JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokale forhandlinger på overtid

Lønnsoppgjøret i politiet er kraftig forsinket

I verste fall får ikke de ansatte i politiet de lokale tilleggene for 2017 før langt ut i 2018, spår NTL.
PÅ OVERTID: De lokale forhandlingene i politiet blir kraftig forsinka. Leder Carl Marius Michelsen i NTL Politiet mener den nye hovedtariffavtalen er byråkratisk og kompliserende.

PÅ OVERTID: De lokale forhandlingene i politiet blir kraftig forsinka. Leder Carl Marius Michelsen i NTL Politiet mener den nye hovedtariffavtalen er byråkratisk og kompliserende.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

De lokale forhandlingene i politiet ble ikke ferdige innen fristen, som opprinnelig var 1. november. Det er fremdeles svært uvisst når partene i det hele tatt kommer i gang med å forhandle om lokale tillegg.

LO Stat-lederen har allerede begynt å blankpusse streikevåpenet foran vårens lønnsoppgjør

Flere tvister

Etter siste hovedtariffoppgjør, ble det bestemt at lokale forhandlinger skje på virksomhetsnivå, men at disse kan delegeres ut på lavere nivåer i etatene.

I vår nest største statlige virksomhet, politiet, ville Politidirektoratet, Unio, Parat og NPL delegere forhandlingene ut til politidistriktene, mens NTL ville ha forhandlingene sentralt. Dette ble en tvistesak som gikk til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. De bestemte at forhandlingene skulle delegeres, til tross for det som er hovedregelen i avtalen.

Neste spørsmål ble så hvor stor del av potten som skulle sendes ut, og hvordan den skulle beregnes.

Leder Carl Marius Michelsen i NTL Politiet sa seg villig til å sende 1 prosent av potten ut. De andre ville sende 100 prosent ut.

– I forhandlingene var vi villige til å se på å sende ut mer enn 1 prosent, men de andre var ikke villige til å gå ned fra 100 prosent, sier Michelsen.

NTL foreslo å fordele lønn i et kombinert krone- og prosenttillegg, som ville gitt alle noe tillegg. Også strukturelle forskjeller, for eksempel at ett politidistrikt ligger på et høyere lønnsnivå enn andre, var noe NTL ville ta tak i. Michelsen mener lokale forhandlinger har blitt mer utfordrende som følge av personalløpet og strukturelle endringer i politireformen.

– Lokalt er det nærmeste sjef som vurderer. På grunn av reformen er det mange som har nye ledere, som ikkje kjenner sine ansatte godt nok. Og det er en bekymring hos oss, med en så liten sentral pott, at alle som ikke får lokalt tillegg går ned i kjøpekraft, sier Michelsen.

• (30.03.17:) LO Stat: – Uansvarlig å lage nytt lønnssystem nå

Komplisert

Dermed er den nå to nye tvister: om hvor mye av potten som skal sendes ut, og hvordan den skal beregnes. Arbeidstakerorganisasjonene vil fordele midlene ut i fra antall årsverk i politidistriktene og særorganene.

Disse tvistene skal avgjøres av Statens lønnsutvalg. Først etter denne behandlingen kan de eventuelt begynne å forhandle lokalt. Michelsen tror det fort kan bli januar 2018 før Statens lønnsutvalg får behandlet saken.

– Dette demonstrerer med all mulig tydelighet hvordan den nye hovedtariffavtalen i staten fungerer. Den skulle forenkle, men har blitt mye dårligere, og den skaper et voldsomt merarbeid og byråkrati, sier han.

Han understreker at ingen ansatte taper noe penger på den lange tida forhandlingene tar, og at virkninga av tilleggene uansett vil være 1. juli 2017 og at alt blir etterbetalt.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Politiet støtter utviklingen i lønns- og forhandlingssystemet

Seksjonssjef Frode Aarum i Politidirektoratet (POD) svarer for situasjonen i politiet. Han er ikke enig i NTL Politiets kritikk om at tariffavtalen har blitt komplisert og byråkratisk.

– Alle endringer medfører litt utfordringer innledningsvis, men vi støtter utviklingen de siste årene som etter vår mening har gått i ønsket retning, skriver han i en epost.

Han forklarer ønsket om å sende forhandlingene ut i politidistriktene med at enhetene i utgangspunktet er så store at partene der er de nærmeste til å forhandle om de avsatte midlene.

– Hvorfor ønsker POD å sende hele potten ut, og ikke fordele noe sentralt?

– Årets lokale pott er såpass liten i kroner at det fremstår som lite hensiktsmessig å først fordele noe sentralt per mai, så noe på virksomhetsnivå og deretter noe på lokalt/delegert nivå.

– Deler POD NTLs bekymring for at mange ansatte vil oppleve reallønnsnedgang med så stor lokal pott?

– POD ønsker som staten for øvrig at midlene skal fordeles lokalt. I år er i praksis eneste mulighet for å sikre alle reallønnsvekst, at alle midlene fordeles prosentvis likt til alle. Det ble som kjent ikkje resultatet av året forhandlinger mellom Staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet og hovedsammenslutningene.

Aarum erkjenner at omfanget av nye ledere er noe større i en omorganiseringsprosess enn ellers, uten at han tror det kompliserer de lokale forhandlingene.

– Problemstillingen er der ved alle lokale lønnsoppgjør og utgjør ikkje noen stor utfordring og lar seg løse, sier han.

– Når tror POD at de lokale forhandlingane i politiet kommer til å være ferdige?

– Det vil vi ikke spekulere i.

NTL UiO: – Arbeidsgiver tar ikke ansvar i lokale forhandlinger
Ingen ledere i Nav får lokalt tillegg

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse