JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL Studentsamskipnadene skuffet over forslag om studentboliger

Synnøve Bakken, leder i NTL Studentsamskipnadene, skulle ønske seg bygging av langt flere studentboliger. NTL Ung er enig.
SKUFFET: Leder Synnøve Bakken i NTL Studentsamskipnadene mener behovet for å bygge nye studentboliger er langt større ennd et regjeringen legger opp til i statsbudsjettet.

SKUFFET: Leder Synnøve Bakken i NTL Studentsamskipnadene mener behovet for å bygge nye studentboliger er langt større ennd et regjeringen legger opp til i statsbudsjettet.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Bakken har brukt formiddagen på å finlese forslaget til statsbudsjett. Hun etterlyser bygging av flere studentboliger.

For få studentboliger

I dagens forslag fra Solbergregjeringen står det at de har tenkt å bygge 1650 nye studentboliger. Det mener NTL Studentsamskipnadene er for lite.

– Vi kan bare håpe på at det er slik regjeringen sier, at det skal være et arbeid for å ha oversikt over planer for utbygging framover og at det faktisk vil gensere penger etter behov, sier hun.

Og leser høyt fra forslaget: «For å få betre oversikt over behovet for nye tilskot har departementet gitt Husbanken i oppdrag å utarbeide ei årleg oversikt over planane til studentsamskipnadene for åra framover.» Bakken mener at studentboligbygging er et viktig utdanningspolitisk tiltak for å tilby studenter en bolig til en fornuftig pris.

– Dette for å redusere presset og dermed utleieprisene på det private boligmarkedet. Studenter og andre tvinges ut i et boligmarked der prisen avgjør hvilken standard og sikkerhet man tar til takke med. Det er behov for gode studentboliger også nå mens vi er i en pandemi hvor mange tilbringer mye tid hjemme, understreker hun.

Bakken sier at de tilbyr et bomiljø, ikke bare en bolig.

– Tilbud om et godt bomiljø til en fornuftig pris, kan være viktige faktorer for god mental helse, forebygge ensomhet og psykiske utfordringer. Studentsamskipnadene legger til rette for sosiale arenaer, også i våre boliger, sier hun.

Ekstra til rehabilitering

Hun sier at det kom ekstra penger i 2020 til rehabilitering, som de er godt fornøyde med.

– Vi hadde håpet på at dette ble videreført. For samtidig som vi krever tilskudd til nye studentboliger, må vi ta vare på de boligene som allerede eksisterer, sier hun.

Bakken forteller at mange av studentboligene må rehabiliteres. Konsekvensen av at studentsamskipnadene må ta hele regningen for totalrehabilitering, er at det går ut over studentene som har lite å rutte med fra før.

– At regjeringen i 2020 bevilget 250 millioner kroner til dette, viser at det et reelt behov, sier hun.

Bakken understreker at hun er bekymret for studentvelferden.

– Vi ser at studentene er ensomme og at det denne høsten har vært vanskelig for dem å møtes ettersom fadderuka ble annerledes og mye av undervisningen foregår digitalt. Vi jobber jo for at studentene skal ha et godt bomiljø og da er trivsel på studiestedet viktig. Hvis mange nå sliter og kommer ikke igjennom utdanningen sin så blir det vanskeligere også å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Jeg er bekymret for ungdommene våre, sier hun.

NTL Ung: Dramatisk for studenter

Leder Martin Kvalvik i NTL Ung er skuffet over budsjettet.

– Det var rørende å høre Jan Tore Sanner holde finanstalen i Stortinget i dag. Det kunne høres ut som en sosialist i hans varme ord om velferdssamfunnet, trepartssamarbeidet, inkludering, små forskjeller og høy tillit i befolkningen. Dessverre var dette bare tomme ord og retorikk når politikken er det stikk motsatte, sier han.

Han skulle heller sett at ordene ble omgjort til praktisk handling for å skape flere jobber.

– De kunne brukt pengene til å faktisk skape arbeidsplasser ved å investere mer penger i ny grønn industri, sier han.

Han er helt enig med Synnøve Bakken i at 1650 nye studentboliger er for lite. I september i år var 4400 studenter uten studentbolig etter studiestart.

– Når regjeringen nå velger å kuttte i å investere i nye studentboliger så er det dramatisk for de som trenger et trygt og godt sted å bo når man er student, uttrykker Kvalvik.

Han er svært provosert over at den borgerlige regjeringen fortsetter med ostehøvelkuttene under navnet ABE-reformen.

– Dette vil igjen påvirke velferdsstaten for de som trenger den. Det vil føre til lengre saksbehandlingstid i Nav og lenger tid før befolkningen får velferdsytelser man har krav på, sier NTL Ung-lederen.

Han mener bemanningen i mange statlige etater er allerede på kritisk lave nivåer.

– Enda flere kutt til beinet i staten vil snart gjøre at beinet snart er amputert. Kuttene må snus, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse