JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Nav-kontoret i Florø måtte stenge da kommunen la koronatesting til samme bygg

Kinn kommune etablerte luftveisklinikk på Nav-kontoret der det skulle skje koronatesting. Nav måtte stenge da hovedverneombudet satte ned foten.
FELLES INNGANG: Nav-kontoret i Florø og luftveisklinikken til kommunen skulle ha samme inngang og venteområde. Da stengte verneombudet i NAV kontoret.

FELLES INNGANG: Nav-kontoret i Florø og luftveisklinikken til kommunen skulle ha samme inngang og venteområde. Da stengte verneombudet i NAV kontoret.

Privat

anders@lomedia.no

Siden 11. august har Nav-kontoret i Florø vært stengt. Årsaken er at hovedverneombudet i Nav Vestland ikke finner det forsvarlig å la Nav-brukere og personer som kommer til luftveisklinikken i Florø bruke samme inngang og ventearealer. Flere av disse skal testes for covid-19.

Da Kinn kommune under koronapandemien måtte etablere en luftveisklinikk, valgte de et lokale som til daglig huser et ungdomstilbud i Nav. Dette deler inngang og etasje med det ordinære Nav-kontoret i byen.

De som skal testes for koronavirus i Florø, kommer til disse lokalene. De deler inngang med regulære Nav-brukere som enten skal på timesavtaler eller drop-in-besøk. Venteområdet er felles.

Navs dystre scenario: Det vil ta flere år for Norge å vende tilbake til normalen etter koronakrisen

Verneombudet stengte kontoret

Etter kort tid ble det sendt avviksmeldinger til verneombudet i Nav Vestland - som stengte kontoret umiddelbart.

NTL-tillitsvalgt i Nav, Harald Langstad, synes det er en graverende fremgangsmåte, og etterlyser risikovurderinger, informasjon til brukere og en helt annen plassering – nemlig et nedlagt sykehus rett ved.

– Det er sterkt beklagelig at Navs kontor i Florø er stengt grunnet Kinn kommunes etablering av en smittevernklinikk i Navs lokaler for pasienter de ikke ønsker å teste i legesenterets egne lokaler grunnet smittefare, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

KRITISK: NTL NAV-tillitsvalgt Harald Langstad synes det er veldig beklagelig at Nav-kontoret er stengt.

KRITISK: NTL NAV-tillitsvalgt Harald Langstad synes det er veldig beklagelig at Nav-kontoret er stengt.

Ole Palmstrøm

Han mener det er åpenbart at innbyggere i Kinn kommune skulle vært informert om både årsaken til at Navs kontor er stengt og den potensielle risikoen det er for smitte ved manglende risikovurdering av situasjonen.

Mangel på egnede renholdsrutiner i Navs felleslokaler også er betenkelig, legger han til.

Jane (43) i paradoksal kamp mot Nav: – Jeg har gjort alt de har bedt meg om

– Svært beklagelig med stengt kontor

Harald Langstad er veldig kritisk til at byen ikke har et åpent Nav-kontor:

– Navs ansatte har valgt en karrierevei hvor en av hovedoppgavene er å være samfunnets sikkerhetsnett og garantisten for en velfungerende velferdsstat. Det er derfor svært beklagelig at innbyggerne i Kinn kommune ikke har fått de tjenester de burde fått grunnet uakseptable prioriteringer fra kommunens side, sier han.

Langstad synes det er merkelig at det nedlagte sykehuset ikke ble tatt i bruk.

– Nedlagte Florø sykehus har i følge grunnboksinformasjonen vært i kommunens eie siden 13.03.2014. Etter vårt syn ville dette vært et langt bedre egnet lokale for en luftveisklinikk enn Nav Kinn. Ved bruk av det nedlagte sykehuset kunne man eliminert smitterisikoen for både Navs brukere og ansatte samt pasienter og ansatte ved legesenteret, sier Langstad.

Hjemmekontor under pandemien: Janne og Dag Rune vil ikke tilbake til hverdagen slik den var før korona

Nav vil ha andre løsninger

Assisterende direktør i Nav Vestland, Bjarte Hysing-Olsen, mener situasjonen i Florø ikke kan fortsette, og at plasseringen av luftveisklinikken og den påfølgende stengingen av kontoret hindrer Nav i å gjøre jobben sin på en best mulig måte.

– Det er en vanskelig situasjon som vi prøver å løse i partnerskapet. Vi skal ha et møte i partnerskapet mellom stat og kommune neste uke, sier han.

Nav var ikke involvert i avgjørelsen om å plassere luftveisklinikken i de aktuelle lokalene.

– Er dette en vanlig fremgangsmåte?

– Nei, alt som skjer i Nav-kontoret skal man løse i partnerskapet. Vi jobber med å finne en annen løsning, og av det følger det at vi ikke er fornøyd med løsningen som er i dag. Vi er enige i partnerskapet om å finne en annen løsning, sier han.

Hysing-Olsen legger til at så vidt han bekjent har det ikke kommet inn klager eller oppstått uheldige situasjoner som følge av stengingen av kontoret.

Tilbakeblikk: Et halvt år med koronaviruset – slik preget tiltakene Norge

Kommunaldirektøren: – Jobber med andre løsninger

Kommunaldirektør Terje Heggheim i Kinn kommune sier de jobber med å finne en annen løsning.

– Vi hadde senest forrige uke et møte om at vi kobler på verneombud og andre, og får tegnet ut alternative løsninger som begge parter kan være med på. Det er ikke en ideell situasjon og jeg synes det er synd at Nav-kontoret er stengt, ikke minst når du tenker på hva formålet til et Nav-kontor er, sier han.

Én av løsningene kan bli å flytte klinikken til andre lokaler. Hvorfor det nedlagte sykehuset, som kommunen eier, ikke ble vurdert i første omgang, svarer kommunaldirektøren slik på:

– Selv om situasjonen er spesiell med en pågående pandemi, må vi ikke forlate den normale drifta for å møte utfordringene. Om vi bruker driftsorganisasjonen mest mulig som den er, så er dét det beste svaret. Det er mye dyrere å etablere fasiliteter der helsepersonellet må forlate bygget de er i enn å bruke bygget der de allerede er, sier Heggheim.

Han forteller at kommunen har minimale ekstra kostnader med å bruke lokalene smittervernklinikken er lagt til. Videre forteller kommunaldirektøren at det var en kommunalsjef som kom med ideen om å ha luftveisklinikken i det aktuelle lokalet, og at han selv godkjente dette.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse