JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i staten:

NTL Nav: – Lokale forhandlinger i staten er i mange tilfeller rene trynetillegg

I årets oppgjør ble lavtlønte prioritert. Men når 50 prosent av lønnsveksten skal fordeles lokalt, frykter Elisabeth Steen og andre tillitsvalgte at ansatte med høy lønn stikker av med mesteparten av pengene.
MISTER INNFLYTELSE: – Når en så stor del av lønnsmidlene fordeles på et nivå uten streikerett, gir det mer makt til arbeidsgiver, sier Elisabeth Steen.

MISTER INNFLYTELSE: – Når en så stor del av lønnsmidlene fordeles på et nivå uten streikerett, gir det mer makt til arbeidsgiver, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

katharina@lomedia.no

Lavtlønte ble prioritert i årets lønnsoppgjør i staten. Resultatet er også med på å utjevne lønnsforskjellen mellom kvinner og menn. Halvparten – den sentrale – skal fordeles etter disse prinsippene. Den andre halvparten skal partene ute i virksomhetene enes om. Flere topptillitsvalgte frykter tøffe forhandlinger lokalt, kom det fram på landsstyremøtet til Norsk Tjenestemannslag (NTL).

– En så stor lokal pott vil bety at vi risikerer at profilen som er oppnådd sentralt, svekkes lokalt. Det kreves fortsatt enormt mye forhandlingsmakt for å sikre kvinnenes rettmessig andel av potten, sier Natalia Zubillaga.

KAMPKLAR: – Lokalt driver arbeidsgiver med premiering og markedslønn, ikke inntektsfordeling, sier Natalia Zubillaga.

KAMPKLAR: – Lokalt driver arbeidsgiver med premiering og markedslønn, ikke inntektsfordeling, sier Natalia Zubillaga.

Eirik Dahl Viggen

Ifølge lederen i NTL Universitetet i Oslo (UiO) skal rundt 60 millioner kroner fordeles lokalt ved universitetet. Nå frykter hun at kvinner og lavtlønte ikke ivaretas av arbeidsgiver.

Les også: En er imponert, en annen er skuffet. Dette sier tillitsvalgte om årets lønnsoppgjør i staten.

– Lokalt driver arbeidsgiver med premiering og markedslønn, ikke inntektsfordeling, sier hun.

Tillitsvalgte ute på arbeidsplassene har fått et stort ansvar. Zubillaga er likevel kampklar.

– Vi må slåss for krav som løfter lavtlønte, sikre kvinnenes andel av potten og gi et løft til de med lang ansiennitet. Jeg lover at vi skal jobbe knallhardt for å videreføre profilen fra det sentrale oppgjøret, men fordeling av penger lokalt lar seg ikke forene med en utjevnende profil.

Frykter trynetillegg

Også leder Elisabeth Steen i NTL Nav mener at hun og tillitsvalgtkolleger står overfor en vanskelig jobb etter sommerferien.

– Lokale forhandlinger i staten er en outrert versjon av individualisering av lønnsdannelsen, i mange tilfeller rene trynetillegg, sier Steen.

Elisabeth Steen, leder i NTL Nav

Elisabeth Steen, leder i NTL Nav

Tove Lise Granli, NTL

Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal sende ut et brev til virksomhetene i staten om gjennomføring av lokale lønnsforhandlinger. Steen håper LO Stat kan påvirke innholdet i brevet slik at lavlønnsprofilen i årets oppgjør ikke motarbeides i de lokale forhandlingene.

– Det blir en veldig krevende jobb for at resultatet i lønnsoppgjøret ikke skal nulles ut lokalt. Når en så stor del av lønnsmidlene fordeles på et nivå uten streikerett, gir det mer makt til arbeidsgiver, sier Steen.

Les også: Krystallklart fra landsstyret i NTL: – Erna må gå

Blir krevende lokalt

Kasserer Geir Senum i NTL Sentralforvaltningen ser heller ikke lyst på de lokale forhandlingene.

– De fleste arbeidsgivere har en misforstått oppfatning av at lokale forhandlinger gjør virksomheten bedre dersom man belønner de ekstra flinke, og da særlig ledere og ansatte som står dem nær, sier Senum.

ENSOM: – Vi står ofte alene om at den lokale potten skal komme flertallet av de ansatte til gode, sier Geir Senum.

ENSOM: – Vi står ofte alene om at den lokale potten skal komme flertallet av de ansatte til gode, sier Geir Senum.

Katharina Dale Håkonsen

Det står i kontrast til NTLs politikk om å utjevne lønnsforskjeller.

– Vi står ofte alene om å kreve at den lokale potten skal komme flertallet av de ansatte til gode. Så selv om NTLs tillitsvalgte er gode til å forhandle, blir det krevende å videreføre profilen i de lokale forhandlingene.

Les også: Arbeidsgiverssida har blitt mer aggressiv de siste åtte årene, mener NTL-lederen: Dette vil forbundet gjøre nå

Står alene med å løfte de lavtlønte

Leder Stina Hassel i NTL Forsvaret er glad for at lavtlønte fikk en god del av kaka i oppgjøret.

– At lagerarbeidere og kokker får noe høyere tillegg i kroner totalt enn for eksempel saksbehandlere, er helt i tråd med våre prioriteringer, sier Hassel.

Men også lederen i NTL Forsvaret er redd for at noen få stikker av med mesteparten av pengene.

MER PENGER TIL NOEN: – All erfaring tilsier at høytlønte får mest i lokale oppgjør, sier Stina Hassel.

MER PENGER TIL NOEN: – All erfaring tilsier at høytlønte får mest i lokale oppgjør, sier Stina Hassel.

Ole Palmstrøm

– All erfaring tilsier at høytlønte får mest i lokale oppgjør. Det er en fare for at denne oppgaven vil bli enda vanskeligere i høst fordi de kan bli møtt med at de lavest lønte har fått nok gjennom det sentrale oppgjøret.

Ifølge Hassel står NTLs forhandlere i forsvarssektoren ofte alene i lokale forhandlinger når de forsøker å løfte de lavest lønte.

– Det er viktig at vi lager gode strategier i fellesskap for våre forhandlere og at vi har denne problemstillinga langt framme på tariffkonferanser og forhandlingskurs.

Dette kan skje: Unio vurderer å bryte samarbeidet med LO og YS i staten

NTL: Bli enige om prosesser som likeverdige parter

Over sommeren vil NTL sentralt innkalle tillitsvalgte til et møte om utfordringene i de kommende, lokale forhandlingene.

– Vi må se på hvordan vi kan bidra til å styrke forhandlingssituasjonen til våre lokale tillitsvalgte, sier Ellen Dalen, 2. nestleder i NTL.

Allerede nå kommer hun med en oppfordring om at tillitsvalgte må bruke posisjonen sin til å få gjennomslag for NTLs politikk.

INNTEKTSFORDELING: – Lønnsforhandlinger handler ikke om belønning og bonusordninger, sier Ellen Dalen.

INNTEKTSFORDELING: – Lønnsforhandlinger handler ikke om belønning og bonusordninger, sier Ellen Dalen.

Ole Palmstrøm

– Lønnsforhandlinger handler ikke om belønning og bonusordninger eller å rekruttere og beholde. Det handler om inntektsfordeling. Jeg vet at det blir krevende, at dere vil møte offensive parter som vil noe annet enn NTL.

Dalen håper tillitsvalgte bruker den tida de trenger til å få det formelle på plass.

– Dere må bli enige om prosesser hvor dere er likeverdige parter. Det er utrolig viktig for å ivareta medlemmene våre på en god måte.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse