JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Programmet for Kartellkonferansen 2021

LO Stat-sjefen kan endelig invitere til Kartellkonferanse igjen. Her er det som skal skje

LO Stat-leder Egil André Aas gleder seg veldig over å kunne invitere til konferanse på Gol igjen – og han er svært godt fornøyd med årets program.
KARTELLKONFERANSE: LO Stat-leder Egil André Aas gleder seg til å kunne samle tillitsvalgte og gjester til konferanse på Gol igjen.

KARTELLKONFERANSE: LO Stat-leder Egil André Aas gleder seg til å kunne samle tillitsvalgte og gjester til konferanse på Gol igjen.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

Det mangler ikke på toppnavn på programmet til årets Kartellkonferanse i november: Statsminister, LO-leder, statsråder, toppøkonomen Mariana Mazzucato, Equinor-sjefen, forbundsledere og pressetopper.

– Vi har alltid hatt som mål at Kartellkonferansen skal være et politisk verksted der vi ikke slår inn åpne dører, men starter debatter som fører samfunnet framover. Den ambisjonen tror jeg vi oppfyller i år også, sier Egil André Aas, leder i LO Stat.

Og temaene de skal diskutere er store og viktige.

Mye delt: Hva er minstelønna i Norge? Her er oversikten

Vanskelig samtale

Konferansen starter 24. november med debatt om hat, radikalisering og ytringsfrihet. Netthets, radikalisering, hat og utenforskap utfordrer tilliten mellom folk i Norge og mye av det vi er stolte av her. LO Stat ønsker å gå grundig inn i denne debatten.

– Vi har hatt dette temaet oppe flere ganger, og var tidlig ute med å debattere dette etter 22. juli. Nå må vi se framover og diskutere løsningene. Vi håper det blir en bevisstgjøring av de topptillitsvalgte, og at vi kan finne ut hvordan vi kan bevare tilliten til hverandre framover, sier Aas.

Blant de som skal gå inn i problematikken, er statsråd Tonje Brenna, daglig leder Hedda Bryn Langemyr i Prosjekt Utsyn, daglig leder Jørgen Watne Frydnes for Utøya, forbundsleder Mimmi Kvisvik i FO og direktør Adele Matheson Mestad i Norges institusjon for menneskerettigheter.

Det blir også en debatt om pressens rolle i spennet mellom det å være en moderator som også skal ivareta ytringsfriheten. Her stiller generalsekretær Elin Florberghagen i Norsk Presseforbund, VG-redaktør Gard Steiro og ansvarlig redaktør Harald S. Klungtveit i Filter Nyheter.

Til slutt skal AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem og Unge Høyre-leder Ola Svenneby diskutere hvordan tilliten mellom politiske motstandere skal bevares.

Mye lest: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene

Fagligpolitisk debatt

Et fast innslag på Kartellkonferansen er den fagligpolitiske debatten av og med LO-lederen og Ap-lederen. Peggy Hessen Følsvik og Jonas Gahr Støre stiller her, og Egil André Aas synes det er ekstra hyggelig å kunne invitere Ap-lederen også som statsminister.

– Vi er stolt over at statsministeren tar seg tid til å komme for å diskutere politikk og retningsvalg. Vi har lagt ned mye arbeid i valgkampen, som heldigvis endte med seier. Det blir spennende å høre hva han og LO-lederen sier, og hvilke innspill som vil komme fra de tillitsvalgte i salen, sier Aas.

– Scoop

Den andre dagen av konferansen starter med et tema som har tittelen «Staten og kapitalen». Den åpnes av økonomen Mariana Mazzucato, som er professor i økonomi ved University College i London.

Hun mener kapitalismen i større grad må formes av staten, for å løse de store, overgripende utfordringene menneskeheten står overfor, som klima- og miljøkrisa.

Mazzucato møter også Equinor-sjef Anders Opedal, klima- og miljøminister Espen Barth Eide og SVs Kari Elisabeth Kaski til en diskusjon.

– Et spenstig panel. Dette blir interessant og jeg regner med at de fire ikke er enige om alt. Akkurat slik skal det være på Kartellkonferansen, sier LO Stat-lederen.

Denne skaper debatt: Fast ansatte fikk hotell og 800 kroner i diett, mens innleide fikk brakke og null i diett

TOPPNAVN: Økonomen Mariana Mazzucato vekker oppmerksomhet internasjonalt med sine tanker om stater og kapitalisme, og tar turne til Gol i november.

TOPPNAVN: Økonomen Mariana Mazzucato vekker oppmerksomhet internasjonalt med sine tanker om stater og kapitalisme, og tar turne til Gol i november.

Privat

– At vi får disse to til å diskutere disse store spørsmålene på Gol kaller jeg et «scoop». Det ligger mye arbeid bak å få disse til å komme, og jeg er spent på hva som kan komme fram på hvordan vi kan få fart på det grønne skiftet og samtidig involvere de som jobber med det, sier Aas.

Diskusjonen følges opp av innspill fra Hilde Wisløff Nagell (rådgiver i Tankesmien Agenda), Kjersti Barsok (forbundsleder i Norsk Tjenestemannslag) og Kari Elisabeth Kaski (stortingsrepresentant SV).

Fått med deg denne? Milliard-selskapet trengte billig frakt: Etablerte firma som nå er mistenkt for å stjele lønn fra ansatte

Ny statsråd for de statsansatte

Med regjeringsskiftet har de statsansatte også fått ny statsråd som har arbeidsgiveransvaret for de 160.000 ansatte, nemlig kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

– Han vil ha ansvaret for mange av «våre» saker, og er vår statsråd. Det blir spennende å høre hans tanker og diskusjonen med de tillitsvalgte. Vi har bak oss noen år med frustrasjon, så jeg forventer utålmodige tillitsvalgte, sier Aas.

Det andre temaet som tas bredt opp denne dagen er tillitsreformen. Etter å ha diskutert ABE-reformen i flere omganger de siste årene, er Aas glad for å slippe det nå.

– Ja, der forholder jeg meg til Hurdalsplattformen, og når de signalene er gitt sitter jeg bare og venter på at de skal levere, sier han.

Men tillitsreformen blir et viktig arbeid framover, og her skal Gunn Karin Gjul (statssekretær i KMD), Roger Heimli (LO-nestleder), Mette Nord (leder i Fagforbundet), Fanny Voldnes (spesialrådgiver i Kommunekonsult) og Ellen Dalen (nestleder i Norsk Tjenestemannslag) gi sine innspill.

– Utforminga av tillitsreformen blir en av de viktigste sakene for oss framover. Vi har snakka mye om den, men nå vil vi komme i gang med å fylle den med innhold, sier Aas.

SAMLING: Etter et års pause kan igjen LO Stat samles til representantskapsmøte og Kartellkonferanse på Gol.

SAMLING: Etter et års pause kan igjen LO Stat samles til representantskapsmøte og Kartellkonferanse på Gol.

Bjørn A. Grimstad

Halvt representantskap

Representantene vil være samlet på Gol fra 23. til 26. november. For både dagen før og dagen etter Kartellkonferansen avholdes andre del av LO Stats representantskapsmøte. Første del ble avviklet digitalt i fjor høst, der blant annet valgene ble unnagjort.

I år skal vedtekter og prinsipp- og handlingsprogram vedtas, samt valg til arbeidsutvalg og kontrollkomité. Aas ser fram til å endelig fylle toget til Gol med tillitsvalgte igjen.

– Vi gleder oss stort til å kunne møtes igjen. Vi er stolte av programmet og ser fram til denne førjulstradisjonen som vi savnet i fjor, sier Aas.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse