrifunksjonærene fikk 3,25 prosent, og dro dermed opp resultatet for frontfaget. Ansatte i finansbransjen fikk 4 prosent økning, og de som jobber i Virke-bedrifter i varehandelen 4,75 prosent.

Aas konstaterer at flere av faktorene rundt årets lønnsoppgjør gjør det komplisert.

– Mange av våre medlemmer har opplevd reduksjon i kjøpekrafta ved de siste oppgjørene, og vi befinner oss i tillegg i en helt spesiell situasjon med høy prisstigning, der spesielt strømprisene har økt mye og slår ut på folks økonomi, sier han.

Står støtt i frontfaget

Men det faktum at industrien har fått mer i tillegg enn det som ble frontfagsramma to år på rad, gjør ikke at Aas blir svekket i troen på frontfagsmodellen.

– De som snakker om at frontfaget har mistet sin legitimitet tar feil. Holden-utvalget slo fast at det innenfor frontfagets ramme skal være mulig å kompensere for etterslep i lønn. Dette er noe jeg jeg forholder meg til.

Samtidig advarer han mot at noen grupper ikke viser den disiplinen som det store flertallet gjør:

– Frontfagsmodellen krever disiplin fra alle parter. TBU-tallene viser nok en gang at det er spesielt en gruppe som ikke har magemål: Det kan virke som om finansnæringa rett og slett har fristilt seg selv fra modellen. Dette er en utvikling vi har sett over tid, og det må ta slutt, sier Aas.

Ambisjoner for oppgjøret

Tariffoppgjøret for de statsansatte starter med forhandlinger i april, så det er fortsatt mye arbeid som skal gjøres før LO Stat setter seg ved bordet. Men én ting er klart:

– Vi har ambisjoner for dette oppgjøret, der reallønnsvekst er et hovedkrav. Jeg tror likevel det er det er smart å ikke ta av midt i februar. Til det er det fortsatt for mange ukjente faktorer. Nå skal vi bruke tid på å analysere tallene grundigere, og sammen med forbundene våre utarbeide det som blir vårt endelige krav, sier Aas.

Det er heller ikke bare lønn som blir viktig i år, minner han om.

– Vi må heller ikke glemme at vi går inn i et hovedoppgjør, og har andre utfordringer enn bare lønn. Både i staten og Spekter-området, sier Aas.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse