JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsfest for ledere i politiet på Vestlandet

Ledere i Vest politidistrikt fikk lønnsøkninger på mellom 60.000 og 174.000 kroner, mens andre ansatte endte opp med reallønnsnedgang i årets lokale lønnsoppgjør. LO Stat brakte saken inn for Statens lønnsutvalg, men tapte.
REALLØNNSNEDGANG: 28 ledere i Vest politidistrikt fikk nesten 40 prosent av pengene i den lokale lønnspotten. Over 1300 andre ansatte måtte dele på resten.

REALLØNNSNEDGANG: 28 ledere i Vest politidistrikt fikk nesten 40 prosent av pengene i den lokale lønnspotten. Over 1300 andre ansatte måtte dele på resten.

colourbox.com

merete.jansen@lomedia.no

Da potten på bortimot 5,5 millioner kroner skulle fordeles under vårens lokale forhandlinger, fikk 28 ledere i Vest politidistrikt nesten 40 prosent av pengene. Over 1300 andre ansatte måtte dele på resten.

For mange ble summen null, altså i praksis en reallønnsnedgang.

Norsk Tjenestemannslag Politiet (NTL) mente arbeidsgiversiden hadde brutt med formaningen de selv ga i forkant av forhandlingene om å stille «moderate krav». I motsetning til de andre arbeidstakerorganisasjonene, kom ikke LO-forbundet til enighet med arbeidsgiversiden, og valgte dermed å bringe saken inn for Statens lønnsutvalg (se faktaboks).

Utvalget kom med sin slutning 4. juni, der de avviser LO Stats krav om å starte nye forhandlinger. Resultatet blir dermed det samme som siste lønnstilbud fra arbeidsgiversiden.

Sjefane i dei statseigde selskapa på børs tente nesten 100 millionar i fjor

Uansvarlig, mener LO

«Dette indikerer en uansvarlig lønns- og personalpolitikk», fikk LO Stat lagt inn som en merknad til avgjørelsen.

Merknaden støttes 100 prosent av NTL Politiet.

Leder Carl Marius Michelsen er ikke overrasket over at de tapte saken, det var faktisk noe han hadde regnet med ville skje. Like fullt mener han det var prinsipielt viktig å løfte problemstillingen opp på det nivået.

– Det var umulig for oss å undertegne protokollen med et slikt resultat. Vi mener samtidig at vi har vunnet den moralske seieren ved å kjøre denne saken så langt som det har vært mulig.

Michelsen mener denne saken tydelig viser hvor galt det kan gå når lønnsforhandlinger delegeres og arbeidsgiver ikke opptrer ansvarlig.

– En stor andel av de sentrale pottene i hovedtariffoppgjørene og mellomoppgjørene går nå ut lokalt, noe som i praksis betyr at ansatte i staten som ikke har fått noe i lokale forhandlinger, har gått ned i kjøpekraft de siste årene og vil nok gjøre det også i 2018.

Dette er lønna i over 300 yrker

Leder Carl Marius Michelsen i NTL Politiet

Leder Carl Marius Michelsen i NTL Politiet

Merete Jansen

– Hemningsløs lønnsvekst

Michelsen omtaler lønnsveksten blant ledere i Vest politidistrikt som «hemningsløs».

Den største økningen gikk til en ansatt som fikk plusset på 174.200 kroner i året. En rekke andre ledere fikk økt lønningene sine med minst 59.400 kroner.

Arbeidsgivers begrunnelse var et behov for å «harmonisere mellom sammenlignbare stillinger der det har oppstått ulikhet» etter nærpolitireformen.

Arbeidsgiver: – Nye ledere med større ansvar

Leder for Stab for virksomhetsstyring i Vest politidistrikt, Trond Arne Aglen, synes ikke noe om at lønnsøkningen karakteriseres som hemningsløs.

– I forbindelse med omstillingen av politiet, har vi ansatt en rekke nye ledere som har større ansvar enn tidligere. Dette gjenspeiles også i lønnsbetingelsene, men vi snakker ikke her om noen hemningsløs lønnsvekst. Partene ble enige om at vi i årets lokaloppgjør skulle utjevne lønnsforskjellene. For enkelte ledere har dette gitt et større lønnshopp enn for andre, men det skyldes at de i utgangspunktet lå lavere.

Aglen viser til at alle lokale parter, med unntak av NTL Politiet, var enige da protokollen ble undertegnet - også LO-forbundet Fellesorganisasjonen (FO).

– Å si noe annet blir feil. Statens lønnsutvalg har kommet med en enstemmig kjennelse som er i tråd med arbeidsgivers siste tilbud.

Svekket kjøpekraft

Michelsen holder fast ved at alle arbeidstakerorganisasjonene mente at for mye av pengene i potten endte opp hos lederne, selv om det bare var NTL som nektet å skrive under på protokollen.

Han påpeker at arbeidsgiver de siste årene har fått et langt større ansvar for å sikre lønnsutviklingen for egne ansatte på lokalt nivå.

I Vest politidistrikt mener han ledelsen har sviktet totalt i det siste oppgjøret, siden mange ansatte i distriktet nå får svekket kjøpekraft.

– Jeg håper vanlige ansatte ser dette og tar et oppgjør med ukulturen. NTL Politiet vil fortsette å jobbe for ansvarlighet i fordelingen av lønnsmidlene i lokale forhandlinger og for at forhandlingene skal skje på høyest mulig nivå og at minst mulig delegeres ut.

Arbeidsgiver: – Ment å utjevne lønnsforskjeller på ledernivå

Trond Arne Aglen reagerer på bruken av ordet ukultur.

– NTL Politi vet at årets lønnsoppgjør var spesielt rettet mot å utjevne lønnsforskjeller på ledernivå og ikke bærer preg av en ukultur i Vest politidistrikt. Tidligere år har det vært andre grupper som har fått et løft, understreker han.

Flere LO-forbund vil styrke Norges evne til å takle kriser og trusler. Regjeringen og KrF sier nei til forslaget
Utvalg foreslår færre politiutdannede i politiet

Statens lønnsutvalg

• avgjør interessetvister mellom staten og tjenestemennenes organisasjoner, dersom en av partene krever at tvisten skal bringes inn for Lønnsutvalget.

• består av en leder og to medlemmer oppnevnt av Riksmekleren, samt tre medlemmer utnevnt av regjeringen etter innstilling fra staten og tjenestemennenes hovedorganisasjoner.

Kilde: Store norsk leksikon

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Statens lønnsutvalg

• avgjør interessetvister mellom staten og tjenestemennenes organisasjoner, dersom en av partene krever at tvisten skal bringes inn for Lønnsutvalget.

• består av en leder og to medlemmer oppnevnt av Riksmekleren, samt tre medlemmer utnevnt av regjeringen etter innstilling fra staten og tjenestemennenes hovedorganisasjoner.

Kilde: Store norsk leksikon