JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Medisiner mot covid-19

Norsk Folkehjelp bekymret for vaksinefordelingen i verden

– Norge må ta en mer offensiv rolle, sier generalsekretær Henriette Westhrin.
VAKSINER: Generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp er bekymret for at fattige land ikke får tilgang på nok vaksiner.

VAKSINER: Generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp er bekymret for at fattige land ikke får tilgang på nok vaksiner.

Norsk Folkehjelp

nina.hanssen@lomedia.no

– Jeg mener vaksinefordelingen er enormt urettferdig – det er ikke i noens interesse, sa Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, da hun sammen med John-Arne Røttingen, global helseambassadør i Utenriksdepartementet, diskuterte vaksinefordeling på et frokostmøte organisert av Tankesmien Agenda.

Det var en utålmodig generalsekretær som skulle ønske seg en mer offensiv rolle fra den norske regjeringen med å både drive frem Covax-samarbeidet og få til midlertidige unntak og endringer i patentlovverket. Hun er bekymret for at det vil oppstå et marked for å selge vaksiner om man ikke får satt i gang mer produksjon og fordelt vaksinene snart.

– Jeg kan knapt tenke meg et produkt der markedet er større enn denne vaksinen, noe som alle land i verden ønsker seg, sa hun.

Vaksinekappløp

Som ordstyrer fra Agenda på møtet minnet om, er det svært få utviklingsland som nå har fått tilgang til vaksiner og bare ett land i Afrika.

For å vise at det haster med å få vaksinene ut til utviklingland viste Westhrin til at det blant annet i Colombia er 2,1 millioner smittede og 54.000 døde, i Sør-Afrika er 1,5 millioner smittede og 44.000 døde og at de står tomme for oksygen i Malawi der også tre ministre har dødd av Covid-19.

– I flere land har de et helsevesen som ikke klarer å levere grunnleggende tjenester. I tillegg får vi rapporter om at land skjuler det reelle tallet på smittede og døde mens de på «bakrommet» trygler om tilgang til vaksiner, sier hun.

Fått med deg denne? Norsk Folkehjelp fikk 60 nye medlemmer på 60 minutter

Forstår utålmodigheten

Spesialrådgiver Røttingen kan forstå utålmodigheten fra Norsk Folkehjelp og innrømmer at dette er et komplekst område. Selv leder han på vegner av Norge en internasjonal studie i regi av Verdens helseorganisasjon (WHO) som tester ut medisiner mot covid-19 og har i oppgave å følge opp Norges samlede globale helseinnsats og norsk deltakelse i det internasjonale arbeidet med å bekjempe covid-19.

På frokostmøtet minnet han om at Norge har siden starten tatt en offensiv rolle for å etablere og støtte vaksinekoalisjonen Cepi.

– Gjennom vaksinealliansen Gavi har også Norge markert seg som en sentral pådriver for rettferdig global tilgang til vaksiner. Det har skjedd mye bra på kort tid og vi har ambisjoner om å nå ut til alle. Prisvinået er fortsatt lavt, sier han.

Røttingen minner om at tre vaksiner nå er godkjent men det er ikke bare å sende en oppskrift på vaksine.

– Dette er ekstremt komplisert og jeg ser klart det fortsatt er store utfordringer, sier han.

Mye lest: Optimistisk Norad-sjef samler internasjonalt stjernelag for å diskutere pandemi, vaksiner og bærekraftsmål

Strengere krav

Westhrin skulle gjerne sett at politikerne stilte større krav til legemiddelindustrien.

– Slik vi ser det har det ikke vært noen felles press mot legemiddelindustrien. Vi har sett at land med høyest betalingsvillighet har kommet først frem i køen. Det gir ikke mening at Sør-Afrika skal betale det dobbelte for den samme vaksinen som Norge, sier hun.

Westhrin minner om at flere land har produksjonskapitet, som India, Mexico og Sør-Afrika, og kunne kanskje få mulighet til å produsere vaksinene selv? Dette burde være noe myndighetene burde jobbe med parallelt til det arbeidet som nå pågår. Norge bør innta en brobyggerrolle her og bruke sin diplomatiske kompetanse og erfaring for å få til dette slik vi også klarte i begynnelsen av Hiv og aids-pandemien, sier hun. Hvis man ikke tar et grep nå så frykter Westhrin at det blir uro.

– Det ligger en stor risiko i vaksineutvikling, det er jeg klar over, men lykkes du er jo oppsiden enorm, sier hun.

Generalsekretæren minner om at koronapandemien er et globalt problem som krever globale løsninger.

– Verdens ledere er enige om at immunitet er et fellesgode – og at vaksinen derfor er et fellesgode. Det skal være lik tilgang og fordeling av vaksiner, sier hun.

Hvis utviklingen fortsetter slik den er i dag så vil den rike delen av verden vil bli vaksinert innen sommerens utgang, mens de store gruppene av fattige ikke vil bli vaksinerte før enn om både ett, to og tre år eller kanskje aldri, påpeker hun.

Denne skaper debatt: Ap har ikke budsjettert med mer penger til FHI enn regjeringen

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse