JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav-ledelsen vil ikke at ansiennitet skal telle mest ved oppsigelser. De ansatte svarer tvert nei

Ostehøvelkutt og automatisering gir Nav mindre penger. Derfor vil ledelsen være forberedt på oppsigelser og finne andre kriterier enn ansiennitet. De ansatte mener det ikke er nødvendig ennå.
Feil å diskutere utvelgelseskriterier før det er bestemt å nedbemanne, mener Elisabeth Steen.

Feil å diskutere utvelgelseskriterier før det er bestemt å nedbemanne, mener Elisabeth Steen.

Ole Palmstrøm

helge@lomedia.no

Ledelsen i Nav ønsker å drøfte utvelgelseskriterier ved en eventuell nedbemanning. Det skjedde sist tirsdag. Partene er imidlertid ikke enige verken om kriteriene eller om det virkelig er nødvendig å ha kriteriene klare før det er aktuelt å gå til oppsigelser

– Først må vi drøfte om det er behov for nedbemanning og se på alternativer til oppsigelser. Det har vi ikke gjort. Vi ser derfor ikke behov for å ha utvelgelseskriterier. Du trenger jo ikke det hvis du ikke skal si opp noen, sier leder i NTL Nav, Elisabeth Steen, til FriFagbevegelse.

Måtte drøfte likevel

NTL Nav mener det er fullt mulig å møte regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (ABE) og en varslet automatisering uten å si opp folk. NTL ville først drøfte behovet for nedbemanning og se på hele spekteret av mulige virkemidler for å unngå oppsigelser før NTL Nav vil ta stilling til utvelgelseskriterier.

Nav-ansatte opplever å stå i en skvis mellom systemet og fortvilte mennesker

– Det er ikke klart at behovet for nedbemanning med bakgrunn i kutt på budsjettrammene er større enn det som kan fanges opp gjennom etatens turnover, midlertidighet, folk som går over i pensjon, innleie og løpende prosesser som gjennomføres med mål om innsparinger i driften. Før dette er klarlagt mener NTL Nav at det ikke er behov for utvelgelseskriterier, heter det i medlemsinformasjonen fra NTL Nav FriFagbevegelse har fått tilgang til.

Siden ledelsen opprettholdt kravet om å drøfte utvelgelseskriterier, kom NTL Nav med sine synspunkter på kriteriene.

Uenige om kriterier

Også her er man uenig med ledelsen. Ansiennitetsprinsippet er eneste farbare veg, mener NTL. Ledelsen skal på sin side ha gitt uttrykk for at de ønsker kompetanse som det mest sentrale kriteriet, og det legges opp til at personlig egnethet skal være en del av kompetansebegrepet. I tillegg vil man se til ansiennitet og sosiale forhold i en totalvurdering.

– Ansiennitet er det eneste objektive kriteriet, svarer altså NTL Nav og legger til:

– Det er et uttrykk for kompetanse og bør være det førende kriteriet på generelt grunnlag. Det kan fravikes ved saklig grunn, som må vurderes i det konkrete tilfelle, mener NTL.

NAV-ansatte får trusler om natta og skjelles ut på jobben

NTL Nav ber nå alle tillitsvalgte som havner i en situasjon der arbeidsgiver vil drøfte nedbemanning, utvalgskrets eller utvalgskriterier, om å ta kontakt med landsforeningen.

– I slike situasjoner er det viktig at hele organisasjonen er samkjørt for å sikre rettighetene til medlemmene våre, mener NTL-tillitsvalgte.

Gunhild Løkkevol er HR-direktør i Nav.

– Som arbeidsgiver vil vi gjøre det vi kan for å unngå oppsigelser. Vi er helt enige med NTL og de andre fagforeningene om å utforske alle andre muligheter, og vi håper virkelig at vi vil lykkes med dette, sier hun i en kommentar til FriFagbevegelse.

– Likevel er det viktig at vi forbereder oss på at vi kanskje ikke kommer i mål. Derfor er det nødvendig at vi i forkant avklarer blant annet hvilke utvelgelseskriterier som eventuelt skal benyttes. Vi ser ingen motstrid mellom å forberede oss på at det kan komme oppsigelser samtidig som vi jobber så hardt vi kan for å unngå det. Vi mener altså at det er både riktig og nødvendig å gjøre disse forberedelsene, sier Gunhild Løkkevol.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse