JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Løsning i meklingen for forskningsansatte:

Nå skal det bli lettere å tette likelønnsgapet i forskningsinstituttene

NTL og Abelia ble enige i meklingen, og det blir dermed ingen streik.
ENIGE: NTLs forhandlingsdelegasjon før oppstarten av meklingen: Forhandlinger NTL forskningsinstitutter F.v.: Renate Swensen, Tor Erik Granum, Pål Kjærstad, Lars Morten Fuglevik og Vibeke Vandrup Martens.

ENIGE: NTLs forhandlingsdelegasjon før oppstarten av meklingen: Forhandlinger NTL forskningsinstitutter F.v.: Renate Swensen, Tor Erik Granum, Pål Kjærstad, Lars Morten Fuglevik og Vibeke Vandrup Martens.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

Litt etter fristen ved midnatt, ble NTL og Abelia enige hos Riksmekleren. Meklingen omfattet NTL-medlemmer ansatt i forskningsinstitutter, og 147 medlemmer var klare til å gå i streik dersom partene ikke ble enige.

NTL pekte på to viktige punkt i forkant av meklingen:

• Innsyn i lønnsvilkår på arbeidsplassene.

• At bilag LO og NHO har avtalt, også skal gjelde i avtalen mellom NTL og Abelia.

Verktøy for likelønn

NTL-nestleder Fredrik Oftebro sier i en pressemelding at de har fått gjennomslag de er fornøyde med.

– Det satt langt inne å få Abelia med på løsninger så det skulle bli lettere for oss å jobbe for likelønn i de lokale forhandlingene. Til slutt klarte vi å komme i mål, også med dette, under meklingen. Med teksten vi nå har i tariffavtalen om at partene skal jobbe aktivt og målrettet for å hindre diskriminering, vil det bli lettere for våre lokale tillitsvalgte å innrette kravene slik at vi kan få tillegg som bidrar til å tette likelønnsgapet i medlemsbedriftene, sier Oftebro i en pressemelding.

I protokollen etter meklingen står det ikke noe om innsyn i ansattes lønnsvilkår, men partene er enige om følgende formulering:

«NTL og Abelia er enige om å arbeide aktivt og målrettet for likestilling og for å hindre diskriminering, jf. likestillings- og diskrimineringsloven. Partene vil intensivere informasjonsarbeidet og opplæringstilbudet til medlemsbedriftene i tariffperioden 2O2O -2022.»

Klima-enighet

De ble også enige om klimaambisjoner for sektoren.

– Vi klarte også å få til en enighet om en protokolltilførsel om at medlemsbedriftene skal være pådrivere for å jobbe for gode klima- og miljøløsninger og realisere FNs bærekraftsmål, sier Oftebro.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse