JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NRK kan gå i streik under fotball-VM

Tariffoppgjøret i NRK ender hos Riksmekleren. Om partene ikke blir enige 16. juni, blir det streik midt under fotball-VM.
MEKLING: NRK-oppgjøret ender hos Riksmekleren, og om partene ikke oppnår enighet blir det streik fra 17. juni.

MEKLING: NRK-oppgjøret ender hos Riksmekleren, og om partene ikke oppnår enighet blir det streik fra 17. juni.

Hans A. Rosbach/Wikimedia Commons

anders@lomedia.no

Om Riksmekleren ikke klarer å løse flokene, går 820 medlemmer i NTL NRK og Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) ut i streik.

Forhandlingene har ikke ført fram, og ifølge LO Stats pressemelding er lønn hovedproblemet. NTLerne vil redusere økende lønnsforskjeller i NRK, mens MFOs medlemmer i Kringkastingsorkesteret sakker akterut sammenlignet med andre orkestre i Norge.

Nok var nok

LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen sier NRK ikke har vært særlig imøtekommende i forhandlingsrundene.

– Det virket som NRK hadde bestemt seg for sitt opplegg, og at «sånn skal det være». Samtidig sier NRK de vil forenkle tariffavtalen, men vil gjøre det i fredstid. Men nå har vi hovedoppgjør, og da skal vi forhandle på elementer i overenskomsten, fastslår hun.

– Så da fikk nok være nok, de kan ikke behandle folk sånn, sier hun.

At det er fotball-VM akkurat da, kan ikke Olsen ta hensyn til.

– Så vidt jeg veit begynner fotball-VM 12. juni, så om det blir streik vil det bli berørt. Hvordan vet jeg ikke, siden vi ikke har meldt endelig plassfratredelse enda, sier hun.

Men Olsen ønsker selvsagt å unngå streik.

– Jeg går inn i meklinga med oppbretta armer, og skal prøve å få det til. Men det er vanskelig, sier hun.

God streikevilje

Leder Eddie Ingebrigtsen i NTL NRK bekrefter at de ikke har opplevd noen reell forhandlingsvilje fra NRK. NTLerne er spesielt kritiske til NRKs ønske om å gi tilleggene som prosent.

– Vi ønsker kronetillegg, og er opptatt av at fordelingen i oppgjøret skal være rettferdig. Forskjellene innad i NRK er økende, de som har mest har også fått mest, sier han.

Han poengterer også at dette er et hovedoppgjør, og at NTL dermed har ønsket å forhandle om tekst i overenskomsten.

– Det er mye i tariffavtalen som har betydning for folks arbeidshverdag, men det har ikke NRK ønsket å forhandle om. Jeg vil påstå at streikeviljen er god. Men først og fremst skal vi jo mekle, så blir det spennende å se om vi blir enige, sier han.

NRK har foreløpig ikke besvart våre henvendelser.

Vil unngå streik

NRKs kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen vil ikke karakterisere forhandlingene partene har vært igjennom, da han ikke tror det bidrar positivt til forhandlingsklimaet.

– Mekling er en del av oppgjøret, og vi går inn i meklinga med ett utgangspunkt: Å bli enige. Det er der vi legger alt trykk og fokus fra vår side, sier han.

At det er fotball-VM på samme tid, gir ingen ekstra vilje til å bli enige, ifølge Hansen.

– Å unngå streik er et tungt nok insitament for oss, for ingen parter tjener på streik. Og i aller høyeste grad ikke publikum. Derfor har vi et høyt fokus på å bli enige, framfor å snakke om konsekvenser nå, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse