JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brannen i Moria-leiren

LO-topper mener Norge må hjelpe langt flere flyktninger: – Nå må vi vise raushet

Flere LO-topper reagerer på Norges beskjedne bidrag til flyktningkatastrofen i Morialeiren. – Vi kan ta imot 5000, mener tidligere NTL-leder Turid Lilleheie.
Turid Lilleheie, nestleder i NTL lederne og styreleder i Dråpen i Havet mener Norge er i stand til å ta imot 5000 flyktninger (arkivfoto)

Turid Lilleheie, nestleder i NTL lederne og styreleder i Dråpen i Havet mener Norge er i stand til å ta imot 5000 flyktninger (arkivfoto)

Terje Pedersen, ANB

nina.hanssen@lomedia.no

Turid Lilleheie, nestleder i NTL lederne og styreleder i Dråpen i Havet satte kaffen i halsen da statsminister Erna Solberg sa at Norge kunne ta imot 50 fra den brennende Moria-leiren.

– Vi kan ta imot 5000, sier hun.

Den tidligere forbundslederen i NTL er opprørt over situasjonen i Moria-leiren og mener Norge har et ansvar for å ta imot flere.

– Dette er en skamplett på Europas historie og Norge er et av de rikeste landene. Vi lever i overflod og nå må vi dele og hjelpe folk i nød, sier hun. Og ber særlig sine fagforeningsfeller om å ta et tak.

– Hvis vi i arbeiderbevegelsen mener noe med solidaritet, så er det på tide å vise den nå. Flere tusen står i fare for å dø etter brannen, fortsetter Turid Lilleheie.

– Nå må vi vise våre muskler og ta imot flere. Vi vet at 130 kommuner har sagt de kan ta imot flere og her bør alle ta et tak, sier hun.

Fagforbundet gir 100.000 til hjelpearbeidet

Forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet har lenge vært opptatt av Moria-leiren.

– Bildene vi har sett fra Moria-leiren er forferdelige. Dette er en humanitær katastrofe. Flere tusen flyktninger, barn og voksne, trenger vår hjelp.

Mette Nord gleder seg over at så mange norske kommuner har varslet at de står klare til å ta imot barn og voksne.

– Samtidig må vi støtte det frivillige og humanitære arbeidet på Lesvos. Derfor har Fagforbundets landsstyre i dag bevilget 100.000 kroner til organisasjonen Dråpen i havet. Vi oppfordrer også andre organisasjoner til å gi økonomisk støtte, sier hun.

Jane Sæthre, Norsk Jernbaneforbund:

Jane Sæthre, forbundsleder i Jernbaneforbundet er opprørt over hvordan vi behandler folk på flukt.

Hun mener alle har et felles ansvar for å rydde opp og vise raushet.

– Jeg er imponert over at ordførere rundt i landet ønsker flere velkommen. Og at det står hus og et mottakerapparat klart. Vi har plass til flere og vedtaket på 50 kan ikke lenger være relevant, sier hun.

Hans Ole Rian, Creo:

Heller ikke Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo trodde det var sant da Erna Solberg sa at vi bare kunne ta imot 50.

– Det har vært katastrofe lenge og nå har også leiren brent ned. En varslet ulykke. Nå er det et akutt behov for at Norge evakuerer mer enn 50, sender krisehjelp og går i bresjen for å få andre europeiske land til å hjelpe flyktningene og Hellas, sier han til FriFagbevegelse.

Mimmi Kvisvik, FO:

FO-Leder Mimmi Kvisvik mener det er ille at det måtte en brann på toppen av koronasmitte til før Norge kunne ta imot noen fra Moria.

– Vi har sagt lenge at vi må bidra til evakuering av barn og familier i Moria. Det er ille nok, om det ikke skal bli enda verre. Og det å sitte på gjerdet i lang tid å vente på at nok andre land bidrar er uhørt, sier hun.

– Når det nå på toppen diskuteres om 50 er for mange, blir jeg aldeles rasende. Nå må vi som land vise solidaritet og ta imot så det monner. Mottaket i Østfold står klart. Mange kommuner kan ta imot langt flere enn 50. Nå må vi få gjort evakueringsjobben sammen med resten av Europa. Vi kan ikke vente lenger, sier Kvisvik.

Ingunn Gjerstad i LO i Oslo:

Leder Ingunn Gjerstad i LO i Oslo har engasjert seg for å ta Oslos del av flyktningene i Moria, slik byrådet også vil.

– Med pandemien og brannene eskalerer behovet for vår innsats som et solidarisk folk. Jeg mener at 50 må ganges opp flere ganger. Vi kan klare flere tusen i dette ekstraordinære tilfellet, sier hun.

Gjerstad sier at vi i tiden med pandemien må ha lært at vi trenger å motvirke økende ulikheter ved en ny økonomisk verdensorden.

– Vi må finne ut hvordan vi kan forebygge et økende antall flyktninger fra krig og klimaødeleggelser, sier hun.

Dråpen i Havet:

Dråpen i havet jobber for å gi mennesker på flukt en litt bedre hverdag mens de venter.

Deres frivillige hjelpearbeidere er tett på og jobber hardt for å dekke behovene i flyktningleirene i Hellas.

De deler ut mat, klær, leker og hygieneartikler. De arrangerer også aktiviteter for barna.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Dråpen i Havet:

Dråpen i havet jobber for å gi mennesker på flukt en litt bedre hverdag mens de venter.

Deres frivillige hjelpearbeidere er tett på og jobber hardt for å dekke behovene i flyktningleirene i Hellas.

De deler ut mat, klær, leker og hygieneartikler. De arrangerer også aktiviteter for barna.