JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL om lønnsoppgjøret i staten: «Hele laget trenger et løft»

Tirsdag starter lønnsoppgjøret i staten. NTL-nestleder Ellen Dalen står hardt på at det er like tillegg til alle som må til.
LØFT: NTL-nestleder Ellen Dalen forbereder seg til forhandlingene i statsoppgjøret som starter 1. september. Hun står fast på NTLs politikk, som blant annet innebærer å heve de lavtlønte.

LØFT: NTL-nestleder Ellen Dalen forbereder seg til forhandlingene i statsoppgjøret som starter 1. september. Hun står fast på NTLs politikk, som blant annet innebærer å heve de lavtlønte.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Lønnsoppgjøret for de statsansatte vil skje innafor en begrenset økonomisk ramme. De økonomiske utsiktene er usikre, men NTL-nestleder Ellen Dalen har likevel krystallklare krav før forhandlingene starter tirsdag.

– Krisa har forsterket behovet for at de sentrale partene tar ansvar for inntektsfordelingen, og sørger for en løsning som jevner ut forskjeller, sier hun.

Dalen mener løsningen er åpenbar: At lønnstilleggene gis som sentrale kronetillegg.

– Kampen om lokale versus sentrale forhandlinger er sentral i alle tariffoppgjør. Forkjemperne for lokale forhandlinger argumenterer gjerne med at virksomhetene har ulike behov som må løses av lokale parter. I år står alle statens virksomheter i én felles situasjon, de har ansvaret for at velferdsstaten får landet trygt gjennom Koronakrisen, påpeker Dalen.

Les også: LO Stat-lederen synes et generelt tillegg aldri har vært så naturlig som i årets oppgjør i staten

Vil utjevne forskjellene

Dalen minner om at staten har fått enorme oppgaver som følge av koronapandemien, og at krisetiltakene til befolkning og næringsliv kommer i tillegg til de ordinære oppgavene staten har fra før.

– På arbeidsplasser som har fått store kutt i budsjettene gjennomfører de omorganiseringer og nedbemanninger lokalt, mens de ansatte sitter på hjemmekontor, sier Dalen.

Hun registrerer at noen ansattgrupper har blitt framhevet som helter under koronakrisa, og understreker at det er vel fortjent. Dalen legger til at det ikke først og fremst er lederne og deres nærmeste som fører landet framover:

– Det burde ikke være nødvendig å påpeke at renholdere utfører en kritisk oppgave ved alle arbeidsplasser. At NTL ønsker å heve deres og andre lavtlønngruppers inntekt, er likevel ikke basert på helteforklaringer og medieoppmerksomhet. Vår politikk for utjevning handler om at vi vil ha et samfunn med mindre forskjeller og at alle skal ha ei lønn å leve av.

Vil gi til «hele laget»

Når hun skal være med å forhandle om de statsansattes lønn, vil ikke Dalen være med på å forhandle med utgangspunkt i hvem som er viktigst.

– Dette er ikke en bonusordning for de som har gjort en ekstraordinær innsats. Hele laget trenger et løft, sier hun.

For Dalen er tarifforhandlinger et spørsmål om hvordan inntektsfordelingen skal være i et land der forskjellene øker og krisa forsterker ulikheten.

– Vi med høyere inntekt og høye lån sparer titusener av kroner på den rekordlave boliglånsrenta. Men de med inntekt rundt 400.000 sannsynligvis ikke har råd til å kjøpe egen bolig i de største byene, poengterer hun.

I forhandlingene med staten slår fast at de går inn i statsoppgjøret med krav som skal reflektere deres verdier om fellesskap, utjevning, likestilling og bærekraft. Og minner om at forhandlingene ikke bare dreier seg om lønnstilleggene, men andre bestemmelser i tariffavtalen for å sikre et bedre arbeidsliv.

– Alle arbeidstakere blir sterkere av at vi løfter i flokk, ikke ved å gå fra de som står nederst på stigen, sier Dalen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse