JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL sier nei til skolepenger

Regjeringa vil utrede skolepenger for studenter utenfor EØS. Det reagerer NTL sterkt på.
Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo

Kristian Brustad

anders@lomedia.no

Forbundsstyret i Norsk Tjenestemannslag (NTL) misliker kunnskapsministerens utredning av studieavgift for studenter som kommer fra land utenfor EØS og Sveits. NTL mener det er første steg på veien mot en generell innføring av skolepenger, og krever at regjeringen tar vare på gratisprinsippet i høyere utdanning.

– NTL er glad for at det nå er et stortingsflertall mot en slik utredning, da KrF, Venstre, Ap og SVs stortingsgrupper har gått i mot regjeringens forslag, heter det i uttalelsen.

Forbundsstyret peker på at Norge ikke automatisk tiltrekker seg studenter fra utlandet, og innføring av studieavgift vil ekskludere de som ikke har råd til å betale for utdanningen. Dermed står forslaget direkte i motstrid til regjeringens egne mål om økt internasjonalisering, mener NTL.

Uttalelsen viser også til erfaringene fra Sverige, som innførte en slik studieavgift i 2011.

– I Sverige er det en nedgang på studenter fra denne gruppen på cirka 80 prosent, poengterer forbundsstyret.

NTL frykter at det skal skje det samme i Norge som i Nederland, Irland og Storbritannia, der skolepenger for internasjonale studenter ble starten på innføring av skolepenger for alle.

– Vi må verne om prinsippet om at offentlig utdanning er et gode som skal være tilgjengelig for alle, fastslår forbundsstyret.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse