JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL sier nei til kriselov

Forbundsstyret til NTL ser ikke behovet for kriselov.
KRISELOV: NTLs forbundsstyre sier nei til å innføre en kriselov nå. Her ved forbundsledelsen, Ellen Dalen (t.v.),, Fredrik Oftebro, Kjersti Barsok og Carl Marius Michelsen.

KRISELOV: NTLs forbundsstyre sier nei til å innføre en kriselov nå. Her ved forbundsledelsen, Ellen Dalen (t.v.),, Fredrik Oftebro, Kjersti Barsok og Carl Marius Michelsen.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Forbundsstyret til NTL har vedtatt en uttalelse som avviser at Stortinget skal innføre en kriselov nå.

– Hjemlene regjeringen har i det regulære lovverket er vidtgående og nye hjemler kan gis av Stortinget ved behov på kort tid. Vi ser ikke behovet for en lov som gir regjeringen utvidede fullmakter nå, heter det i uttalelsen.

– Stort ansvar å gi utvidede fullmakter

Forbundsstyret peker på at deres medlemmer bidrar i den pågående solidaritetsdugnaden, og at det er fellesskapet som må bære kostnadene ved krisen, og ikke enkeltpersoner.

– Da er det viktig at velferdsstaten fremdeles gir trygghet og at de ekstraordinære løsningene som kanskje kreves, er solidariske, uttaler forbundsstyret.

NTL mener at de strukturene det offentlige opererer med til daglig er de beste premissene for å ivareta demokrati og rettssikkerheten til befolkningen under kriser.

De understreker også at det hviler et stort ansvar på Stortinget dersom de setter de vanlige konstitusjonelle spillreglene til side og utvider fullmaktene til regjeringen.

Følger opp – og følger med

I uttalelsen fastslår forbundsstyret at NTLs medlemmer i staten er underlagt politisk ledelse og lojalt vil gjennomføre de vedtak som blir gjort. Men de har også en klar oppfordring til hvordan praktiseringen skal gjøres:

– Dersom denne fullmaktsloven blir vedtatt oppfordrer NTL på det sterkeste regjeringen til å gjennomføre løpende tiltak som så langt det er mulig gjennom ordinær behandling i Stortinget i tiden fremover.

Det vil uansett være helt avgjørende med et godt samarbeid ute på arbeidsplassene, mener NTL. I en krisetid som denne er det ekstra viktig, og NTL ber derfor statlige ledere styre partssamarbeidet ute på arbeidsplassene nå.

– Medbestemmelsesordningene må benyttes fullt ut. Ledere og ansatte må finne løsninger som i størst mulig grad er omforente og som har vært gjenstand for reelle drøftinger og forhandlinger mellom partene, mener forbundsstyret.

Partene i staten har også avtalt at de ansatte kan jobbe mer og ha mindre hviletid i denne perioden. NTL advarer mot å misbruke denne:

– NTL forventer at virksomhetslederne i staten bruker den midlertidige muligheten med varsomhet og så langt som mulig unngår å pålegge ansatte mer arbeid og mindre hvile. Situasjonen vi står i, kan vare lenge, minner forbundsstyret om.

Advarer mot å utnytte permitteringer

NTL registrerer også at virksomheter som organiserer deres medlemmer permitterer ansatte, og bruker kortest mulig varslingsfrist overfor de ansatte. NTL minner om at dette skaper stor usikkerhet for de ansatte, og at det fører enda flere inn i Navs dagpengekø. Uttalelsen krever også at de tillitsvalgte sikres involvering og medbestemmelse i spørsmålet.

– NTL krever at disse virksomhetene, så langt det er mulig, finner alternative oppgaver i stedet for å belaste velferdssystemet gjennom permitteringsinstituttet, sier forbundsstyret.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse