JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mål- og resultatstyring i Nav

Nav-ansatte sliter med nok tid til å hjelpe alle. Her er Aps løsning

Arbeiderpartiet vil gi ansatte i Nav mer ressurser og ansvar. Men først må partiet vinne valget i 2021.
PÅ OPPLÆRING: Da Masud Gharahkhani besøkte Nav kontaktsenter Telemark i januar, fikk han vite at arbeidsgiver loggfører hvor mange telefoner ansatte svarer på, hvor lenge hver samtale varer og ikke minst pausene mellom samtalene.

PÅ OPPLÆRING: Da Masud Gharahkhani besøkte Nav kontaktsenter Telemark i januar, fikk han vite at arbeidsgiver loggfører hvor mange telefoner ansatte svarer på, hvor lenge hver samtale varer og ikke minst pausene mellom samtalene.

Katharina Dale Håkonsen

katharina@lomedia.no

FriFagbevegelse har tidligere skrevet om Nav-veileder Thomas Hall som fulgte opp 155 brukere. Han synes det er for mange til å kunne gi alle sammen en god arbeidsrettet oppfølging. Aller helst vil han veilede 100 mennesker.

Om Ap vinner valget, kan Thomas Halls kanskje få det som han vil.

– Vår ambisjon er å oppfylle ønsket til Nav-ansatte om mer tid til å hjelpe de som trenger det. En av årsakene til at Thomas har fått for mange å veilede er måten vi organiserer Nav-ansatte. Vi ønsker å gi flere arbeidstakere i etaten mulighet til å fatte beslutninger i førstelinjen, sier stortingspolitiker Masud Gharahkhani.

Ap vil bytte ut mål- og resultatstyring, også kalt New Public Management, med en tillitsreform. Det skal være en styring av offentlig sektor bygget på nærhet til brukerne. Gharahkhani har ledet partiets programarbeid med reformen.

Trygdeskandalen gikk inn på Elenita: – Det er ikke vi Nav-ansatte som har bestemt hvordan det skal være

Ap: medbestemmelse er borte

Planen til Gharahkhani var å reise rundt i Norge og treffe offentlig ansatte for å høre om arbeidshverdagen deres er. Pandemien satte en stopper for en god del av besøkene, men Ap-politikeren har likevel fått mange innspill.

– Ansatte forteller at det er blitt større avstand mellom lederne på toppen og ansatte på «gølvet». Jeg får høre om feilslått målstyring og rapportering som skaper frustrasjon fordi det ikke sier noe om kvaliteten, sier Gharahkhani.

Han har blant annet truffet mennesker som jobber i politiet, kriminalomsorgen og Nav.

– Ansatte forteller at det er blitt for mye markedsstyring i alle deler av velferdsstaten og at reell medbestemmelse er borte.

Mye lest: Filip jobbet med å hjelpe folk tilbake i jobb. Til slutt var det han som ikke maktet mer

Billigere å ansette

– Vil en tillitsreform føre til flere offentlige ansatte?

– Vi har foreslått i vårt alternative budsjett å kutte to milliarder i konsulentkjøp og bruke en milliard til å ansette egne folk innenfor eksempelvis digitalisering. Vi er inspirert av Nav og Oslo kommune som har gjort det. Det viser seg å være billigere å ansette enn å kjøpe inn tjenester.

– Hva vil en tillitsreform koste?

– Vi skal styrke og bruke penger på velferdsstaten. Pengene skal komme fra at de rikeste må betale mer i skatt slik at vi tar vare på arbeidsfolka i velferdsstaten og styrker vår felles velferd, sier Ap-politikeren.

– Vil det bli vanskelig å gjennomføre en tillitsreform?

– Vi må erkjenne at å gå løs på en tillitsreform ikke er enkel oppgave, men viktig for velferdsstaten. Vi har en stor offentlig sektor i Norge, og Arbeiderpartiets mål er at den skal være best i verden. Å sørge for arbeidsglede er avgjørende for at det offentlig sektor skal levere gode resultat.

Gharahkhani poengterer at det er gjennom fagorganisering at partiet kan fange opp behovene til de ansatte ute på arbeidsplassene.

Dette er tillitsreformen

• Ansatte skal få bestemme mer over egen arbeidshverdag og de skal bruke mindre tid på papirarbeid, målstyring og kontroll.

• Ansatte skal få mer tid til innbyggerne.

• En kraftig reduksjon av markedsmekanismer – som outsourcing, internfakturering og konkurranseutsetting – i offentlig sektor.

• Sikre reell medbestemmelse og ledere med kompetanse om trepartssamarbeidet.

• Tillitsreformen vil være noe av det første en regjering ledet av Arbeiderparti tar fatt på.

• Reformen vil gjennomsyre alt arbeidet i hele regjeringsperioden.

Kilde: Arbeiderpartiet

Kvalitet framfor måletall

Norsk Tjenestemannslag ønsker en tillitsreform velkommen. Kjersti Barsok er forbundsleder for mer enn 50 000 ansatte i staten og i virksomheter med offentlig tilknytning. Hun er i kontakt med mennesker som vet hvor skoen trykker.

– Mange i Nav er bekymret over at de ikke klarer å ivareta innbyggernes rettssikkerhet, sier hun.

Barsok forteller at arbeidstakere i etaten fortviler over alle måleskjemaene og kravene om antall saker de skal behandle hver dag.

– Det viktige må være kvaliteten på tjenestene, ikke måletall. Ansatte må ha nok ressurser.

Domstolene, helseforvaltningen og departementer har også blitt presset til stadige kutt og innsparinger, ifølge forbundslederen.

– Vi trenger et oppgjør med denne måten å styre offentlig sektor på. Vi trenger en politikk for å utvikle offentlig sektor hvor det er rom for faglighet, medbestemmelse og tillit.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse