JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsansatte:

Lønna til statsansatte: Nå er meklinga i gang

LO Stat-leder Egil André Aas sier at staten må finne noen penger til lønnstillegg i meklinga som startet onsdag.
MEKLING: LO Stat-leder Egil André Aas (t.h.) startet onsdag meklingen i statsoppgjøret, der riksmekler Mats Wilhelm RUland (t.v.) og mekler Richard Saue skal prøve å hjelpe partene til å finne en løsning.

MEKLING: LO Stat-leder Egil André Aas (t.h.) startet onsdag meklingen i statsoppgjøret, der riksmekler Mats Wilhelm RUland (t.v.) og mekler Richard Saue skal prøve å hjelpe partene til å finne en løsning.

Eirik Dahl Viggen

anders@lomedia.no

Etter to uker med forhandlinger, kastet alle arbeidstakerorganisasjonene i staten kortene til slutt. Statens utgangspunkt, om at frontfagsramma allerede er brukt opp gjennom tillegg som ble avtalt i fjor, var uakseptabelt for de ansatte.

Onsdag startet meklinga hos Riksmekleren, og når har de tida fram til midnatt 14. oktober på å bli enige.

Les også: Lønnsoppgjøret i staten må til Riksmekleren. LO Stat gir arbeidsgiver ansvaret

– Økonomien er akillesen

LO Stat-leder Egil André Aas bekrefter at økonomien er det som må løses.

– Økonomien er akillesen. Det er ingen hemmelighet. Vi mener det er flere måter å løse dette på, men det betinger at arbeidsgiver må bevege seg. De kan ikke stå fast på det de gjorde i forhandlingene, hvor de var totalt låst fra dag én, sier Aas i et intervju dagen før meklinga startet.

Statens, både ved personaldirektør Gisle Norheim og statsråd Nikolai Astrup, har understreket at frontfagsramma må følges, og at de mener denne ble brukt opp gjennom ting som ble avtalt i fjor som gir helårsvirkning i år. Aas avviser at de ansatte har noen intensjoner om å bryte frontfagsramma.

– Vi har ingen ambisjoner om å gå utover frontfaget. Vi har hatt med oss frontfagsramma i alle krav vi har stilt, sier han.

Aas legger ikkje skjul på at han synes statens utganspunkt med å låse seg i økonomispørsmålet fra starten av er spesielt. Store oppgjør som kommunene, Spekter og Posten har falt på plass parallelt med at statsoppgjøret har gått sin vanskelige gang.

(Artikkelen held fram under biletet)

I GANG: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland stengte døra til møterommet klokka 10 onsdag, og dermed er arbeidet fram mot 14. oktober i gang.

I GANG: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland stengte døra til møterommet klokka 10 onsdag, og dermed er arbeidet fram mot 14. oktober i gang.

Eirik Dahl Viggen

Lover at han er optimist

Den mest intense fasen av meklinga skjer de to-tre siste dagene inn mot fristen. Onsdagens møte var tenkt brukt til å avklare praktiske spørsmål rundt meklinga.

Aas lover at han er optimistisk og løsningsorientert.

– Hvordan vurderer du muligheten for at meklingen kan ende med streik i staten?

– Vi ønsker først og fremst å finne en løsning. Men samtidig er det jo alltid slik at en mekling også kan ende med en konflikt. Og da må vi også legge planer for et slikt utfall. Så det gjør vi.

Les også: LO Stat krever at alle skal få mer å rutte med – i dag starter oppgjøret i staten

Staten ser fram til konstruktive samtaler

Personaldirektør Gisle Norheim i staten vil ikke si så mye om temaene i meklingen.

– Vi ser frem til konstruktive samtaler med hjelp av mekleren. Jeg vil ikke inn å diskutere noen ting av det vi skal diskutere med mekleren, sier han.

Han vil ikke gi noen vurderinger av om det er overraskende om det ble mekling i år.

– Jeg registrerer at vi måtte hit i år. Og her får vi god hjelp, som vi har fått andre ganger, sier han.

– Arbeidstakerorganisasjonene peker på at problemet er økonomien og at staten ikke har bevegd seg noe under forhandlingene. Hvordan kommenterer du dét?

– Jeg ønsker ikke å kommentere enkeltkomponenter. Jeg gjentar det jeg sa ved åpningen av forhandlingene: Staten har tilbudt en årslønnsvekst på 1,7 prosent i tråd med frontfaget. Så er jeg klar over at staten har en krevende posisjon, det kan jeg ha forståelse for. Men jeg kan ikke kommentere det som skal skje under meklingen, sier han.

Blant andre krav enn de økonomiske, hadde LO Stat blant annet et som går på å løfte statens innsats for et grønt skifte. Av de offentliggjorte tilbudene fra staten, kom det blant annet fram at de ønsker å fjerne hovedlønnstabellen i staten og å harmonisere tekst i forhandlingsreglene avtalene i tråd med Akademikernes avtale.

Les også: Staten vil fjerne lønnstabellen – her er statens nye tilbud

Riksmekleren har store forventninger til partene

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier at meklinger i statsoppgjøret alltid er krevende:

– Statsoppgjøret er en av årets største og mest komplekse meklinger. Den omfatter svært mange ulike grupper i staten, og det er to ulike tariffavtaler som skal mekles samtidig. Dette gjør at meklingen alltid er utfordrende. Jeg forventer at min medmekler, Richard Saue, og jeg får noen tøffe problemstillinger å bryne oss på.

Han vil ikke spekulere i hvor vanskelig årets mekling blir:

– Det er ikke mulig på forhånd å si noe om hvor krevende dette blir, men jeg ser ikke for meg at det blir en enkel mekling, sier han.

Ruland understreker også at de har forventninger til partene som satte seg rundt forhandlingsbordet onsdag.

– Dette er svært dyktige og ansvarlige delegasjoner på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden som vi har store forventninger til. Den intellektuelle kapasiteten som partene stiller med i meklingen gir et godt grunnlag for å finne en løsning meklingen.

Nå er han klar for å gjøre det han kan for å løse denne floken:

– Vi meklerne er optimister og skal jobbe målretta og systematisk for å hjelpe partene med å finne en minnelig løsning, sier Ruland.

FÅR HJELP: Personaldirektør Gisle Norheim i staten sier han ser fram til å gå god hjelp fra Riksmekleren.

FÅR HJELP: Personaldirektør Gisle Norheim i staten sier han ser fram til å gå god hjelp fra Riksmekleren.

Eirik Dahl Viggen

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse